Gebelik Öncesinde Yapılması Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik Öncesi

Gebelik Öncesinde Yapılması Gerekenler

0

Günümüzde hamileliklerin planlı olarak yapılması önerilir ve bu aşamada gebelik öncesinde yapılması gerekenler neler bilinmesi gerekir. Böylelikle gebeliğin sağlıklı şekilde başlaması ve tamamlanması mümkün olur.

Gebeliğin planlanması konusunda anne adayına düşen yük oldukça fazladır. Adayın öncelikle psikolojik olarak anne olmaya kendini hazırlaması gerekir. Bunun ardından fiziksel olarak hazırlık evresine geçilmelidir. Gerekli hazırlıkların yapılması zorlukların aşılması konusunda yardımcı olur. Ayrıca gebeliğin geliştiği durumlara psikolojik veya fiziksel olarak hazırlıksız yakalanılmasını engeller.

Gebelik Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

gebelik öncesinde yapılması gerekenler

Günümüzde gebelikler iki şekilde gerçekleşir. Bunlar planlı gebelik ve plansız gebeliklerdir. Plansız gebeliklerde genellikle şikayetlerin ortaya çıkması veya doktor kontrolüyle haber alma gerçekleşir. 

Planlı gebelikler ise önemli bir hazırlık süreci sonunda yaşanır. Bu nedenle karar verme aşamasından sonra beslenme, alışkanlıklar ve diğer konularda hazırlıkların yapılmasına ihtiyaç duyulur.

Planlanan gebelik öncesinde yapılması gerekenler şunlardır;

  • Sigara ve alkol gibi alışkanlıklar varsa bırakılmalıdır.
  • Kilo kontrolü yapılmalıdır.
  • Stres altında bulunuyorsa stres hayattan çıkarılmalıdır.
  • Fazla kilo problemi bulunuyorsa diyet yapılmalıdır.
  • Folik asit kullanımına başlanmalıdır.
  • Dengesiz besleniliyorsa dengeli beslenmeye başlanmalıdır.
  • Hastalık bulunuyorsa hastalık takibi yapılmalı ve kontrole gidilmelidir.
  • Diş sağlığında bozukluklar varsa hamilelik öncesinde mutlaka tedavi olunmalıdır.
  • Eksik olan vitaminlerin kullanımına başlanmalıdır.
  • Aşı eksikliği bulunuyorsa aşılar (suçiçeği, kızamık, tetanos, kabakulak ve influenza) olunmalıdır.
  • İdeal hamilelik dönemi belirlenmelidir.
  • Aşırı çay ve kahve tüketiminden uzaklaşılarak kafein dengesi sağlanmalıdır.

Bunlardan farklı olarak gebelik plan bulunuyorsa doktor kontrolüne mutlaka gidilmeli ve gerekli testler yaptırılmalıdır. Bu sayede annenin hamilelik için uygun olup olmadığı öğrenilmelidir. Ayrıca çift olarak kontroller yaptırılarak bebek sahibi olmaları yönünde engellerin bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır.

Gebelik Öncesi Hangi Vitaminler Kullanılmalı?

Gebelik öncesinde yapılması gerekenler arasında vitamin kullanmak bulunur. Annenin sağlıklı bir vücuda sahip olmak için alması gereken vitaminler vardır ve bu vitaminlerin eksik olduğu düşünülüyorsa mutlaka alınmalıdır. Vitamin eksikliği giderildikten sonra hamile kalınmalıdır.

Gebelik öncesinde kullanılması gereken vitaminlerin isimleri ise şöyledir;

B9 Vitamini

İlk sırayı alan B9 vitamini aynı zamanda folik asit ismini alır. Hamilelikten önce mutlaka alınması gereken vitamindir.

D Vitamini

Gebelik öncesinde alınan D vitamini anne adayının fosfor ve kalsiyum eksikliklerini gidermesine yardımcı olur. Ayrıca D vitamini sayesinde oluşan bebekte sağlıklı kemik oluşumu başlar ve kemik sorunları yaşanması engellenmiş olur. Buna ek olarak bağışıklık sistemlerini korumada etkili olur.

Kalsiyum

Kalsiyumun gıdalar üzerinden alınması mümkündür. Kalsiyum yönünden zengin gıdalar arasında peynir ve süt gibi ürünler ile balıklar vardır. Ayrıca taze meyveler de kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur.

A Vitamini

Gebelikten önce A vitamini alınması gerekir. Alınan bu vitamin sayesinde embriyonun gelişimi kolaylaşır. Ayrıca göz ve beden sağlığının korunmasında etkili olur. Buna ek olarak metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olur.

Demir

Hamilelikte yaygın olarak demir eksikliği yaşanır. Bu nedenle hamilelik öncesinde eksikliğin giderilmesi üzerine çalışılması gerekir. Bunun için sakatat, yumurta, süt ürünleri, kırmızı et ve tavuk etinin tüketilmesi gerekir.

İyot

Hamilelik süresince iyot eksikliğinin yaşanması mümkündür. Bu nedenle planlı hamileliklerde iyot dengesinin sağlanması önemlidir. Bunun için balık, ıspanak, sarımsak, kuru fasulye ve kabak gibi besinler tüketilmelidir.

C Vitamini

Hamile kalınmadan önce C vitamini alınmaya başlanmalıdır. Bu vitamin sayesinde sağlıklı bir bağışıklık sistemiyle hamilelik karşılanır. Vitaminin alınabilmesi için turunçgiller, taze yeşil sebzeler, kuşburnu ve taze meyveler tüketilmelidir.

E Vitamini

Hamilelikten önce alınması gereken vitaminlerden bir tanesi de E vitaminidir. Bu vitamin zeytinyağı, tavuk eti, balık eti, fındık, ay çekirdeği, balkabağı, maydanoz ve badem gibi gıdalarda bulunur. E vitamini alımı sayesinde enfeksiyon riskinden kurtulmak mümkün olur.

B12 Vitamini

Hamilelikten önce alınabilecek son vitamin ise B12 vitaminidir. Süt ürünleri, sakatatlar, kümes hayvan etleri ve balıklar B12 vitamini bakımından zenginlerdir. Bu besinlerin tüketilmesiyle ihtiyaç karşılanır. Böylelikle hamilelik öncesinde sağlıklı kan hücrelerine sahip olunur. Ayrıca kemik sağlığı için de fayda sağlar.

Ayrıca vitaminlere ek olarak hamilelikten önce kolin, omega 3, çinko ve magnezyum alımına da özen göstermek gerekir. Böylelikle vitaminler ve mineraller açısından hamileliğe hazırlık sağlanmış olur.

Gebelik Öncesi Hangi Folik Asit Kullanılmalı?

Gebelikten önce folat isimli folik asidin kullanılması gerekir. Bu asit aynı zamanda B9 vitamini ismiyle alınır. Folik asit insan vücudunda kan yapımı, DNA yapımı, DNA onarımı ve hücre yenileme gibi görevlere sahiptir. Böylelikle gebeliğin bu özellikler yönünden eksik kalmamasına yardımcı olur.

Gebelikteki en önemli vitamin ihtiyaçlarından olan folik asidin besinler yardımıyla alınması mümkündür. Folat yönünden zengin olan besinlerden birkaçı ise fındık, yumurta sarısı, turunçgil, brokoli, avokado, pancar, yeşil yaprağı bulunan sebzeler, mercimek, barbunya ve fasulye gibi kuru baklagillerdir.

Besinler aracılığıyla vücuda folat alımının yapılması mümkündür. Ancak genellikle besinler gerekli miktara ulaşılmasına yardımcı olmaz. Bu nedenle takviyelerin alınmasına da ihtiyaç duyulur.

Gebelik Öncesi Folik Asit Ne Kadar Kullanılmalı?

Folik asit gebelik öncesinde mutlaka kullanılmaya başlanması gereken vitaminlerden birisidir. Bu asidin günlük kullanımı maksimum 0.4 mg olmalıdır. Kullanıma başlanma zamanı ise gebelikten ortalama 1 ay öncesidir.

Folik asit hamilelikten 1 ay öncesinden başlanarak günlük 0.4 mg oranında alınmalıdır. Bu alım hamilelik haberinin alınmasının ardından ise ilk 3 aylık dönem tamamlanıncaya kadar devam etmelidir. Kullanıma başlandıktan sonra aksatılmaması önerilir.

Gebelik Öncesi Folik Asit Ne İşe Yarar?

gebelik öncesinde yapılması gerekenler

Gıdalar ve takviyeler üzerinden gebelik öncesinde alınması önerilen folik asidin oldukça fazla yararı vardır. Özellikle bu yararlar incelendiğinde bebekler için geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Bunun etkisiyle gebelik teşhisinden sonra folik asit takviyesinin alınması ve gıdalar üzerinden de desteklenmesi uzmanlar tarafından önerilir.

Gebelik öncesinde kullanılmaya başlanacak folik asidin yararları şunlardır;

  • Bebeklerin omurilik ve beyin gelişimine yardım eder.
  • Doğacak bebeğin sinir sistemi sorunları yaşamasını engeller.
  • NTD sorunlarının ortaya çıkmasını engeller.
  • Bebeğin omuriliğinde kusur oluşmasını engeller.
  • Kalp sorunlarının yaşanmasını engeller.
  • Erken doğum yapma riskini ortadan kaldırır.
  • Hamilelikte depresyon yaşama riskini ortadan kaldırır.
  • Sağlıklı kan hücrelerinin üretilmesini sağlar.

Gebelik öncesinde folik asidin alımında günlük kullanım miktarının aşılmaması gerekir. Çünkü bu vitamininin fazlalığında bağışıklık sisteminde sorunlar yaşanır. Ayrıca bağırsaklarda bakterilerin gelişimine neden olabilir.

Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanılmazsa Ne Olur?

Kadınların gebelikten önce folik asit kullanımını yapmadıkları veya aksattıkları görülür. Ancak bu önerilen bir durum değildir. Ayrıca folik asidin kullanılmamasına bağlı olarak çeşitli sorunların yaşandığı görülür.

Folik asit gebelik öncesinde kullanılmaya başlanmadığında bebekte sakatlıklar ortaya çıkabilir. Bu sakatlıkların nedeni ise merkezi sinir sistemi kaynaklı olur. Bebeklerin beyinlerinde ya da omuriliklerinde sorunlar yaşanabilir. Ayrıca bu sorunlara bağlı olarak otizm rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bunların dışında erken doğum yapılmasına neden olabilir.

Gebelik Öncesi Hangi Testler Yapılır?

Bebek sahibi planı bulunan çiftler için test aşaması önemlidir. Bebeği taşıyacak ve gelişimini sağlayacak annenin özellikle gebelik öncesinde birden fazla testi yaptırması gerekir. 

Bu testlerin isimleri ise şöyledir;

  • Hepatit B testi
  • Kan grubu testi
  • HIV tarama testi
  • Tiroid testi
  • Tam kan sayımı
  • Açlık kan şekeri testi
  • Karaciğer enzim testi
  • Böbrek fonksiyon testi
  • Hepatit C testi
  • Smear testi
  • Hemoglobin testi
  • Enfeksiyon tarama testi
  • Talasemi testi
  • Vitamin eksikliği testi
  • Toksoplazma testi
  • Genetik tarama testi

Testlerin yapılması aile hekiminin ya da kadın doğum doktorunun onayı ile mümkün olur. Testler tamamlandıktan sonra gerekli inceleme ve sonuçlarda testi isteyen hekim tarafından yapılır. Böylelikle gebe kalınmasında sorun olmadığına karar verilirse cinsel birliktelik sağlanır.

Gebelik Öncesi Akıntı Ne Zaman Başlar?

Akıntı gebelikle birlikte kadınlarda görülmeye başlayan bir durumdur. Genellikle akıntı gebeliğin ilk günlerinde yaşanmaya başlar. En yaygın görüldüğü zaman 3.gün olarak belirtilir.

Gebelik öncesi akıntıların 3.gün itibariyle başladığı ve 1 hafta boyunca sürdüğü görülür. Bu nedenle akıntının görüldüğü zaman olarak gebeliğin ilk haftasının ifade edildiği olur.

Akıntı gebeliğin belirtileri arasında kabul edilir. Ancak hamilelik boyunca akıntının ara ara ortaya çıktığı ve devam ettiği de görülür. Bu nedenle kadınların hamilelik öncesi ve hamilelik esnasında yaşadığı durumlar arasında da akıntılara yer verilir. Bu akıntıların geldiği yer ise vajinadır.

Gebelik Öncesi Akıntı Nasıl Olur?

Vajina akıntılar kadınlarda erken hamileliğin belirtilerinden birisi olarak kabul edilir. Ortaya çıkan akıntının rengi ise beyaz renktir.

Beyaz renkte olan ebelik akıntısının kıvamı akışkan özelliğe sahiptir. Beyaz renkte olması sebebiyle sütle ilişkilendirilebilir. Akıntının ortalama sürme süresi 1 haftadır. Ancak hamilelikle birlikte tekrarladığı durumlar vardır. 

Bu akıntının anne ya da bebeğe verdiği herhangi bir zarar yoktur. Ancak akıntıyla birlikte ağrı, sızı veya sancı gibi durumlar yaşanıyorsa olağan bir akıntının yaşanmadığı düşünülmeli ve gerekli kontrol yapılmalıdır.

Gebelik Öncesi Testler Nerede Yapılır?

Gebelikten önce yapılması gereken testlerin aksatılmaması gerekir. Bu testlerin yapılabileceği adres ise Aile Sağlığı Merkezi’dir. Hamilelik planı bulunan kişilerin en yakın Aile Sağlığı Merkezi’ne giderek test yaptırmak istediklerini belirtmeleri gerekir. Böylelikle gerekli testler yapılarak sonuçları kendilerine bildirilir. 

Test sonuçlarına bağlı olarak da planlanan gebelik için tedavi veya çalışmalara başlanır. Testlerin yapılmasından önce doktor muayenesinin olunması da mümkündür. Gebelik isteği için gidilebilecek bölüm jinekoloji bölümüdür. Bu nedenle testleri isteyen ve inceleyecek olan doktor da jinekoloji bölümü doktoru olur. Bu durumda testlerin hastanelerde yapılması da mümkün olur.

Gebelik Öncesi Genetik Tarama Testleri Nasıl Yapılır?

gebelik öncesinde yapılması gerekenler

Genetik hastalıklar yeni doğacak bebeğin hasta olarak doğmasına neden olur. Bu nedenle gebelikten önce sağlıklı bebekler için mutlaka genetik tarama testlerinin yaptırılması gerekir. Bu testler hem erkek hem de kadın için yapılır. 

Testlerde sorunun tespit edilmediği durumlarda gebe kalmada sorun olmadığı bildirilir. Testlerde sorun görüldüğünde ise tüp bebek veya diğer yöntemlerin kullanılması istenir.

Gebelik öncesinde genetik tarama testlerinin yapılması için güvenli bir genetik tanı merkezi bulunur. Bu merkezde çiftten kan alınır ve tarama testleri yapılır. Testlerin sonucu ise ortalama 1 hafta sonra çıkar.

Gebelik Öncesi Muayene Nasıl Yapılır?

Gebelik öncesinde yapılması gerekenler arasında muayene işlemleri de yer almaktadır. Bunun için başvurulacak adres jinekoloji bölümüdür. Burada doktor tarafından muayenenin fiziksel ve tahlil istemiyle yapıldığı görülür.

Fiziksel muayene esnasında gebelik planı anlatılır. Bunun ardından anne adayının kilo ölçümü yapılır. Öncelikle kilo yönünden engel varsa uyarı ve diyet planlaması yapılır. Kilo ölçümü ardından tansiyon ölçümü yapılarak tansiyon probleminin olup olmadığı saptanır.

Fiziksel muayene ardından ultrason muayenesine geçilir. Bu muayenede pelvik ultrason yönteminden yararlanılır. Yumurtalıklar ve rahim bölgesi incelenerek hamileliği engelleyecek sorun olup olmadığına bakılır. Bunun dışında tam kan sayımı istenerek kan değerlerinin hamilelik için engel oluşturup oluşturmadığına bakılır.

Muayene için gerekli olan tüm aşamalar tamamlandıktan sonra çifte gebeliğin yaşanması için sorun olup olmadığı detaylı şekilde anlatılır. Bu aşamadan sonra ise anne adayının hamile kalması beklenmeye başlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir