Hamilelikte Koronavirüs İle İlgili Merak Edilenler – 8 Soruda Anlatım
  1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hamilelikte Koronavirüs İle İlgili Merak Edilenler - 8 Soruda Anlatım

Hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler mevcuttur. Anne ve baba adayları, bu dönemlerde özellikle de sağlık konusunda

0

Hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler mevcuttur. Anne ve baba adayları, bu dönemlerde özellikle de sağlık konusunda epey hassas davranırlar. Hamilelik süreci, kadının bağışıklık sisteminin baskılandığı ve fizyollojik değişimlerin de anne adaylarında enfeksiyonlara karşı daha yatkın olduğu dönemlerdir. Koronavirüsün de zamanında tüm dünyayı etkilediğini ve şimdilerde bile insanlara bulaşma riskinin olduğunu söylemek mevcut. Yine birçok anne adayı, hamilelik süreçlerinde de koronavirüs sorunu ile muzdarip olmaktan korkuyor diyebiliriz. 

Bu kapsamda, “Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi?” tarzında birçok soru sorulmaktadır. Biz de sizler için tüm bu sorularınıza çok önemli cevaplar vereceğiz. 

Gebelikte Koronavirüs Riskine Yakalanma Olasılığı Artar mı?

Gebelikte anne adaylarının bağışıklık sistemlerinin bir miktar baskılandığını söylemek mümkündür. Bu da solunum mukozasında ödem bulunmasına sebebiyet vermektedir. Özlelikle de ileri gebelik haftalarında akciğer kapasitesinin azalması ve oksijen tüketiminin fazla olduğunu söylemek mümkündür. İşte bu duruma bağlı olarak, anne adaylarının solunum yolu enfeksiyonlarına yakalama riskinde de artış görülecektir. Fakat yapılan araştırmalar kapsamında genlerde Covid-19 enfeksiyonu için artış gösteren bir duyarlılık bulunmuyor.  

Hamilelikte Koronavirüs Daha Şiddetli Geçer mi?

Hamilelik dönemi, anne adaylarının viral ve bakteriyel enfeksiyonun solunum komplikasyonlarına yatkın hale gelmesini sağlayan fizyolojik bir süreçtir. Gebe kadınların bağışıklık ve kardiyo-pulmoner sistemlerdeki fizyolojik değişikliklere bağlı olarak solunum yolu mikroorganizmaları ile enfekte olmaları, daha şiddetli hastalık geliştirme riskini beraberinde getirmektedir. Bunun yanı sıra, SARS-CoV ve MERS-CoV’nin hamilelik döneminde daha şiddetli klinik seyirlerden sorumlu olabileceği de biliniyor. Tabii tüm bunların yanı sıra, şimdiye kadar hamile kadınların Covid-19 enfeksiyonuna daha duyarlı oldukları veya koronavirüse yakalananların daha şiddetli pnömoni geliştirmeye yatkın olduklarına dair çok da önemli bir kanıt mevcut değildir.

Koronavirüs Anne Karnındaki Bebeğe Geçer mi?

Hamilelik döneminin daha da ileriki aylarında,  Covid-19 pnömonisi gelişen kadınlarda dikey geçiş açısından intrauterin enfeksiyonun değerlendirilmeye alındığı ve üç aylık gebe olan kadınların üzerinde yapılan incelemelerde anneden bebeğe herhangi bir şekilde Covid-19 geçişinin olmadığı kanıtlanmıştır. Sonrasında ise 936 bebek üzerinde önemli çalışmalar yapılmış ve gebeliğin son üç ayında anneden bebeğe yüzde 3.7 oranında düşük bir oranla geçiş olduğu görülmüştür. Tabii bu oranın, anne karnında bebeğe geçen diğer enfeksiyonlar ile benzer oranlara sahip bulunmuştur.

Koronavirüs Geçiren Annenin Antikorları Bebeğe Geçer mi?

Hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler

Annede oluşan IGM bebeğe plasenta yoluyla hiçbir şekilde geçmez. Yapılan araştırmalar kapsamında bebeklerden alınan örneklerde, antikorlarının pozitif olduğu tespit edilmiştir. Yüzde 3.2 olan bu oran bebeğe geçen enfeksiyon durumunda bebeğin kendi ürettiği antikorlar olarak bilinmektedir.

Anne Adayları Hastalık Sürecinde Vitamin ve Mineral Takviyesi Almalı mı?

Covid-19 ile mücadelenin önemli kozlarından biri de güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. İşte bu neden ötürü, anne adaylarının koronavirüs hastalığı riski döneminde hem kendi hem de bebeklerinin sağlığı için beslenmelerine özen göstermeleri gerekir. Yani annelerin bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, C ve D vitamini başta olmak üzere normal süreçte verilen vitamin takviyelerini almaları da ayrıca önerilir.

Koronavirüs Annenin Doğum Şeklini Etkiler mi?

Doğumun doğal yollardan mı yoksa sezaryen ile mi yapıldığı çok önemlidir. Hamilelik döneminin mevcut sürecinde, anne adayının ve bebeğin sağlık durumuna göre kararlaştırılmaktadır. Yapılan araştırmalar kapsamında, koronavirüsün doğum şekli ile bağlantısının olmadığı ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak da koronavirüse maruz kalan hamile kadınların doğum şekli, önceden planlandığı şekilde sağlanabilir. Anne ve bebeğin genel sağlık durumunda sorun yoksa, vajinal doğum rahatlıkla tercih edilebilmektedir. Tabii doğumdan sonra eve ziyaretçi kabul edilmemesi de sosyal mesafe kurallarının uygulanmaya devam edilmesi, anne ve bebek sağlığı açısından fazlasıyla önemlidir diyebiliriz. 

Covid-19 Olan Annenin Doğumu Nasıl Gerçekleşir?

Hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler

Doğum süreci başlayan enfekte kişiler, Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen koşullarda negatif basınçlı izole odalarda doğum yapabilmektedir. Hastanın bu süreçteki takibi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

• Annenin ateşi, kandaki oksijen satürasyonu, solunum oranı, nabız, tansiyon takibi dikkatli yapılmalıdır.

• NST ile fetal izlem yapılmalıdır.

• Kan oksijen satürasyonu yüzde 95 ve üzerinde tutulmalıdır

Doğum şekli kısmında net bir öneri yer almaz. Serilerde doğumların büyük oranda sezaryen ile yapıldığı söylenebilir. Sezaryen oranının bu denli fazla olmasında gebelerdeki solunum sıkıntısının öne çıktığı söylenebilir. Tabii bunun yanı sıra, vajinal akıntının bebeğe geçiş riski yarattığına yönelik bir kanıt da mevcut değildir.

Koronavirüs Anne Sütü ile Bebeğe Geçer mi?

Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda koronavirüsün anne sütü ile bebeğe geçtiğine dair kesin bir kanıt yoktur. Bu sebeple, emzirme eyleminin bilinen faydalarının, koronavirüsün anne sütü ile bulaşabilme potansiyel riskine göre çok daha ağır bastığı söylenebilir. Anne ve bebeğin yakın temasının oluşturacağı olası riskler, fayda-zarar dengesine göre multidisipliner ekip tarafından incelenmektedir.

Hamilelikte koronavirüs ile ilgili merak edilenler konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız “Bıngıldak nedir? Bıngıldak ne zaman kapanır?” konulu içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir