Gebelikte Kese Ne Zaman Görülür? Gebelik Kesesi Hakkında Bilgi
  1. Anasayfa
  2. Belirtiler

Gebelikte Kese Ne Zaman Görülür? Gebelik Kesesi Hakkında Bilgi

0

Gebelik kesesi, kadınların rahminin içerisindeki siyah ve yuvarlak görünümde bulunur. Bu kesenin içerisi amniyon sıvısıyla doludur ve bebeğin gelişimi bu kesede gerçekleşir.  

Gestational sac ismini de kullanan bu kese rahim içiyle çevrili haldedir. Hamilelik haberinin alınmasından sonra bebeğin gelişimin takibi bu kese üzerinden yapılır. Rahim içerisinde yer alan gebelik kesesi aynı zamanda bebek embriyosunun tamamlanmadığını ifade eden bir durumdur. 

Ancak gebelikle ilgili ilk görüntü de bu kese sayesinde alınır. Bu kesenin bebeğin korunmasına oldukça fazla faydası vardır ve bir bebeğin sağlıklı şekilde gelişimini tamamlaması bu kese sayesindedir. Bu kesenin uygun durumda olmaması gebelikte sorunların bulunduğunu işaret eder.

Gebelik Kesesi Ne Zaman Oluşur?

Gebelik Kesesi

Kadınlar gebelikte kese kavramını ilk defa hamile olduklarında duyarlar. Bu nedenle kesenin ne olduğu veya oluşumu hakkında yeterli bilgiye sahip olduklarını söylemek zordur.

Gebelik kesesinin oluşması kadının hamile kalması itibariyle başlar. İlk dönemde (2-3 hafta) kesenin çapı 2-4 mm ölçülerinde olur. Bu nedenle hamileliğin başında kesenin ultrasonla görülmesi mümkün olmaz. 

Ancak gebelik 5.haftasına ulaştığında kesenin çapı 20 mm ölçüsüne kadar büyür. Bu süreçte embriyonun görülmeye başladığını da söylemek mümkündür. Büyüme gerçekleştikten sonra ultrasonda görüntülenmesi mümkün olur. Bu görüntülenme doğacak bebeğe ait ilk ultrason görüntüsünü de oluşturur.

Hamilelikle birlikte oluşan gebelik kesesinin vajinadan yapılan ultrason çekimiyle görülmesi mümkündür. Bunun için kadının adedinin 3-5 gün gecikmiş olması yeterlidir. Ancak kesin görüntünün elde edilmesi için ise 5-6.haftaya ulaşılmasına dikkat edilmesi gerekir. 

Böylelikle görüntü alındığı için hamilelik kesinleştirilebilir. Ayrıca 6.haftaya ulaşıldığında gebelik kesesinin içerisinde yolk kese oluşumu başlar. Bu oluşumun başlaması da hamileliğin kesinleştirilmesine yardımcı olur.

Gebelik kesesinin oluşumunda Beta HCG’nin etkisi vardır. Hormonal değerin 1000-3000 mlU/mL olması gerekir. Bu değere ulaşıldığında kesenin görünür olması ve ultrasonda görülmesi mümkün olur. Bu değere ulaşılmadan yapılan görüntülemelerde istenen sonuca ulaşmak mümkün değildir.

Gebelikte Boş Kese Ne Demek?

Kadınların gebelikte boş kese sorunuyla karşı karşıya kalması mümkündür. Bu durum gebelik kesesinin oluşması ancak embriyonun kese içinde bulunmaması veya gelişmemesi şeklinde gerçekleşir. Bu durum su gebeliği veya boş gebelik tanılarının koyulmasına neden olur.

Boş kesenin ortaya çıkması gebeliğin 6.haftası itibariyle yolk kesesinin de oluşmadığını gösterir. Çünkü bu kese bebeğin var olduğunun kesin kanıtını oluşturur. Bu kesinin olmadığı da doğal olarak bebeğin olmadığını gösterir.

Gebelikte boş kese oluşumunda anne adayının bir etkisi bulunmaz. Bu durumun yaşanmasında genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Ayrıca rahim ve rahim içi durumun etkisi vardır. Gebelik kesesinin oluşmasına rağmen embriyonun oluşmasını sağlayacak ortam ve hücrelerin oluşmadığını söylemek mümkündür.

Gebelikte Boş Kese Nasıl Anlaşılır?

Yaşanan gebelikte boş kesenin bulunduğunu anlamak mümkündür. Bu nedenle genellikle yapılan kontrol ve muayenelerde boş kesenin tespit edildiği görülür. 

Gebelikte boş kesenin anlaşılmasına dair detaylar şunlardır;

  • Hamile olan hastanın ultrasona alınması sağlanır.
  • Ultrasonda gebelik kesesi görüntülenir.
  • Rahimde kesenin bulunduğu ancak içinde embriyonun bulunmadığı tespit edilir.
  • Embriyo bulunmadığı için ultrasonda kalp atışının da duyulması mümkün olmaz.
  • Ultrason görüntüsü dışında boş kesenin anlaşılmasında hamilelik belirtileri etkilidir.
  • Baş dönmesi, mide bulantısı ve göğüslerde hassasiyet gibi şikayetler ortaya çıkar.
  • Anne adaylarının şişkinlik hissi yaşadıkları görülür.
  • Annenin karın ve kasık bölgesinde beklenmeyen ağrı yaşadığı görülür.
  • Annenin vajinasında kanama görülür.

Annenin şikayeti veya muayene tespit edilen bulgular boş kesenin anlaşılmasına yardımcı olur. Doktor tarafından hamilelik başlangıcında yaşanan şikayetler dikkate alınır. Bu şikayetlerin bir sorunu işaret ettiği anlaşılırsa ultrason çekimi istenir. Bu çekimde ise gebelik kesesinin içinin boş olduğu anlaşılır. 

Hamilelik testinin evde yapıldığı durumlarda ilk doktor randevusunda gebelik kesesinin oluştuğu ancak bu kesenin boş olduğu anlaşılır. Böylelikle boş keseye bağlı olarak boş gebeliğin yaşandığı kişiye bildirilir.

5 Haftalık Gebelikte Kese Ne Kadar Olmalı?

Gebelik Kesesi

Ultrason çekiminde gebelik kesesinin görüntülenebilmesi için 5 haftalık sürecin geçmesi gerekir. Bu süreç sonunda net görüntü alınır ve hamileliğin varlığı da kanıtlanır. Anne 5 haftalık gebeliğe ulaştığında kesenin görüntülemeye uygun olacak kadar büyümesi gerekir. 

Bu ölçü ise 20 mm çapıdır. Kesenin bu çapa ulaştığında embriyoda kalp atışının da alınmaya başlaması mümkün olur. Böylelikle çiftlerin bebeklerinin sesini ilk defa duymaları sağlanır. Bu dönemde gebelik kesesi içerisinde yer alan embriyonun boyutu ise ortalama 2 mm ölçüsündedir.

Gebelik kesesinin 20 mm olmadığı durumlarda vajinal ultrasona başvurulur. Böylelikle vajinadan yapılan çekim sayesinde embriyonun varlığı hakkında yorum yapılabilir. Vajinal ultrason çekebilmek içinse kesenin 16 mm ölçüsüne ulaşmış olması gerekir. Bu durumda bebeğin ölçüsü ise ortalama 1,5 mm kadardır. Kesenin bu ölçüden düşük olan keselerde görüntülemenin yapılması mümkün olmaz.

Gebelikte Boş Kese Ne Zaman Dolar?

Yumurtanın döllenmesi tamamlandıktan sonra rahim duvarına yerleşim yapılır. Bu aşamadan sonra gebelik kesesinin oluşumu devreye girer. Bu kese ilk anda içi boş bir kesedir ve 5.hafta olana kadar görüntüleme yapılması mümkün olmaz. 

Görüntü yapılsa bile kesenin görülmesi veya embriyonun tespit edilmesi sağlanmaz. Bu nedenle kesenin dolduğunun en az 5.haftaya ulaşıldığında anlaşılması mümkün olur. Gebeliğin 1,5 ayı (5 haftası) geride kaldıktan sonra yapılan ultrason çekiminde yolk kesesinin ve embriyonun görülür hale gelmiş olması gerekir. 

Bu esnada herhangi bir veri alınamazsa kesenin boş olduğunu söylemek gerekir. Bu da boş gebeliğin geliştiğini ve embriyonun büyümeye devam etmediğini gösterir. Bu durumun yaşanmasıyla birlikte ise gebeliğin sonlandırılması istenir.

Boş Gebelikte Kese Ne Kadar Büyür?

Gebelikte Kese

Kadınların boş gebelik yaşadıkları durumlarda gebelik kesesinin oluştuğu ancak görünen bir embriyo olmadığı tespit edilir. Embriyonun olmamasına rağmen ise gebelik kesesinin büyümesi devam eder. Bu büyüme kesesinin 20 mm çapa ulaştığı ve 5 hafta tamamlandığında sonuca varır.

Boş gebelik sonucuna varılması için kadın doğum doktoru muayenesinin yapılması ve bu muayenede ultrason tetkikinin istenmesi gerekir. Ultrason tetkiki sonucunda embriyo görülemezse boş gebeliğin olduğu ve gebelik kesesinin de 20 mm çapında görüldüğü ifade edilir.

Ultrason tetkikinde boş gebelik saptanmasına rağmen işlem yapılmadan önce ortalama 2 haftalık bir süre tanınır. Bu süre içerisinde embriyonun gelişime devam edip etmeyeceği beklenir. Bu sürenin sonunda yeniden ultrason tetkiki yapılır ve sonuç aynıysa boş gebelik kaynaklı embriyo oluşmamasının yaşandığı tespit edilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir