Çiftler tarafından sorun yaşanan en önemli konu hamilelikte cinsellik konusudur. Bu konudaki yanlış bilgilerin bulunması cinselliğin hamilelik döneminde tamamen bırakılmasına neden olur. Özellikle düşük olayının yaşanacağı veya erken doğum riskinin artacağı yönünde ortaya çıkan kulaktan dolma bilgilerin kararda etkisi büyüktür. Bu nedenle doğrusunun bilinmesi gerekir.
Cinsel hayatın hamilelik nedeniyle bırakılması 9 aylık sürecin çiftler arasında soruna neden olması mümkündür. Çünkü buna belirli zamanlarda ihtiyaç duyulması ancak hamileliğin engellemesi tartışmaları veya farklı yönelimlere sebep olabilir. Bunun olmaması için hamilelikte cinsellik konusu detaylıca araştırılıp karar verilmelidir.
İlk hamilelik yaşanıyorsa geçmişte hamilelik yaşayan kişilerden cinsellik konusunda bilgi alınabilir. Deneyimler bazen çok fazla yardımcı olur ve hayat kurtarır. Bunun dışında ileriye dönük sorun yaşamamak için cinsellik konusu doktora danışılarak uyarılar doğrultusunda hareket edilebilir. Bunun dışında uzun araştırmalar sonucunda hazırladığımız gebelikte cinsellik içeriği okunabilir.
Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır?
Cinsel ilişki düzeninin hamilelik haberinin alınmasıyla birlikte değiştirilmesi gerekir. Sağlıklı olan gebeliklerde cinselliğin yaşanmasında sıkıntı yoktur ancak hamilelikten önceki dönemle aynı ölçüde olması risk oluşturabilir.
- Hamilelikle birlikte yaşanacak cinsel ilişki şu şekilde olmalıdır;
- Cinsel ilişki esnasında rahmin aşırı zorlanmaması gerekir.
- Hem kadının hem de erkeğin birliktelik esnasında rahat olması gerekir.
- Hamileliğin etkisiyle meme uçlarında normalden fazla hassasiyet bulunur. İlişki esnasında buna dikkat edilmelidir.
- İlişki esnasında prezervatif kullanılacaksa kimyasal maddeler yönünde inceleme yapılmalıdır.
- Birliktelik için kayganlaştırıcı jel kullanılacaksa bunlarını su bazlı olmasına özen gösterilmelidir.
- Cinsellik esnasında doğru pozisyon belirlenerek hareket edilmelidir.
Bunların yanı sıra cinsellik yaşanırken mutlaka partner desteği alınmalıdır. Özellikle partner kadının hamile olduğunun farkında olmalı ve ona göre birleşme sağlamalıdır.
Hamilelikte Cinsellik Olur Mu?
İnsanların sormakta olduğu hamilelikte cinsellik olur mu? Sorusunun cevabı cinsellik olur şeklindedir. Kadın sağlıklı bir hamilelik yaşıyorsa cinsellik yaşamasında herhangi bir sakınca yoktur. Rahmi zorlamamak ve doğru pozisyonları almak kaydıyla istediği zamanlarda cinsellik yaşamalıdır.
Hamilelik için doktor muayenesi gerektiğinden cinsellik konusunda doktora danışmak daha güvenilir olur. Özellikle ilk muayene sonrasında seks için herhangi bir engelin olup olmadığı sorulabilir. Doktorun soruya verdiği cevap ve uyarıları dikkate alınarak sorunsuz bir seks yaşanabilir. Herhangi bir sorunun olmadığı durumlarda 6. aya kadar cinselliğin devam edebileceği belirtilir.
Hamilelikte Cinsellik Nasıl Olur?
Cinsellik hamilelikte güvenli şekilde yaşanması gereken bir durumdur. Bu nedenle cinselliğin yaşanmasından önce mutlaka risk durumu araştırılmalıdır. Bebeğin gelişimi, hormon dengesi, vücudun hamileliğe adapte olması ve tekli gebelik durumu yaşanıyorsa cinsellik risksiz şekilde gerçekleşebilir.
Hamileliğin bulunduğu durumda cinsellik iki tarafında isteği ile yaşanmalıdır. Böylelikle rahatlık ve zevk aynı oranda yaşanır. Bunun dışında partnerin ya da eşin kadının hamile olduğunun ve önceki döneme oranla dikkat edilmesi gerektiğinin farkında olması gerekir.
Bunun dışında cinsel birliktelik sayısı ve aralığına bir düzenleme getirilmelidir. Böylelikle kadının rahminin fazla yorulmaması ve buna bağlı olarak kanama, sancı ya da ağrı gibi durumların ortaya çıkmaması sağlanmalıdır.
Hamilelikte Cinsellik Ne Zaman Yasak?
Her hamilelikte cinsellik güvenli değildir. Bazı durumlarda cinselliğin yasaklanması kaçınılmaz olur. Bunda hem bebeğin hem de annenin hayati risk taşıması etkili olur.
Cinselliğin hamilelikte yasak olabileceği durumlar ise şunlardır;
- Plasentanın yerleşimi aşağıda olduğunda
- Vajina kanamasının yaşandığında
- İkiz veya üçüz gebelik yaşandığında
- Vajina enfeksiyonu bulunduğunda
- Erken doğum ihtimali bulunduğunda
- Amniyotik sıvı sorunlarında
- HPV, HIV ve Hepatit B riskinde
- Pelvik ağrısı yaşandığında
- Geçmiş yıllarda düşük yapıldığında
- Rahim ağzı sorunlarında
- Karın ağrısı yaşandığında
- Rahim kasılmaları başladığında
- Vajinadan su geldiğinde
Hamileliğin kayıpla veya rahatsızlıkla karşı karşıya kalmaması için bu durumlar ortaya çıktığında cinselliği bırakmak gerekir. Doğum sonrasında eski düzene yeniden kavuşmanın mümkün olduğu bilinmelidir.
Hamilelikte Cinsellik Artar Mı?
Hamileliğin etkisiyle kadınlarda cinsellik yönünde değişimler yaşanır. İlk dönemlerde kadınlar hamileliğin etkisiyle mide bulantıları ve kusmalar yaşarlar. Ayrıca vücudun kendisini hamilelik durumuna alıştırma evresi yaşanır. Bunun etkisiyle de ilk aylarda cinsel istek kadınlarda büyük oranda azalır. Bu nedenle de partnerinden uzak kalma veya bahaneler bulma gibi durumlar yaşanabilir.
Hamilelik boyunca cinsel isteğin azaldığını da söylemek mümkün değildir. Genellikle 4 ve 5.aylara girildiği ikinci evrede ise cinsel istek ekstra şekilde artar. Bu durumda partnerinin hamile kadına uyum sağlaması gerekir.
Cinsel isteğin artış yaşadığı hamilelikte ilişkiye girmek için herhangi bir sınır yoktur. Çiftlerin istedikleri ölçüde cinselliği yaşamaları mümkündür. Ancak herhangi bir sorun yaşamamak adına aşırıya kaçmamaları önerilir.
Hamilelikte Cinsellik Kaçıncı Aya Kadar?
Kadın normal bir hamilelik geçiriyorsa 9.ayın başlamasına kadar hamilelikte cinsellik devam edebilir. Son aya girildiği an itibaren cinselliğin yaşanmaması uzman tavsiyesidir.
Plasentanın rahim ağzına dayanması, çoğul gebeliğin bulunması ve gelişen komplikasyonlar ise cinselliğin son 3 ayda bırakılmasını gerektirir. Bu durumda 7.ay itibariyle birleşmenin yaşanmamasına özen göstermek gerekir. Yaşanan riskin bebeğin kaybı ya da erken doğumuna neden olabileceği bilinmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Hamilelikte Cinsellik Ne Sıklıkta Olmalı?
Uzmanlar tarafından hamilelikte cinsellik konusunda sınırlama getirilmemiştir. İlişki sıklığına çiftlerin karar vermesi öngörülür. Ancak aşırıya kaçılmaması uyarısı mutlaka yapılır.
Çiftlerin hamilelik öncesi seks sıklığı 10-12 kez (ayda) ise hamileliğin ilk aylarında bu sıklığın ortalama 6 kez olması uygundur. Sağlıklı gebeliklerde bu sayının aşılması mümkündür.
Hamileliğin ilk trimesteri tamamlandıktan sonra cinsel istek artsa da seks sıklığının düşürülmesi gerekir. Fetüsün gelişmesi ve rahim ağzında genişlemelerin başlaması ilişki sıklığı nedeniyle erken doğum riskinin ortaya çıkmasına neden olabilir. İkinci trimesterde ilişki sıklığı ortalama 5-6 olmalıdır. Bunun dışında son aylara girildiğinde bu sıklık 2-3 ile kalmalıdır.
Hamileliğin son aylarında doğum zamanında kesinlik bulunmaz. Dış etkenler doğumun beklenenden erken gerçekleşmesine neden olabilir. Bu nedenle cinsel ilişki yönünde son aylarda mola vermek daha doğru olabilir. Tamamen ilişkiyi bitirmek istemeyen kişilerin ise son ay öncesinde 2-3 defa ilişki yaşamaları mümkündür.
Hamilelikte Cinsellik Ne Zaman Bırakılmalı?
Anne sağlıklı bir hamilelik geçirmişse cinsellik yalnızca son ayda bırakılmalıdır. Son 4 hafta mola verilerek doğum sonrasında cinselliğe devam edilebilir. Doğum sorunsuz gerçekleştiğinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın cinsellik yaşanabilir.
Hamilelik sorunlu devam ediyorsa ikinci trimester bitiminde yani bebek 7 aylık olduğunda cinsellik bırakılmalıdır. İki aylık dinlenme ve 9 ay sonunda bebeğin doğmasının ardından ilişki sıklığı aynı şekilde devam edebilir.
Hamilelikte komplikasyon gelişmişse doktor tarafından belirtilen tarihte cinsellik bırakılmalıdır. Böylelikle bebeğin sağlıklı şekilde doğması mümkün olur.
Hamilelikte Cinsellik Sonrası Kanama
Çiftler hamilelikte cinsellik yaşadıklarında kanama olayıyla karşılaşabilirler. Kanamada tehlikeden bahsedilebilmesi için bazı özelliklerin aranması gerekir. Kanama miktarı az ve ağrısız şekilde yaşanıyorsa normal bir durumdur. Orgazm nedeniyle yaşanan rahim kasılmaları hafif çaplı kanamalara neden olabilir. Bu nedenle sorun etmeye gerek yoktur.
İlişki sonrasında kanama yoğun şekilde yaşanıyorsa tehlikeden bahsetmek şarttır. Çünkü yoğun kanama normal olmayan bir durumun geliştiğini işaret eder. Genellikle bu işaret düşük riskinin ortaya çıktığını gösterir. Bu nedenle yoğun görülen kanamaların ardından mutlaka doktora gidilmeli ve muayene edilmesi sağlanmalıdır.
Doktor kontrolünde düşük riskinin geliştiği belirtilirse doktorların uyarıları mutlaka dikkate alınmalıdır. Yatarak dinlenme, ağır kaldırmama ve cinsel birliktelikten uzak durma gibi uyarılar mutlaka uygulanmalıdır. Ayrıca tedavi yönünde karar verildiyse tedavi aksatılmamalıdır.
Hamilelik Sürecinde Cinsellik Sonrası Ağrı
Normal bir hamilelik geçirildiği için cinsel ilişki çiftler tarafından tercih edilir. Ancak yaşanan birlikteliğin ardından kadının ağrı yaşadığı durumlar vardır. Birliktelik sonrasında ağrı yaşanıyorsa dikkate almak gerekir. Çünkü yaşanan cinsel birlikteliğin ağrı yapması mümkün değildir.
Seks sonrasında karın veya kasık bölgelerinde ağrı duyuluyorsa zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Böylelikle ağrının neden kaynaklandığı öğrenilebilir. Rahim ağzının açıldığı veya farklı semptomların geliştiği yapılan kontrol sonrasında hastaya bildirilir. Ağrının nedeni düşük riskinin ortaya çıkmış olması olabilir.
Hamilelikte Cinsellik Bebeğe Zarar Verir Mi?
Çiftelerin hamilelikte cinsellikte uzaklaşmasının en önemli sebebi bebeğe zarar geleceği düşüncesidir. Bu son derece yanlış olan bir düşüncedir ve yaşanan cinselliğin bebeğe zararı yoktur. Ancak bu hamileliğin komplikasyon, sağlık sorunu veya enfeksiyon riskinin bulunmadığı zamanlar geçerlidir.
Anne sağlıklı bir gebeliğe başlamışsa ilk 3 ayda dahil cinsel ilişki yaşanabilir. Hamileliğin son dönemlerinde doğumu tetikleyebileceği için uzak durulması yeterli olur. Annenin enfeksiyon riski taşıdığı tespit edilmişse cinsel birlikteliğin yaşanması önerilmez. Çünkü ilişki esnasında enfeksiyon kaparak bebeğin bundan etkilenmesi kaçınılmaz olabilir.
Hamileliklerde plasentanın yerleşiminin olması gereken yerden daha aşağıda olduğu görülebilir. Bu durumda cinsel birlikteliğin yaşanmaması istenir. Çünkü ilişki nedeniyle düşüğün yaşanması mümkün olabilir.
Bunun dışında çoklu gebelik durumu varsa seksin risk oluşturduğunu söylemek gerekir. Çünkü çoklu gebeliklerde yaşanan seks rahmin baskılanmasına ve erken açılma yapmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da erken doğum riski ortaya çıkar. Bu nedenle çoklu gebelik söz konusuysa cinsellik yaşanmamalıdır.
Hamilelik Sürecinde Cinselliğin Faydaları
İnsanlar tarafından bilinenin aksine hamilelikte cinsellik faydalı olan bir eylemdir. Bu nedenle doktorlar tarafından anne veya bebek açısından tehlikeli bir durum yoksa cinselliğin devam etmesi istenir.
Hamilelikte yaşanan cinselliğin faydaları ise şunlardır;
- Kan basıncını dengeleyerek tansiyon rahatsızlığı yaşanmasını engeller.
- Vücutta rahatlama sağladığı için hamileliğin olumsuz etkilerinden uzaklaşılmasını sağlar.
- Cinsel ilişki sırasında yaşanan orgazm sayesinde kadının pelvik bölgesinin güçlenmesini sağlar. Bunun etkisiyle de kadının hamilelikte alta kaçırma riskini azaltır.
- Bebeğin gelişimi esnasında yaşanan ağrıların azalmasına yardımcı olur. Bunda da oksitosin hormonunun etkisi vardır.
- Hamilelik nedeniyle yaşanan uyku sorunlarından kurtulmaya yardımcı olur. Cinsel ilişkinin ardından rahat bir uyku düzeni oluşturulabilir.
- Yapılan seks sayesinde artan antikor hormonu kadının bağışıklık sisteminin güçlenmesi üzerinde etkili olur.
- Hamilelik nedeniyle bozulan duygu durumunun yaşanan birliktelik ile düzelmesi mümkün olur. Hamilelik bunalımına giren kadınlar yaşanan seks sayesinde kendilerini mutlu hissetmeye başlarlar.
- Gebeliğin ilerlediği durumlarda yaşanan cinsel birliktelik doğum olayını kolaylaştırma açısından fayda sağlar.
- Hamilelik nedeniyle stres yaşayan kadının cinsel birliktelik sayesinde stresten uzaklaşması kolaylaşır.
- Cinsel ilişki kadının tatmine ulaşmasını sağlar. Bunun etkisiyle de ilişki öncesinden daha güçlü his kazanılır.
- Seks sayesinde salgılanan endorfin hormonunun etkisiyle kadının yorgunluk hissinden kurtulması sağlanır.
Bu faydaların yaşanması için hamilelikte herhangi bir sorunun yaşanmaması gerekir. Sağlıksız bir gebelik geçiriliyorsa yaşanan cinsel ilişkinin risk oluşturması mümkün olur. Bu nedenle birliktelik yaşamadan önce uzman görüşünün alınmasına özen gösterilmelidir. Risk geçici süreli olarak yaşanıyorsa riskin ortadan kalkmasıyla birlikte cinsellik yaşanmalıdır.