Gebelikte Hangi Vitaminler Kullanılmalı? 7 Önemli Vitamin
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Yaşam

Gebelikte Hangi Vitaminler Kullanılmalı? 7 Önemli Vitamin

0

Anne ve bebek sağlığı için gebelikte vitamin kullanılması gerekir. Anne adaylarının tükettiği besinlerin bir bölümü vitaminleri içeriyor olsa da yeterli gelmez. Bu nedenle dışarıdan takviye alınması gerekir. 

Bu vitamin takviyelerinin alınması aşamasında ise yapılan gebelik kontrollerinde eksiklik görülen vitaminler dikkate alınır. Doktor tavsiyesiyle alınan vitaminler sayesinde hem gebelik sürecini sağlıklı tamamlanması hem de doğumun sorunsuz şekilde gerçekleşmesi mümkün olur. 

Bazı durumlarda gebe kişilerin çevrelerinin önerilerini dikkate aldıkları görülür. Ancak bu önerilerin her zaman doğru olması mümkün değildir. Bu nedenle mutlaka uzman doktorların önerilerini dikkate almak gerekir.

Gebelikte Vitamin Ne Zamana Kadar Kullanılmalı?

gebelikte vitamin

Uzmanlara göre gebelikte vitamin kullanımı gebeliğin bitişine kadar devam etmelidir. Ancak kullanım aşamasında doz ayarlamasını doğru şekilde yapmak gerekir. Böylelikle hem annenin hem de bebeğin ihtiyaç duyduğu vitaminlerin doğru miktarda alınması sağlanmış olur.

Gebelikte kullanılması önerilen vitaminlere devam edilmesi durumunda gebelik boyunca yapılan testlerin etkisi büyüktür. Bu testlerde vitamin eksikliği saptandığında dışarıdan takviye alınması kararı verilir. Bu aşamada da uzman tarafından doz belirlemesi yapılır ve uzmanın önerdiği süre boyunca vitaminlerin alınması istenir.

Folik asit veya vitaminlerin alınması genellikle doğum sonrasında bırakılır. Doğumun sağlıklı gerçekleşmesi bunda etkilidir. Ancak uzmanların gerekli gördüğü durumlarda doğum ardından da vitamin kullanımına devam edilmesi istenir. 

Özellikle anne bebeğin emziriyorsa ihtiyaç duyduğu vitaminleri almaya devam etmelidir. Böylelikle bebeğin de anne sütü sayesinde eksik olan vitaminlere ulaşması sağlanmış olur. Vitamin eksikliği bulunuyorsa emzirme durumu bitene kadar vitaminlerin alınmaya devam edilmesi önerilir. 

Emzirme dönemi bittiğinde veya bebeğin gelişimi tamamlandığında vitaminler de bırakılır. Ancak bebeğin ve annenin vitamin eksikliği yaşamaması için doktora danışmadan vitamin alımının kesinlikle bırakılmaması gerekir.

Gebelikte Vitamin Kullanılmazsa Ne Olur?

Yapılan araştırmalar dikkate alınırsa gebelikte vitamin takviyesi kullanılması zorunlu değildir. Özellikle anne sağlıklıysa herhangi bir sorun yaşanmadığı görülür. Ancak vitamin değerlerinde eksiklik bulunuyorsa annenin sağlıksız beslenmediğini söylemek mümkündür. Bu durumda da bebeğin beslenmesinde de sağlıksızlıktan bahsedilebilir.

Gebelik esnasında D vitamini eksikliği tespit edilmişse D vitamini takviyesi alınması gerekir. Çünkü bu vitaminin eksikliğinde bebeklerde doğum enfeksiyonu, kemik gelişimi sorunları ve raşitizm riski ortaya çıkar. Anne adaylarında ise kemik kırılması, kemik erimesi, solunum rahatsızlıkları ve erken doğum riski ortaya çıkar. Bunun için D vitamini alımına özen gösterilmelidir.

Gebelikte folik asit kullanımının da önemi büyüktür. Yeterli folik asitin alınmaması bebeğin beyin ve omurga gelişiminin sağlıksız olmasına neden olabilir. Bunun dışında sinirsel rahatsızlıkların görülmesi kaçınılmaz olur. Bu nedenle gebelikten önce veya gebelik öğrenildikten sonra folik asidin alınmaya başlanması gerekir.

Gebelikte Hangi Vitamin İlaçları Kullanılır?

Gebe kalan kadınların kullanması gereken vitamin ilaçları doktorlar tarafından belirlenir. Uygun dozda alınması önerilen vitamin ilaçları sayesinde gebeliğin istendiği gibi sağlıklı şekilde tamamlanması mümkün olur.

Gebelikte kullanılması gereken vitamin ilaçları ise şunlardır;

  • D vitamini ilacı: Gebelerde D vitamini eksikliğine bağlı olarak gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve kemik rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu durumun yaşanmaması için D vitamininin gıdalar üzerinden veya ilaç kullanımıyla alınması gerekir.
  • C vitamini ilacı: Gebelerin kullanmaları gereken vitamin ilaçlarından birisi C vitamini ilacıdır. Bu vitamin sayesinde enfeksiyondan koruma ve bağışıklık sisteminin korunması mümkün olur. Ayrıca bebek gelişimine de yardımcı olur.
  • A vitamini ilacı: Göz ve cilt rahatsızlıklarından korunmak amacıyla A vitamini ilacının alınması gerekir. Bu vitamin sayesinde bebeklerin görme becerileri gelişir. Ancak bu vitaminin kontrollü şekilde alınması şarttır. Çünkü dozun aşılması durumunda bebeğin sağlığı açısından tehlike oluşturabilir.
  • B vitamini ilacı: B vitaminleri sinir ve beyin hücrelerinin gelişiminde etkilidir. Bu nedenle B vitamini eksikliği bulunan anne adaylarının mutlaka kullanması gerekir. İlaç kullanımı yapılmayacaksa avokado, fındık ve muz gibi gıdaların tüketimin özen gösterilmelidir.
  • Demir takviyesi: Hamilelikte görülen vitamin eksiklikleri başında demir eksikliği gelir. Bu nedenle genellikle demir takviyesi alınır. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kan hücrelerinin oluşumu sağlanır.
  • E vitamini ilacı: Saç, cilt ve vücut gelişimi için E vitamini ilaçlarının hamilelikte kullanılması gerekir. Ayrıca bu vitamin sayesinde görme sağlığının da kazanılması mümkün olur.
  • Omega 3 takviyesi: Gebe kalan kadınların almaları gereken vitamin takviyelerinden birisi de Omega 3 takviyesidir. Bu takviye sayesinde bebeğin beyin sağlığının gelişmesi mümkün olur. Bu takviye balık veya diğer deniz ürünlerinin tüketimi ile alınabileceği gibi eczanelerden de ilaç şeklinde satın alınabilir.

Bu vitamin ilaçlarına ek olarak magnezyum, iyot, kalsiyum ve çinko gibi minerallerin de takviye olarak alınması gerekir. Böylelikle minerallerin eksik olması kaynaklı sağlık sorunlarına karşılık koruma sağlanmış olur.

Gebelikte Önemli Vitaminlere Ne Zaman Başlanır?

gebelikte vitamin

Gebeliğin sağlıklı tamamlanması için vitamin alımına gebelik haberinin alınmasıyla başlanması gerekir. Alınması gereken vitaminler konusunda ise yapılan kan tahlilleri belirleyici olur.

Hamile kalma eylemi planlı ve doktor kontrolünde gerçekleşiyorsa vitaminlerin alınmasına hamile kalınmadan önce başlanması önerilir. Özellikle folik asidin en az 2 ay önce kullanılmaya başlanması istenir. Bunun dışında A ve D vitaminlerinin de hamilelik haberinden önce alınmaya başlanması istenir. Böylelikle bebeğin oluşumu sağlıklı olur.

Beklenmeyen hamilelik durumları varsa vitamin kullanımına test sonuçlarından hemen sonra başlamak yeterlidir. Kullanım süresi ve kullanım şekli konusunda uzman önerileri dikkate alınmalıdır. Özellikle ilaç yutmakta zorluk yaşayan anne adaylarında vitamin alımı için farklı yöntemler geliştirilebilir.

Gebelikte Vitamin İlaçları Bebeğe Kilo Aldırır Mı?

Gebelikte alınan vitamin ilaçlarının bebeğe kilo aldırma ihtimali vardır. Bu nedenle doz aşımına dikkat edilmesi gerekir. Doz aşımı hem bebekte kilo sorunlarına hem de fazla vitamin kullanmaktan kaynaklı sorunlara neden olur.

Bebekte kilo fazlalık riski bulunuyorsa vitamin alımı önerilmez. Buna bağlı olarak fazla kilosu olmayan bebeğin doğması mümkün olur. Vitamin değerlerinin çok düşük olduğu durumlarda ise vitamin takviyeleri doktorların öncülüğünde gerçekleşir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir