Sağlık merkezlerinde yapılabilen Fetal DNA testi fiyatları 8000 ile 9500 TL arası değişiklik göstermektedir. Fiyatlar uygulanan test türüne göre değişiklik gösterir. Klinikler hangi testi uygulayacağını kendileri karar verdiği için fiyatlandırma değişir. Fetal DNA testi anne karnındaki bebeğin anormalliklerinin tespit edilmesini sağladığı için ebeveynler tarafından popüler hale geldi. Birçok sorunun önceden tespit edilip müdahale edilmesinde yardımcı olur.
Fetal DNA Testi Neleri Kapsıyor?
Fetal DNA testi Kromozom anomali ve bazı genetik hastalıkları kapsar. Birçok hastalığı önceden tespit edip önlem alınmasında yardımcı olur. Genetik hastalık ve kromozomal anomaliler dışında bebeğin cinsiyetini belirlemek için de kullanılabilir.
Fetal DNA testinin kapsadığı kromozomal anomaliler şunlardır;
- Down sendromu,
- Edwards sendromu, (Kalp rahatsızlıklarına ve gelişim gecikmelerine neden olur.)
- Patau sendromu, (Zihinsel ve fiziksel engellere neden olur)
- Turner ya da Klinefelter sendromu, (Erkeklik ya da kadınlık hormonun azalması görülür.)
Fetal DNA testinin kapsadığı genetik hastalıklar şunlardır;
- SMA, (Kas zayıflığı ve sinir hücre ölümüne neden olan rahatsızlık)
- Kistik fiboz, (Sindirim sistemi ve akciğere hasar veren rahatsızlık)
- Hemofili, (Kanın pıhtılaşmasını engelleyen hastalık)
Not: Fetal DNA testi kesin tanı koymaz, sadece risk barındırdığını belirtir.
Gebelik Öncesi Genetik Tarama Testi Fiyatları 2024
Gebelik öncesi genetik tarama testi fiyatları 2024 yılında 8.000 TL’den başlar. Fiyatlar gidilen hastaneye ve yapılan test türüne göre değişiklik gösterir. Yurtdışında gebelik öncesi genetik tarama testi fiyatı da 400 dolardan 1000 dolara kadar çıkar. Fiyat değişikliği hastane, sigorta ve türüne göre değişir.
Gebelik öncesi genetik test tarama, bebeğin oluşabilecek genetik kusurlarını tespit edilmesini sağlar. Kromozom anomalileri ve genetik rahatsızlıklar gibi hastalıklıların oluşma risklerini belirler. Hastalıklar dışında bebeğin cinsiyetini öğrenmede de yardımcı olur. Genetik tarama testi, hamilelik öncesinde ve sonrasında da yapılabilir.
Fetal DNA Testi Türkiye’de Yapılıyor Mu?
Fetal DNA testi Türkiye’de yapılır. Zorunlu olmadığı için kişinin isteği üzerine yapılır. Maliyeti yüksek olsa da bebeklerinin sağlık sorunlarını öğrenmede önemlidir.
Devlet Hastanesinde Genetik Test Ücretli Mi?
Devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde genetik test ücretsiz yapılır. Hastanede uygun laboratuvar gereçleri bulunmuyorsa farklı devlet hastanesinin laboratuvarına gönderilir. Gebelik öncesi test tarama, SMA veya Patau sendromu gibi ciddi hastalıkların önceden belirlenmesinde yardımcı olduğu için devlet teşvik eder.
Gebelik Öncesi Genetik Tarama Testi Ne İşe Yarar?
Gebelik öncesi genetik tarama testi, oluşabilecek kalıtsal hastalıkların risk analizini yapar. Bebeğin yüksek oranda genetik hastalık ve kromozomal anomali riskini belirler. Kesin tanı belirleyemese de güvenilir sonuçlar ortaya çıkarır. Gebelik öncesi test taramalar şunlardır;
- Eşlerde herhangi bir belirti olmasa da bebeğe aktarılacak kalıtsal hastalık olup olmadığı için uygulanır. Kistik fibroz ve spinal müsküler gibi hastalıkların belirlenmesinde yardımcı olur.
- Ebeveynlerin kromozom sayısını ve yapısını analiz eder. Patau sendromu ve Down sendromu gibi doğuştan gelen rahatsızlıkları belirler.
- Amniyotik sıvı alınarak fetüsün kromozomlarını ve genlerini analiz eder. Amniyosentez, hamileliğin 15. haftasından sonra yapılır.
- Plasenta üzerinden doku örneği alınıp fetüs yapısının kromozom ve genlerini analiz etmek için kullanılır. Koryon Villus, genellikle hamileliğin 14. haftasında yapılır.