Bebeklerde Kızamık Neden Olur?
  1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Bebeklerde Kızamık Neden Olur?

0

Bebeklerde kızamık oluşumu, anneler tarafından endişe duyulan ve detaylıca araştırılan konulardan biridir. Kızarlıklık demek, potansiyel olarak ciddi bir hastalığın meydana gelebilmesi demektir. Özellikle de bebeklerin bağışıklık sistemlerinin yeterince gelişmediği düşünüldüğünde, enfeksiyon ile mücadele edilme durumu da en az seviyeye inmektedir. Bu durum neticesinde de bebeklerde kızamık meydana gelir ve bu da ebeveynleri endişelendiren bir durum olur. Küçük bebeklerde meydana gelen kızamık, elbette ki önlenebilir bir sorundur. Bunun için konunun uzmanı olan bir doktora gidilerek yardım istenmesi gerekir.  

Kızamık Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Kızamık, ciddi bir viral enfeksiyon olarak bilinir. Bu hastalığın belirtileri ile birlikte ebeveynlerde de bir panik havası olabilir. Kızamık bulaşıcı bir hastalıktır ve kendisini de bu süreçte ciddi şekilde belli eder. Kişide döküntü, ateş, öksürük, burun akıntısı, gözlerde iltihaplanma ve benzeri gibi durumların yaşanması, kızamığa işaret olabilir. Enfekte bir kişinin konuşması, hapşırması ve öksürmesi durumunda havaya kızamık virüsleri yayılır. Bu virüsler, sağlıklı bir bireye ulaştığında onun da kızamık olmasına sebebiyet verebilir. 

Bebeklerde kızamık
Bebeklerde kızamık

Ayrıca kızamık virüsleri havada yaklaşık iki saat kadar asılı kalabilmektedir. Yani bu virüslerin bireylere bulaşma olasılığı çok yüksektir diyebiliriz. Bu virüse karşı aşı yaptırmayan ve bağışıklığı da olmayan kişiler, direkt olarak hastalık kapacaklardır. Hatta kızamığın en bulaşıcı virüslerden biri olduğunu da rahatlıkla ifade edebiliriz. Bu virüsü kapan bir kişi, çevresindeki diğer kişileri de kısa süre içerisinde enfekte edebilir. Kızamık olan bir kişinin çevresindekileri de bu sorundan muzdarip etme olasılığı %90 olarak hesaplanmıştır.

Yani böyle güçlü bir virüsün bebeklere bulaşması durumu da yaşanır bir sorun olarak göz önüne gelmelidir. Ebeveynlerin ise bu duruma kesinlikle çözüm aramaları gerekir. Zira bebekler, kendilerini hiçbir tehlike unsuruna karşı koruyamazlar. Bu kapsamda, ailelerin bebeklerini olabildiğince fazla şekilde koruması gerekmektedir. 

Bebeklerde Kızamık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kızamık belirtileri, rahatsız edici şekilde ortaya çıkabilir. Tabii burada erken tanı olması, çok önemlidir. Kızamığın ilk birkaç gününde meydana gelen sorunlar daha çok burun akıntısı, öksürük ve ateş gibi semptomlar dahilinde karşımıza çıkar. Yani bunları bir yandan da soğuk algınlığına benzetebiliriz. Sonrasında, yani hastalık ilerledikçe bu kulak arkasında küçük kırmızı noktaların çıkmasına evrilir. Sonra bu kızarlıklar bebeğin yüzüne, boynuna ve sonrasında ise tüm vücuduna yayılır. Tüm bu yayılmanın ardından ise bebeğin cildinde döküntüler meydana gelmeye başlar. 

Kızarlık demek, aynı zamanda kaşıntı demektir. Bu durumda da bebek kendini huzursuz hissederek konforsuz bir yaşam sürmeye başlar. Diğer kızamık belirtileri arasında konjonktivit de gösterilebilir. Pembe göz olarak da tanımlanan bu belirti kapsamında, bebeklerde ışığa duyarlılık ve iştah kaybı gibi sorunlar gözlemlenmektedir. Hatta bebeklerin kızamık olmaları durumunda kulak enfeksiyonları geçirme riski de mevcuttur. Bunun yanı sıra bebeklerde ishal ve zatürre gibi ciddi sayılabilecek sorunlar da meydana gelmektedir. İşte tüm bu sebeplerden ötürü, ebeveynlerin bebeklerine çok ciddi bir özenle bakmaları ve herhangi bir hastalık şüphesi durumlarında ise direkt olarak doktora başvurmaları önerilmektedir. 

Bebeğim Kızamık Olursa Ne Yapmalıyım?

Bebeğim kızamık olursa ne yapmalıyım sorusu, özellikle de anne ve babalar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bebeğin kızamığa yakalanması durumunda dikkatli bir iyileştirme süreci başlatılmalıdır. Bu süreçte, komplikasyon riskini azaltmak çok önemlidir. Burada en önemli adımlardan biri olarak anne sütü veya da bol miktarda sıcı sunulması tavsiye edilir. Böylelikle bebeğin hiçbir şekilde susuz kalmaması da sağlanmış olacaktır. Bebekler için üretilmiş olan özel nemlendirici ve burun tıkanıklığı giderici, aynı zamanda nefes almayı kolaylaştıran spreyler mevcuttur. Bu spreylerin kullanılması sayesinde bebek rahatça nefes almaya başlayacaktır. Tabii burada bebeğin ateşini çıkması ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin bebeğin odasını düzenli olarak havalandırmak, olası bir ateşlenme sorununun önüne geçecektir. 

Bebeklerde kızamık
Bebeklerde kızamık

Kızamık döküntüsüne bağlı rahatsızlık veya da kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres uygulanması, bebeğin rahatlamasını sağlayan bir unsur olarak ön plana çıkmaktadır.  Bebekler, bu süreçte aşılanmamış diğer çocuklardan ve yetişkinlerden kesinlikle uzak tutulmalıdır. Ayrıca bebekler için kullanılacak olan ilaçların kesinlikle doktor onaylı olması gerekir. Yani doktorun tavsiye etmediği hiçbir ilaç, ebeveynler tarafından alınıp bebek için kullanılmamalıdır. 

Bebeğim Kızamık Kaç Gün Sürer?

Bebeklerde kızamık genel olarak 7 ile 14 gün kadar sürmektedir. Döküntülerin ortaya çıkmasından dört gün önce ve dört gün sonraki dönem, burada en tehlikeli dönem olarak ön plana çıkabilir. Bu süre içerisinde bebeklerde yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı, ağrılı ve kırmızı gözler gibi semptomlar meydana gelebilir. Karakteristik döküntü, genel olarak yüzde başlayarak bebeğin vücudunun her bir yanını sadece 7 gün gibi kısa bir sürede sarabilir.  

Bebeğim Kızamık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bebeklerde kızamık tedavisi, öncelikle semptomları hafifletmek şeklinde uygulanmaktadır. Aynı zamanda komplikasyon riskini azaltmak ve enfeksiyonla savaş verilmesiyle birlikte bebeğin bağışıklık sisteminin desteklenmesini unutmamak da bu kapsamda oldukça önemlidir. Bebeklerde kızamık, çoğu zaman ateş, öksürük ve tıkanıklık gibi belirtiler dahilinde görülür. Bu belirtilerin tedavisi olarak da dinlenme, sıvı alımı ve ilaç tedavisi gibi desteklemeler sağlanacaktır.

Özellikle de ağır vakalarda, ikincil enfeksiyonları önlemek amacıyla oksijen tedavisi ve antibiyotik gibi destekleyiciler ön plana çıkabilir. Bebeğe bu şekilde bir bakım uygulanır ve eğer gerekiyorsa hastaneye kaldırma gibi bir durum da söz konusu olur. Ebeveynlerin tam da bu noktadaki en önemli görevi, bebeklerinin kızamıklık dönemini en iyi şekilde atlatabilmeleri için direkt olarak bir uzmanla görüşme sağlamalarıdır. 

Kızamık Tedavisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?

Bebeklerde kızamık tedavisi için kullanılan yöntemler, genelde destekleyici tedaviler şeklinde olur. Bu kapsamda, öncelikle bebeğin kızamıklık durumunda göstermiş olduğu belirtiler incelenir. Sonra da bebeğin göstermiş olduğu belirtilerin en az seviyeye indirilmesi için doktorlar tarafından tedavi yöntemleri planlanır. Doktorların bu kapsamda uyguladığı tedavi yöntemleri, genellikle bebeklerde ateş sorununun önüne geçmek içindir. Yani bebeklere ateş düşürücü ilaçlar verilmektedir. Bunların yanı sıra, rahatsızlık ve huzursuzluk durumlarına karşı da yine ağrı kesiciler ile destekleme sağlanır. Tabii bu süreçte bebeklerin su tüketimleri de artırılmalıdır. Sıvı alımı yerinde olan bebekler, aynı zamanda vücutlarının ısı dengesini de sağlamış olurlar. Bu da olası bir dehidrasyon riskinin önüne geçer. Kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonların önlenmesi de bazı durumlarda antibiyotik kullanımını gerektirebilir. 

Bebeklerde Kızamık Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerde kızamık aşısı, yaşamı tehdit eden ve bulaşıcılık riskini artıran kızamık virüsleri için etkili bir önlem alma metodudur. Bu sebeple, bebeklerin doğumlarıyla birlikte kendileri için ideal bir aşı takvimi oluşturulmalıdır. Önerilen aşı takvimi içerisinde ilk doz kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları, bebeğin ilk 12 ile 15 aylık dönemlerinde yapılmalıdır. Başlangıç dozu olarak nitelendirilen bu aşılar, bebekleri kızamık riskine karşı ömür boyu koruma altına almaktadır. Kızamık aşısının ikinci dozu ise aynı zamanda güçlendirici olarak da bilinir. Bu aşı, genel olarak anaokulu dönemine başlamadan önce yapılır ve 4 ile 6 yaş arası çocukları kapsar.

Takviye aşısı olarak uygulanan bu içerik sayesinde bebeğin bağışıklık sistemi de güçlendirilmiş olur. Böylelikle kızamığın toplum genelinde yayılmasının önüne geçilir. Kızamık enfeksiyonu riskinin önemli ölçüde azalması için bebek aşı takviminin her daim göz önünde bulundurulması gerekir. Bu sayede bebeğin önlenebilir bir hastalık olarak bilinen kızamıktan korunması sağlanır. 

Bebeklerde kızamık

Kızamık Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklere kızamık aşısı yaptırılması, genel olarak çok faydalıdır. Ancak ebeveynler, aynı zamanda kızamık aşısının yan etkileri konusunda da soru işaretlerine düşebilirler. Kızamık aşısı bebeklerde yan etkiye yol açar mı sorusu, sıklıkla sorulmaktadır. Tabii bu aşının yan etkileri konusunda kimsenin endişelenmesine gerek yoktur. Zira kızamık aşısı belirtileri, öyle korkulacak düzeyde değildir. Meydana gelen belirtiler, genelde yaygın ve hafif yan etkilerdir.

Bu da enjeksiyon bölgesinde kızarlıklık, şişme ve düşük dereceli ateş olarak kendini gösterir. Bazı durumlarda ise kızamık aşısı sonrasında bebeklerde birtakım döküntüler meydana gelebilir. Bu kapsamda meydana gelebilecek kuvvetli yan etkiler ise alerjik reaksiyon ve şiddetli döküntü olarak karşımıza çıkar. Ancak bu kuvvetli belirtilerin görülme olasılığı oldukça düşüktür. 

Kızamık ve Alerji Nasıl Ayırt Edilir?

Bebeklerin kızamık geçirdiği dönemlerde, ebeveynler bunu alerjiden dolayı kaynaklanan bir durum olarak yorumlayabilmekedir. Zira kızamıklık ve alerji semptomları, birbirlerine benzerlik gösterir. Tedavi süreçlerinde ise bu iki sorunun birbirinden tamamen farklı olabileceği ayırt edilmiş olur. Kızamığa bağlı oluşan döküntü ve kızarlıklık, alerjiye bağlı olarak meydana gelen döküntü ve kızarlıklığa benzer olabilir. 

Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken bazı önemli farklılıklar söz konusudur. Kızamığa bağlı olarak meydana gelen döküntülerde genel olarak yüzde ve kulaklarında arkasında küçük, kırmızı lekeler şeklinde bir başlangıç görülür. Sonrasında ise bu, vücudun diğer kısımlarına yayılmaya başlar. Döküntüyle birlikte de yüksek ateş, öksürük ve burun akıntısı görülebilir.

Alerjiye bağlı olarak meydana gelen döküntüler ise daha çok lokalize olarak meydana gelmektedir. Bu durumda da kaşıntı ve şişkinlik etkenleri de söz konusu olabilir. Bebeğin göstermiş olduğu semptomların kızamıklık mı yoksa elerji mi olduğunu anlamak, ebeveynler açısından zor olabilir. Bu durumda, konunun uzmanı olan bir doktorla görüşmek ve sadece doktordan yardım almak gerekir.  

Bebeklerin kızamık konulu içeriğimize ek olarak yine sizin için hazırladığımız “Anne sütü kalitesi nasıl artar“ konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir