Hamilelikte diyet yapılır mı sorusu, anne adayları tarafından merak edilmektedir. Bir kadının hayatındaki en önemli süreçlerinden biri de elbette ki hamilelik dönemidir. Anne adayları, hamilelik döneminde kendi sağlıkları kadar bebeklerinin sağlıklarını da düşünürler. Bu sebeple de beslenme alışkanlıklarını olabildiğince verimli bir süreç içerisinde sokma amacına girerler. Özellikle de bu dönemde alınan kilolar sebebiyle, hamilelikte diyet yapmak gibi alışkanların edinilmesi amaçlanır.
Peki hamilelikte diyet yapılır mı? Hamilelikte diyet yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm bu soruların cevabı.
Hamilelikte Diyet Yapılır mı?
Hamilelik döneminde yapılan diyet, kilo kontrolü için değil de daha çok anne ve bebek sağlığı için yapılmalıdır. Yani bu dönemde, annenin ve bebeğin yeterli seviyede beslenebilmesi oldukça önemlidir. Buradan da anlayabilirsiniz ki; hamilelik döneminde yapılan diyet kilo vermek amacından ziyade, sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek içindir. Bu neticede, hamilelik sürecinde diyet yapmanızda hiçbir mahsur yoktur. Ancak uyguladığınız diyetin içeriğine çok dikkat etmeniz gerekir. Bu kapsamda, konunun uzmanına danışmanızı ve uzman gözetiminde hareket etmenizi de ayrıca tavsiye ederiz.
Gebelik diyetinin uzman gözetiminde gerçekleşmesi, yeterli seviyede besin almanızı mümkün kılacaktır. Yani aşırı tüketim ve yetersiz beslenme gibi sorunlardan hiçbir şekilde muzdarip olmazsınız. Gıda çeşitliliğinizin artması, yeterli ve dengeli seviyede beslenmeniz bu süreçte çok önemlidir. Alınan doğru takviyeler sayesinde de anne ve bebek sağlığının korunması ise ayrıca mümkün olacaktır.
Hamilelikte Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Hamilelik diyetinin anne ve bebeğe faydaları şu şekilde sıralanabilir;
- Bu diyet sayesinde diyabet riskiniz azalır.
- Hamilelik döneminde görülen yüksek tansiyon sorunları kontrol altına alınabilir.
- Tansiyonun yükselmesiyle birlikte idrarda protein atılması da ciddi bir soruna dönüşür. Hamilelik diyeti, preeklampsi riskini azaltarak bu sorunu en az seviyeye indirecektir.
- Hamilelik döneminde anne adayları aşırı kilo alma problemiyle karşılaşabilir. Diyet yapmak ise kilonuzu sağlıklı bir şekilde korumanıza yardımcı olacaktır.
- Hamilelik diyetini doğumdan sonra devam ettirmek, hamilelik döneminde aldığınız kiloları en sağlıklı şekilde vermenizi sağlayacaktır.
- Gebelik döneminin en büyük şikayetlerinden biri olan yorgunluk, hamilelik diyeti ile son bulabilir. Zira bu diyet, sizlere enerji verecektir.
- Hamilelik diyetinde sağlıklı bir şekilde beslendiğiniz için ruh haliniz de iyileşme gösterecektir.
Hamilelikte Diyetinin Zararı Var mıdır?
Bazı kişiler, hamilelik diyetini kontrolsüz bir şekilde uygulamaktadır. Bu da anne ve bebeğe zarar veren bir durum olarak ön plana çıkar. Hamilelik diyetinin anneye zararları şu şekilde sıralanabilir;
- Yetersiz beslenmeyle birlikte gestasyonel diyabet riskinde artış görülür.
- Preeklampsi adı verilen erken doğum meydana gelebilir. Bununla birlikte, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi durumların oluşması da muhtemeldir.
- Gebelikte yetersiz beslenme, doğum sırasında kanama, enfeksiyon ve diğer komplikasyon tehlikelerini tetikler.
- Tüm bunların yanı sıra, hamilelik diyetini yanlış şekilde uygulayıp yetersiz seviyede beslenmeye bağlı olarak depresyona girilmesi de oldukça muhtemeldir.
Hamilelik diyetinin kontrolsüz bir şekilde uygulanması, bebeğe ise şu zararları verir;
- Bebekler, annenin yetersiz beslenmesine bağlı olarak düşük bir doğum ağırlığına sahip olurlar. Bu da onlarda birtakım sağlık sorunlarını tetikler.
- Yetersiz beslenmeye bağlı olarak erken doğum problemi de ortaya çıkabilir. Yine erken doğan bebeklerde de bazı sağlık problemleri görülebilir.
- Anne karnında yetersiz beslenen bebeklerin beyin ve sindirim sistemleri olması gerektiği gibi gelişim gösteremez.
- Anne karnındayken yeterli seviyede besin alamayan bebeklerin diyabet, kalp rahatsızlığı ve obezite gibi doğum sonrası kronik hastalıklarında artış yaşanır.
Saygıdeğer anne adayları, işte tüm bu olumsuz durumların meydana gelmemesi için yapmanız gerekenler aslında çok basittir. Bu kapsamda, diyetinizi alanında uzman bir diyetisyenin gözetimi dahilinde sürdürmenizi tavsiye ederiz. İşte o zaman yeterli düzeyde besininizi alıp, aynı zamanda kilo kontrolünüzü de sağlamış olursunuz.
Hamilelik Diyeti Yapanların Mutlaka Bilmesi Gereken 8 Önemli Tavsiye
- Dengeli ve çeşitli besinler tüketmek, hamilelik döneminizin ideal şekilde geçmesini sağlayacaktır. Bu dönemde, meyve, sebze, tam tahıllı yiyecekler, protein ağırlıklı besinler ve sağlıklı yağlar tüketmenizi öneriyoruz. Böylelikle hamilelik dönemi diyetinde yeterli seviyede besin almış olursunuz.
- Folik asit açısından zengin besinleri tüketmeniz gerekir. Bu kapsamda yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, baklagiller ve tam tahıllı besinler tüketebilirsiniz. Ayrıca Omega-3 yağ asitleri, balık, keten tohumu ve ceviz gibi besinleri de öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Süt ürünler,, yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı balıklar ise size Kalsiyum ile D vitamini desteği sağlayacaktır. C vitamini almak istediğinizde ise turunçgiller, biberler ve diğer sebze ile meyveleri tüketmelisiniz. İşte tüm bunlar sayesinde, sizin ve bebeğinizin beslenmesi olabildiğince dengelenecektir.
- Yağ, şeker ve tuz bakımından yüksek değere sahip olan işlenmiş gıdaları kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bu gıdaları yüksek oranda tüketirseniz, bunun sonucunda sağlıksız kilo alma ve çeşitli sağlık problemleri sorunuyla karşı karşıya kalırsınız. Böylesine sağlıksız besinler yerine taze sebze, meyve ve tahılların tercih edilmesi gerekir.
- Ara öğünlerinizde meyve, sebze, yoğurt, fındık veya da kuru meyve gibi içerikleri tüketmeye özen gösterin. Bu sayede, enerji seviyeniz de en iyi şekilde korunmuş olacaktır. Bunun yanı sıra, kan şekerinizin dengede tutulması da yine bu sayede gerçekleştirilebilir.
- Gününüzü, üç ana öğün ve üç de ara öğün olacak şekilde planlayabilirsiniz. Böylece küçük ve sık şekilde beslenmiş olursunuz. Böylece mide ekşimesi gibi rahatsızlıklarınız da önlenir ve enerji seviyenizi dengede tutmayı başarırsınız.
- Su tüketimi, genel hayat dahilinde olduğu gibi gebelik döneminin de olmazsa olmazlarındandır. Vücudunuzun sıvı düzeyini dengelemek ve aldığınız besinlerin de sindirimini kolaylaştırmak için bu hususa dikkat etmeniz gerekir. Kendi sağlığınız ve bebeğinizin sağlığı için günde en az 8 – 10 bardak su içmeniz önerilir.
- Kafein ve alkol tüketimi, bebeğinizin gelişimini olumsuz şekilde etkileyecektir. Hamilelik döneminde kafein tüketimini 200 mg/günü geçmeyecek şekilde dengede tutmalısınız. Alkol ise hayatınızdan tamamen çıkmalıdır.
- Her annenin gebelik sürecinde kendine özgü ihtiyaç ve gereksinimleri olabilir. Bunların en iyi şekilde belirlenesi ve uygulanması için doktor ve diyetisyenden yardım almalısınız. Unutmayın ki bu gibi konularda uzman desteği almanız, size çok ciddi katkılar sağlayacaktır.
Hamilelikte Döneminde Spor Yapılır mı?
Hamilelikte diyet yapılır mı konusu kapsamında, spor aktivitelerinin anne üzerindeki etkisi de çok merak edilmektedir. Elbette ki doktor onayı alarak hamilelikte spor yapmanız mümkün olabilir. Tabii yapacağınız egzersizin türü, yoğunluğu, süresi ve sağlık açısından etkileri mutlaka belirlenmelidir. Bu da ancak alanında uzman bir doktorun gözetiminde olabilir. Hamilelikte kendinize uygun bir egzersiz programı uyguladığınızda, sağlıklı bir şekilde spor yapabilirsiniz. Hamilelik döneminde doğru bir şekilde spor yapmanın faydalarını da şu şekilde sıralayabiliriz;
- Kardiyovasküler fonksiyon gelişimi ve genel dayanıklılığın artması.
- Kilo alımının kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi ve yağ depolama oranının ise azalması.
- Ruh halinizin iyiye gitmesi, stresin yönetilmesi ve zihinsel durumun iyileştirilmesi.
- Doğum sürecinin kolay ve komplikasyondan uzak geçmesi.
- İyileşme sürecinin hızlanması ve fiziksel zindeliğin artması.
Hamilelikte Hangi Egzersizler Yapılmalıdır?
Hamilelikte yapılabilecek güvenli ve etkili egzersizler şu şekilde sıralanabilir;
- Yürüyüş yapmak
- Yüzmek
- Hamile yogası yapmak
- Pilates
- Squat hareketleri
- Eliptik bisiklet kullanımı
Tabii herkesin hamilelik durumu bir diğerine göre farklılık göstereceği için bu hareketleri uygulamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Kendisi sizin için en uygun programı hazırlayarak tarafınıza sunacaktır.
Hamilelikte Hangi Vitamin ve Mineraller Alınmalıdır?
Hamilelikte sağlıklı şekilde beslenen bir anne adayının vitamin ve mineral takviyelerini de muhakkak alması gerekmektedir. Bu, anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Almadan önce doktorunuza danışmanız gereken vitamin ve mineraller şunlardır;
- DHA: Önemli bir omega-3 yağ asididir ve bebeğin beyin ve göz gelişimini destekler.
- Demir: Bebeğin vücudunu oksijen taşıyan kırmızı kan hücresi oluşturma konusunda destekler.
- C Vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirerek demir emilimini artırır.
- Folik Asit: Beyin ve omurilik defektleri olarak da adlandırılan nöral tüp efektlerini önler.
- Kalsiyum: Bebeğin kemik e diş gelişimi için önemlidir.
- İyot: Bebeğin beyin gelişimini destekler.
- B12 Vitamini: Bebeğin sinir sistemi gelişimini destekler.
- D Vitamini: Kalsiyum emilimini güçlendirir ve kemik sağlığını destekler.
Hamilelikte Diyet Listesi Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Annenin hamilelik dönemindeki beslenme düzeni, kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı açısından çok önemlidir. Dengeli ve yeterli seviyede beslenme kuralı, bu dönemde muhakkak ön planda olmalıdır. Bu, sağlıklı bir hamilelik sürecinin de temelini oluşturmaktadır. İdeal bir hamilelik diyeti listesi hazırlarken, öncelikli olarak çeşitliliğe önem verilmelidir.
Annenin bu kapsamda günlük beslenme planını yapması ve her besin grubundan içeriğe yer vermesi gerekir. Diyet listenize meyve, sebze, tam tahıllar, protein kaynakları (örneğin, et, balık, tavuk, baklagiller), süt ve süt ürünlerini eklemenizi tavsiye ederiz. Özellikle de bebeğin sağlığı ve gelişimi için gerekli olan tüm besinleri almaya dikkat etmeniz gerekmektedir.
Bu kapsamda, folik asit, demir, kalsiyum, omega-3 yağ asitleri gibi önemli besin içeriklerine yönelmek icab edecektir. Tabii tüm bunların yanı sıra, besin dengesini de korumanız gerekir. Yani protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler ve mineralleri en doğru oranda almalısınız. Yeterli seviyede protein almanız, bebeğin hücre ve dokularının oluşumunu destekleyecektir. Karbonhidrat almanız, enerji açısından size ve bebeğinize fayda sağlayacaktır. Sağlıklı yağlar ise bebeğin beyin ve göz sağlığı için çok önemlidir.
Hamilelikte Diyetisyen Desteği Almalı mıyım?
Hamilelik döneminde diyetisyen desteği almanız da size fayda sağlayacaktır. Tam zamanlı veya online diyetisyen desteği alarak, hamilelikte sağlıklı şekilde beslenmenizi dengeleyebilirsiniz. Unutmayın ki hamilelik döneminde ani kilo kaybı ve kilo artışı yaşamak, size ve bebeğinize zarar verebilir. Diyetisyenlerin bu kapsamdaki etkisi, kilo alımınızı veya kilo vermenizi en sağlıklı seviyeye getirmek olacaktır.
Hamilelik döneminde gestasyonel diyabet, yüksek tansiyon ve preeklampsi gibi komplikasyonlın riskini taşırsınız. Bu sorunların etkilerini azaltma konusunda ise besin değişikliği yapmanız gerekebilir. Sizler ede bu konularda diyetisyenler yardımcı olacaktır.
Hamileliğinizde uzman gözetiminde diyet yaparsanız, bu sayede doğum sonrasındaki kilo kaybınız da kolaylaşacaktır. Özellikle de emzirme dönemindeki anne ve bebek sağlığı, uzman diyetisyenlerin besin önerileri ile en sağlıklı halini alabilir.
Hamilelikte Diyet Yapılır mı Konusuyla İlgili En Çok Merak Edilenler
Hamilelik diyeti nedir?
Anne ve bebek sağlığı için gerekli besinlerin dengeli bir şekilde alınması sürecine hamilelik diyeti denir.
Hamileliğin ilk dönemlerinde diyet yapılır mı?
Hamileliğin ilk aylarında annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Yani bu dönemlerde öyle çok da sıkı kilo verme yöntemleri tavsiye edilmez.
Hamilelikte zayıflamak sağlıklı mı?
Hamile kadının fazla kilolu olması durumunda zayıflama rutinleri uygulaması sağlığı olumsuz etkilemez. Tabii bu süreçte uzman gözetiminde olmanız gerekir.
Hamilelik diyeti bebeği zayıflatır mı?
Hamilelik diyetinin kontrolsüz şekilde yapılmasına bağlı olarak yetersiz şekilde beslenmek, bebeğin doğum ağırlığını düşürecek ve risk teşkil edecektir.
Hamilelikte diyet yapılır mı konusu kapsamında, yine sizler için hazırladığımız “bebeklere ne zaman su verilmelidir” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz.