Hamilelikte Gaz Sancısı
  1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hamilelikte Gaz Sancısı

0

Günümüzde kadınların büyük bir çoğunluğu hamilelikte gaz sancısı sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Yaşanan sancının etkisiyle ortaya çıkan karın ağrısı ve şişkinlik rahatsızlık duyulmasına neden olur. Bu da hamile kadınların yaşam kalitesini büyük oranda olumsuz yönde etkiler.

Gaz sancısı normal şartlar altında insanları rahatsız eden durumdur. Hamilelik nedeniyle sancının oluşturduğu rahatsızlık etkisi daha da artar. Buda geçirilen zamanının kalitesiz ve acıyla tamamlanmasına neden olur. Bunun için oluşan sancının etkilerinin hemen giderilmesi gerekir.

Hamilelikte yaşanan gaz sancısının etkilerini azaltmak için doktora danışılabilir. Bunun dışında evde sancıyı giderecek çalışmalar yapılabilir. Bu konularla ilgili ihtiyaç duyulan bilgiler ve öneriler oldukça fazladır. Bunlardan en çok tercih edilenleri ve faydalı olanları bir araya getirmeye çalıştık.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Hamilelikte Gaz Sancısı

Gaz sancıları anne adayı için rahatsızlık verici bir durumdur. Bu nedenle sancı etkisinin hemen geçirilmesi istenir. 

Yaşanan gaz sancısının geçirilmesi için kullanılabilecek yöntemler ise şunlardır;

  • Öğün başı yemek yeme miktarını azaltmak
  • Gaz yaptığı bilinen besinlerden uzak durmak
  • Sıvı tüketimini dengelemek
  • Asitli içeceklerden uzak durmak
  • Stresten uzak kalmak
  • Kızartma tüketmemeye özen göstermek
  • Yemek yerken bol bol çiğnemek
  • Bol şeker ve tatlandırıcı içeren gıdalardan uzak durmak
  • Düzenli yürüyüş yapmak
  • Karın bölgesini sıkan giyecekler giymekten kaçınmak
  • Karna masaj yapmak
  • İşlenmiş gıda tüketmemeye özen göstermek
  • Kepekli ve lif açısından yüksek gıdalar tüketmemek
  • Yavaş yemek yemek
  • Gaz gidermeye yardımcı olan bitki çaylarını içmek
  • Gaz sancılarını azaltacak pozisyonlara girerek dinlenmek

Yaşanan gaz sancısının giderilmesi için kullanılabilecek yöntemlerin her biri geçerliliği olan yöntemlerdir. Ancak her hamilede aynı etkiyi göstermesi zordur. Bu nedenle hamilelikte gaz sancısı etkisinden kurtulmak için birden fazla yöntemi kullanılarak sorunun çözülmesi sağlanmalıdır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Gaz sancısının hamilelikte yaşam kalitesini etkilediğinden bahsetmiştik. Gaz sancısını yaşayan hamileler incelendiğinde sancının yaygın olarak ilk aylarda yaşandığı görülür. İlk aylarda yoğun olarak görülen sancının en önemli nedeni vücudun hormon dengesinin değişmesi, hamileliğe vücudun adapte olmaya başlaması ve yeme isteğinin artış göstermeye başlamasıdır.

İlk aylarında dışında hamilelikte gaz sancısı son aylarda da yaşanabilen bir problemdir. Bebeğin rahme yaptığı baskının etkisiyle sıkışma yapan mide ve bağırsaklar besinleri sindirdikten sonra dışarıya atamaz. Bunun etkisiyle de gaz sancısı oluşumu yaşanır. Sancının etkisiyle sürekli olarak bir gaz çıkarma isteği yaşanır ancak gaz çıkarma yeteri kadar gerçekleşmediği için de şişkinlik görülür.

Gaz sancısının başlamaması için hamilelerin önerileri dikkate almaları gerekir. Özellikle gaza neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulması sancı sorunu yaşanmadan hamileliğin tamamlanmasına yardımcı olur. Bunun dışında gaz sancısının oluşmasından sonra gerekli önerilerin yerine getirilmesi de gaz sorununu ortadan kaldırarak rahat bir hamilelik döneminin başlamasına yardımcı olur.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Olur?

Gaz sancısının oluşması hamilelik etkisiyle daha yaygın görülür. Gaz sancısının oluşma şekli ise normal dönemlerle benzerlik gösterir. Yemek yenmesinin ardından sindirilemeyen besinler ve hava etkisiyle bağırsaklarda birleşir. Bu birleşmenin etkisiyle de gaz oluşumu yaşanır. Oluşan gaz gaz çıkarma ve geğirme gibi şekillerde dışarıya atılır. Ancak vücutta kalan miktar şişkinliğe ve sancıya neden olur.

Mide veya bağırsakta gaz sancısının oluştuğu yaşanan şişkinlik, kramp veya ağrı olayları ile anlaşılır. Bu olumsuz durumlarda tüketilen besinlerin etkisi büyük olduğu için hamilelikle birlikte sağlıklı ve gaz yapmayacak şekilde beslenme düzenine geçilmesi gerekir.

Hamilelerde gaz sancısının oluşumunda progesteron hormonunun etkisi vardır. Hormonun normal üzerinde artış göstermesi kadının sindirim sisteminin gevşemesine bağlı olarak oluşur. Buna bağlı olarak da midede gaz oluşumu ve buna bağlı sancı olayı yaşanır. 

Ayrıca ilerleyen hamileliklerde büyüme yaşayan rahmin mide ve bağırsakları sıkıştırmasıyla birlikte boşaltım sorunu yaşanır. Boşaltımın gerekli sıklıkta yapılamaması ise gaz sancısının oluşmasına neden olur.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne İyi Gelir?

Karın bölgesinde yaşanan gaz sancısına karna masaj yapmak iyi gelir. Yoğun baskı yapmaksızın yapılan masaj karnın rahatlamasına yardımcı olur. Bu da sancının daha az olmasını sağlar. Gaz sancısına vücudu rahatlatmanın da iyi gelmesi mümkündür. 

Bunun için dinlenmek, yoga yapmak, hafif egzersiz yapmak gibi aktivitelerle rahatlık elde edilebilir. Bunların dışında gaz sancısının bulunduğu bölüme sıcak su torbasının koyulması rahatlamaya yardımcı olur. Ancak sıcak su torbasının sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca torba içerisindeki suyun sıcaklığının dışarıya fazla çıkmadığından ve sancının olduğu bölgeye zarar vermeyeceğinden emin olunmalıdır.

Hamilelikteki gaz sancısına iyi gelebilecek yöntemlerden birisi de kıyafet değişikliği yapmaktır. Beli veya karnı saran ya da sıkan kıyafetlerden vazgeçilmelidir. Bunun yerine karın bölgesinin serbest kalmasına yardımcı olacak bol veya normal bedenden 1 beden daha büyük kıyafet tercih edilmelidir. Özellikle pantolon veya eşofman altı tercih ediliyorsa lastiklerinin bol olduğundan emin olunmalıdır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Hamilelikte Gaz Sancısı

Kadınların hamileyken yaşadıkları gaz sancısını giderebilmeleri için yapmaları gereken en önemli şey yavaş yemek yemektir. Gaz oluşumu yemek esnasında hava yutulması nedeniyle yaşanır. Bu durumu engellemek için son derece yavaş şekilde yemeklerini yemelerini ve sindirim sorunu yaşamamak için de yiyecekleri iyice çiğnemeleri gerekir.

Hamilelikte görülen gaz sancısını gidermek için ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak gerekir. Bunun için öncelikle tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durmak gerekir. Bunun dışında kızartma yememeye özen gösterilmelidir. 

Ayrıca işlenmiş olan gıdalar tüketilmemeli ve doğal beslenmeye önem verilmelidir. Bunun dışında kola, gazoz veya kahve kullanımından uzak durulmalıdır. Gazoz ve kola asit içerdiği için gaz sorununa neden olabilir.

Gaz sancısını gidermek için bol su tüketilmelidir. Günlük olan 2 lt su yerine gaz durumunda 3 lt su tüketmeye gayret edilmelidir. Böylelikle gaz sıkıntısının ortadan kalkması mümkündür. Ancak aşırıya kaçmamak daha fazla şişkinliğe neden olabilir. Bu nedenle su tüketiminde sınırı aşmamaya özen gösterilmelidir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nerede Olur?

Hamilelerde gaz sancısının yaşandığı ilk yer karın bölgesidir. Bu bölgede ani gelişen şişkinlik, ağrı, kramp ya da hazımsızlık şeklinde kendisini gösterir. Bunun nedeni genel olarak yanlış beslenme olur. Ancak ilk aylarda yaşandığı durumda beslenmeye ek olarak hormon değişikliklerinin de gaz sancısı üzerinde etkili olduğu bilinmelidir.

Hamilelerde gaz sancısının yaşandığı ikinci bölge ise bağırsak bölgesidir. Kalın, ince ve on iki parmak bağırsağı barındıran bu bölgede sancının görülmesi mümkündür. Şişkinliğe neden olan gaz sancısında sürekli gaz çıkarma isteği duyulur. Ancak gaz çıkarma oranı düşük olduğu için istenen rahatlık elde edilemez.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Olur?

Gaz sancısının hamilelikte yaşandığı zamanlardan ilki erken gebelik zamanıdır. Bu zaman genellikle gebeliğin ilk 3 ayını kapsayan zamandır. Bu zamanda yaşanan gaz sancısının en önemli nedeni hormon artışıdır ve bu artışa vücudun tepki veriyor olmasıdır. Erken gebelikte gaz sancısına neden olan hormonlar ise progesteron ve östrojen hormonlarıdır.

Gaz sancısının hamilelikte yaşandığı zamanlardan ikincisi ise geç gebelik dönemidir. Bu dönem ise 5 ya da 6 ay itibariyle başlayan dönemdir. Doğum döngüsünün başlamasının etkisiyle gaz sancıları yaşanır. Bunda fetüsün büyümesi etkili olur. 

Fetüs tarafından baskılanan bağırsak ve mide rahatsızlık yaşadığı için gazla dolar ve dışarıya salınımını gerçekleştiremez. Buna bağlı olarak da gaz sancısı yaşanır. Bu sancının kramp şeklinde olduğu da görülür ve bu kramplar yaşandığında hamile kadınların doğum ile karıştırdığı da görülebilir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nereye Vurur?

Gaz sancısının hamilelikte vurdukları bölgeler değişiklik gösterir. Sancının en yaygın görüldüğü bölgeler ise şunlardır; sırt, göğüs, bel, karın ve kasık gibi bölgelerdir. Bu bölgelerde gaz sancısının şiddeti hafif olarak görülür.

Gaz sancısının göğüs, bel, karın veya sırt gibi bölgelerde şiddetli görüldüğü duyulur. Bu durum genellikle gaz sancısının etkisi değildir. Bu bölgelerde görülen rahatsızlıklar farklı bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bu durumda doktora danışmak yardımcı olacaktır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Kadar Sürer?

Gaz sancılarının devam etme süresi hamilelerin gaz sancısına neden olacak alışkanlıklardan uzak durmasına bağlı olarak değişir. Örneğin yanlış yeme alışkanlığına devam eden bir kadının gaz sancısını hamileliği boyunca çekmesi mümkündür. Bunun dışında rahat giyinmeyen veya gazlı içecek tüketimine devam eden kadınlarda da sancı uzun süre devam eder.

Yanlış yeme alışkanlığı, giyim hataları, stres ve hareketsizlik gibi nedenlerle ortaya çıkan gaz sancıları 3-5 gün devam eder. Bu alışkanlıkların bırakılmasıyla birlikte gaz sıkıntısı yaşanmadan rahat bir hamilelik döneminin geçirilmesi mümkün olur.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Anlaşılır?

Hamilelikte Gaz Sancısı

 

Gaz sancının hamilelikte ortaya çıktığı insanların vücutlarında yaşadıkları değişiklikler ve sıkıntılarla anlaşılır. 

Hamilelikte gaz sancısının anlaşılmasını sağlayan belirtiler şunlardır;

  • Karın krampı
  • Karında şişkinlik
  • Hazımsızlık hissi
  • Gaz çıkarma
  • Sürekli geğirme
  • Mide bulantısı
  • Dışkılama problemi
  • Kasık ağrısı
  • Kabızlık

Hamileler belirtilere yaşamaya başladıklarında korku yaşamamalıdırlar. Bunun yerine beslenme, hareket ve diğer alışkanlıklarında düzeltmeye gitmeli ve bu sorundan kısa sürede kurtulmalıdırlar.

Hamilelikte Gaz Sancısı İçin Ne Yapılmalı?

Gebelik etkisiyle görülen gaz sancısının basit yöntemlerle geçirilmesi mümkündür. Bu yöntemler arasında bitki çayı tüketmek gelir. Gaz sancısının giderilmesine yardımcı olan bitki çayları arasında ise zencefil çayı, rezene çayı, nane çayı, ıhlamur çayı ve papatya çayı bulunur. Bu çaylar günde 1 bardak olacak şekilde içilmelidir.

Bitki çayı içmenin dışında bol bol su tüketmek gazın giderilmesine yardımcı olur. Suyun etkisiyle tuvalete çıkma sıklığının artması gazın tuvalette atılmasına yardımcı olur. Bunun dışında ayakların yukarıya doğru kaldırılarak yatılması gaz sancısına etki olur. Ortalama 1-2 dakika boyunca ayaklar yukarıda tutularak sindirimin kolaylaşması ve gazın giderilmesi mümkün olur.

Sakız çiğneme alışkanlığı bulunuyorsa hamile kadınların bundan uzak durmaları gerekir. Çünkü sakızın çiğnendiği anda hava yutumu da sağlar. Bunun etkisiyle de gaz sancısı olur. Sakız çiğneme alışkanlığı hamilelik sonrasına bırakılmalıdır. 

Sakız yanı sıra alkol ve sigara alışkanlığının da hamilelik döneminde bırakılması gerekir. Bu iki alışkanlık gaza neden olur. Ayrıca nikotin ve alkol içerdikleri için anne karnındaki bebeğin de zarar görmesi mümkün olur.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Biter?

Gaz sancısını giderici önlemlerin uygulanmaması gaz sancısının doğuma kadar devam etmesine neden olur. B nedenle hamilelik sonunda bu sancılardan kurtuluş sağlanacağını söylemek mümkündür. Bunun dışında hamileliğin ilk 3 ayında yaşanan sancıların 3 ay sonunda hormonal dengenin düzenlendiği zaman sancılardan kurtulmak mümkün olur.

Vücutta gaz nedeniyle ortaya çıkan şişkinlik ve kramp hissinin giderilmesi için uygulan yöntemler işe yaramıyorsa doktora danışmak gerekir. Böylelikle ilaç tedavisiyle gaz sorunundan kurtulmak mümkün olur. İlaçların düzenli alınması sayesinde rahat bir hamilelik dönemi devam eder.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir