Bıngıldak Nedir? Bıngıldak Nasıl Kapanır?
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Yaşam

Bıngıldak Nedir? Bıngıldak Nasıl Kapanır?

0

Bıngıldak nedir ve bıngıldak nasıl kapanır sorusu, ebeveynler tarafından araştırılan bir konudur. Yeni doğan bebeklerde, kafatası kısmının yumuşak olan alanları fontanel olarak adlandırılır. Bu da diğer bir adıyla bıngıldak demektir. Bu bölge, yumuşak nokta olarak bilinmesiyle birlikte kıkırdağın kafası kemiğine dönüşememesinden dolayı mevcut halini alır. Toplamda 6 adet olan bıngıldağın 5 tanesi doğu öncesinde kapanır. Doğum sonrasında bebekte sadece ön bıngıldak bulunmaktadır. Bebeklerde bıngıldak ortalama 18 ay içerisinde kapanır. 

Bıngıldak Nedir?

<yoastmark class=

Bıngıldak nedir sorusu çokça sorulmakta ve araştırılmaktadır. Beyni saran zarlar ve kafatası, beyin dokusunu korumaktadır. Birden fazla kemikten oluşan kafatası, anne karnındaki dönemden itibaren birbirleriyle birleşirler. Bu da bıngıldak adı verilen baklava dilimi şeklindeki bölgeleri oluşturur. Bıngıldak, kafa kemiklerinin birleşme noktaları arasındaki bağ dokudan oluşmuş olan bölgedir. Doğmadan önce sayısı 6 olan bıngıldağın doğum öncesinde 5 tanesi kapanır. Doğun sonrasında sadece ön bıngıldak kalır. 

Bıngıldak Nasıl Oluşur? 

Yeni doğan bebeklerin kafatasında altı farklı kemik bulunmaktadır. Kranial olarak tanımlanan bu kemikler, güçlü ve esnek bir dokuya sahip olması sayesinde yerinde tutunur. Kafatası kemiği dokuları, bir süre geliştikten sonra katılaşır ve kafatasının farklı kemiklerini bir araya getirerek kafatasının bütün halini oluşturur. 

Kafatasındaki altı kemiğin çizgileri altı farklı bıngıldağın oluşmasını sağlar. Ön ve arka bıngıldak kısımlarının yanında iki mastoid ve iki de sfenoid bıngıldak mevcuttur. Hızla kapanan bu dört bıngıldak, kafatasını oluşturur ve sadece ön ve arka bıngıldaklar birkaç ay daha açık kalabilir.  

Bıngıldak Ne Zaman Kapanır? 

Gelişimi sağlıklı bir şekilde ilerleyen bebeklerde bıngıldak 12 ile 18’inci aylar arasında kapanır. Bıngıldağın kapanma süresi bazı bebeklerde ise 24 aya kadar çıkabilir. Yani buradaki temel unsur, bebeğin gelişim sürecidir. Her 2 bebekten 1’inde 14 aylıkken bıngıldak kapanmaktadır.  

Bıngıldak Neden Var? 

Bıngıldak, bebeklerin kafatası ve kemikler arasındaki esnek yapıdaki elastik dikişler olarak tanımlanabilir. Böylelikle kemiklerin üst üste binmesi engellenir ve doğum kanalından geçiş kolaylaşır. Oluşacak baskıda keyin korunur ve kemiklerin zarar görmesi de engellenir. 

Bebekler doğduktan sonra başlarını dik bir konumda tutamazlar. Aynı zamanda yüzüstü dönemez ve dik oturmak istediklerinde de boyun kasları kafalarını taşımaya yetmez. Bu da bebeklerin kafalarının darbeye açık bir durumda olmasına sebebiyet verir. Bıngıldak ise beyni olabilecek dış darbelere karşı korumaktadır. Bu sayede bebekler daha düzgün şekilde gelişim gösterebilir.  

Bıngıldak Hakkında Merak Edilen Sorular

<yoastmark class=

Bebeklerdeki bıngıldak hakkında en merak edilen soruları şu şekilde sıralayabiliriz;

Bıngıldak kapanmazsa ne olur?

Bıngıldak bazı sebeplere bağlı olarak kapanmayabilir. Bıngıldağın geç sürede kapanmasının en yaygın sebepleri arasında konjenital hipotiroidizm, Down sendromu, beyin içinde artan basınç, raşitizm ve ailesel makrosefali gösterilir. 

Bıngıldak neyden oluşmaktadır?

Bıngıldak, kafa kemikleri arasındaki boşlukta oluşur. Üstü saçlı olan deri ve altı yağ dokusu ile kaplıdır. 

Bebeklerde bıngıldağın işlevi nedir?

Bebeklerin beyni ilk iki yıl içerisinde hızlı bir şekilde büyüme gösterir. Bu da kafa kemiklerinin aynı hızda büyüyememesine de sebebiyet vermektedir. Kafanın bu süreçteki büyümesi ise kemikler arasındaki birleşme yerleri ve bıngıldak sayesinde olur. Böylece beyin dokusuna da zarar gelmemiş olur. Kafa içerisindeki olası bir ani basınç ve hacim değişimleri, kafa kemiklerinin esnek olmaması sebebiyle daha da genişleyemez. Bıngıldak sayesinde bebeklerdeki yan etkilerde de azalmalar görülür. 

Bıngıldağın ne kadar zamanda kapanması gerekir?

Bıngıldak 12 ile 18 arasında kapanmaktadır. Nadiren de olsa bu süre 3 ay daha gecikebilir. Bıngıldağın erken kapanması durumunda da suturalar aracılığı ile baş kısmı büyümeye devam eder. Bu durumlarda da baş çevresinin ölçülmesi gerekmektedir. 

Bıngıldağa dokunmak bebeğin beynine zarar verir mi?

Bebeklerin bıngıldağı, öyle çok sert bir darbe almadığı sürece hiçbir şekilde zarar görmez. Yani bıngıldak öyle zannedilen kadar hassas veya korunaksız bir yapı değildir. Normal dokunuşlar ve hafif çarpmalar durumunda hiçbir şekilde zarar görmez. 

Bıngıldakta hangi değişimler normaldir?

Bebeklerin ağlaması ve nefes alıp vermeleri sırasında bıngıldakta şişme olayları görülebilir. Bu da gayet normal karşılanması gereken bir durumdur. 

Bıngıldakla hangi durumlarda tehlikede olur?

Bıngıldağın genel olarak tehlikede olduğu durumlar ishal ve kusma olarak ön plana çıkar. Bebekler, bu durumlarda sıvı kaybı yaşarlar. Bu durumlarda da bıngıldakta çökme meydana gelir. Bıngıldağın çökmesi demek, sıvı kaybının ciddi bir boyuta ulaştığının da göstergesidir. Bıngıldağın şişmesi ise menenjit adı verilen beyin zarı iltihapları ve kafa içine ait yer kaplayıcı lezyonlarda ve hisrosefali  denen beyin omurilik sıvısının meydana getirdiği durumlardır. Bu durumlarda muhakkak erken müdahale uygulanmalı ve bebeğin sağlığına kavuşması sağlanmalıdır. 

Bıngıldak nasıl kontrol edilir?

Kemik dokunun sert ve bıngıldağın da yumuşak olması durumunda baş bölgesinden arkaya doğru normalinden biraz daha fazla şekilde basınç uygulanarak saçlı deri okşanır. Bıngıldak bu esnada baklava dilimi gibi hissedilir. Yaş ilerledikçe kafa kısmındaki bıngıldağın boyutu da küçülür. Bıngıldak kontrolü her ay düzenli olarak konunun uzman hekimleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Bebeklerde ateş, kusma, ishal ve benzeri hastalıkların olmaması durumunda aile tarafından bıngıldak kontrolü yapılmasına da gerek yoktur. 

Bıngıldağın şekli nasıl yorumlanır?

Bebeklerin bıngıldak şeklinin de yorumlanması gerekir. Bu şekiller, ebeveynlere önemli mesajlar verir. Örneğin ishalli bir bebeğin bıngıldak kısmı çökük olur. Bu da bebeğin suya ihtiyacı olduğunun önemli bir göstergesidir. Hemen bebeğe su verilmesi gerekir. Bir diğer örnek olarak da bıngıldağın çıkık olmasından bahsedilebilir. Yani bu da iyi bir durum değildir. Bıngıldağın çıkık olması, bebek kafasının iç basıncının arttığını işaret eder. Yani sivri bıngıldak için de tıbbi bir müdahale gerekmektedir. Doktor kontrolünde bebeğin baş çevresi ölçülür ve ona göre belirlenecek olan müdahaleler gerçekleştirilir.  

Bıngıldak nedir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırlamış olduğumuz Hamilelikte baş ağrısı neden olurkonulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir