Hamilelikte Ne Kadar Magnezyum Alınmalı?
  1. Anasayfa
  2. İlaçlar

Hamilelikte Ne Kadar Magnezyum Alınmalı?

0

Magnezyum hamilelik döneminde anne adaylarının alması gereken mineraller arasında bulunur ve buna bağlı olarak hamilelikte magnezyum kullanımı konusunda bilinçlenme ihtiyacı ortaya çıkar. Bu mineralin kullanım zamanı, miktarı, yararları ve eksikliğini gidermek için neler yapılması gerektiği bilgilerine ihtiyaç vardır. 

Bu nedenle hamile kalan kadınları magnezyum kullanımıyla ilgili geniş kapsamlı araştırma yapmaları ve doktor kontrollerinde bu mineralin vücutlarında eksik olup olmadığını test ettirmeleri gerekir. Testler sonucunda elde edilen sonuçlara bağlı olarak mineralin alınmaya başlanması mümkün olur.

Hamilelikte Hangi Magnezyum Kullanılır?

hamilelikte magnezyum kullanımı

Hamile bir insan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineraller arasında magnezyum minerali yer alır. Bu mineralin kan şekerinin dengelenmesi, kalbin korunması, protein sentezinin yapılması ve sinir sistemini düzenleme gibi etkileri vardır. Bu nedenle hamilelik döneminde alınması gereken önemli minerallerden birisini oluşturur.

Sağlıklı bireylerin bir günde 300 mg magnezyuma ihtiyacı vardır. Ancak hamilelik döneminde bu ihtiyaç oranı 450-700 mg seviyesine çıkar. Buna bağlı olarak da ihtiyacın dışarıdan karşılanması durumu imkansız hale gelir. Bu nedenle de hamilelik döneminde mutlaka magnezyum takviyelerinin alınması gerekir.

Magnezyum minerali kendi içerisinde çeşitlere ayrılan bir mineraldir. Bu çeşitleri magnezyum oksit, magnezyum sitrat, magnezyum glisinat ve magnezyum sülfat oluşturur. Hamilelerin kullanması gereken magnezyum türü ise magnezyum sülfattır.

Kişilerin magnezyum alımını besinler ve takviye edici gıdalar üzerinden almaları mümkündür. Böylelikle vücudun günlük alması gereken magnezyuma kavuşması mümkün olur. Ancak magnezyum sülfat hamile kadınların doğrudan kendilerinin alabilecekleri mineral değildir. Bu mineralin hastaya damar yolu üzerinden enjekte edilmesi gerekir. 

Damar yolundan alınan magnezyum sülfat sayesinde erken doğum riskinin ortadan kaldırılması mümkün olur. Ayrıca hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan kasılmaların daha az ağrılı olmasına yardımcı olur. Bunun dışında magnezyum alımının yapılması hamilelikte görülen uykusuzluk sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.

Hamilelikte magnezyum kullanımına genel olarak bakıldığında bebek ve anne sağlığında etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bebeğin sağlıklı dünyaya gelmesi ve annenin sorunsuz bir hamilelik sürecine sahip olması için doktor kontrolüyle magnezyum alımında bulunması gerekir.

Hamilelikte Magnezyum Ne Zaman Kullanılır?

Hamile bayanların sağlıklı şekilde beslendikleri durumlarda ilaç olarak magnezyum kullanmalarına gerek yoktur. Gıdalar üzerinde günlük ihtiyaç duyulan magnezyumları almaları mümkün olur. 

Ancak hamilelik etkisiyle ortaya çıkan rahatsızlıklar magnezyumun kullanılması gerekliliğini ortaya çıkarır. Bu gereklilik ortaya çıktığında reçete edilen magnezyumun hamilelik başlangıcından itibaren alınması mümkündür. Bu süreç doğuma kadar devam eder.

Doğuma kadar devam edebilecek magnezyum kullanımının sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için doktor reçetesine önem verilmesi gerekir. Doktorlar tarafından bu mineral saşe veya ilaç şeklinde yazılır. Buna bağlı olarak kullanımının ürün türüne uygun şekilde yapılması gerekir.

Saşe şeklinde hazırlanan magnezyum suda eritme şeklinde tüketilir. Kullanımı ise genellikle sabah ve akşam şeklinde olur. İlaç şeklinde yazılan magnezyum ise suyla birlikte yutma şeklinde alınır. 

İlaç kullanımının da genellikle sabah ve akşam şeklinde olduğu görülür. Ancak mineral fazlalığı hamilelikte tehlike oluşturabileceği gibi mutlaka belirlenen dozda kullanılmasına önem verilmelidir.

Hamilelikte Magnezyum Eksikliği İçin Ne Yemeli?

hamilelikte magnezyum kullanımı

Vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyumun besinler üzerinden alınması mümkündür. Bu nedenle hamilelikte magnezyum eksikliği tanısı koyulmuşsa besinler sayesinde sorun ortadan kalkar.

Hamilelikte magnezyum eksikliği için yenmesi gereken besinler şunlardır;

  • Yeşil fasulye, dereotu, ıspanak, marul, lahana gibi yeşil sebzeler
  • Buğday, arpa, yulaf gibi tahıllar
  • Kabak çekirdeği, kaju, badem ve ay çekirdeği gibi kuruyemişler
  • Yoğurt, süt ve peynir gibi süt ürünleri
  • Avokado, muz, havuç ve üzüm gibi meyveler
  • Somon balığı

Magnezyum eksikliğinin besinlerle giderilmediği durumlarda doktorlar tarafından sağlık kuruluşlarında takviye işlemi gerçekleşir. Damar yolundan vücuda gönderilen magnezyum sayesinde eksiklik kaynaklı hamilelik sorunlarına karşın önlem alınmış olur.

Hamilelikte Magnezyum Kullanımı Ne İşe Yarar?

Hamilelik döneminde yeterli magnezyumun alınması gerekir. Bunun nedeni mineralin yeterli düzeyde olmasının bebek sağlığı ve anne sağlığı açısından yararlı olmasıdır.

Hamilelikte magnezyum alımının yararları şunlardır;

  • Fetüsün gelişimine yardımcı olur.
  • Kemik erimesini kalsiyum emilimini sağlaması sayesinde engeller.
  • Ölü doğumlara bağlı olarak ortaya çıkan gebelik zehirlenmesini engeller.
  • Bebeklerin erken doğum risklerini ortadan kaldırır.
  • Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle diyabetli hamilelerde mutlaka takviyenin alınması önerilir.
  • Uykusuzluk sorunlarından kurtulmaya yardımcı olur.
  • Hamilelik kaynaklı cilt sorunlarını engelleme görevi bulunur.
  • Hamilelikte yaygın görülen krampları ortadan kaldırır.
  • Damarlarda laktik asidin birikmesini engelleyerek beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Sık görülen mide bulantılarının azalmasına yardımcı olur.
  • Kalp ritminin düzenlenmesini sağlar.
  • Anne adayının stresten uzaklaşmasına yardımcı olur.
  • Doğum zamanında riskli doğum durumunun ortadan kalkmasını sağlar.
  • Annenin psikolojisinin düzelmesinde etkili olur.

Hamilelerde magnezyum kullanımında yaş önemli bir etkendir. Farklı yaş gruplarında magnezyum alım miktarında değişiklik vardır. Bu nedenle kişilerin yaşlarını belirterek doktorlarının uygun gördüğü dozlarda magnezyumu almaları gerekir.

Hamilelikte Magnezyum Ne Zamana Kadar Kullanılır?

hamilelikte magnezyum kullanımı

Mide bulantısı, iştahsızlık, halsizlik, güç kaybı ve uyku bozuklukları hamilelikte magnezyum eksikliğinin olduğunu gösteren belirtilerdir. Bu belirtiler ortaya çıktığında magnezyum alımına başlamak gerekir. Takviyeye başlamadan önce doktora başvurulmalı ve eksikliğin olduğunun anlaşılması sağlanmalıdır. Bundan sonra magnezyum takviyesinin kullanımına başlamak mümkün olur.

Magnezyum alımı başladığında kullanımın gebelik sonuna kadar devam etmesi mümkündür. Ancak rutin kullanım genellikle önerilmez. Bu nedenle bu mineralin alımının belirli aralıklarla yapılması önerilir. Bu sayede vücuttaki magnezyum dengesinin sağlanması mümkün olur.

Erken doğum riski ya da doğumda krizin yaşanması riski bulunuyorsa magnezyum kullanımının mutlaka doğum anına kadar devam etmesi istenir. Ayrıca bazı durumlarda doğumu takip eden ilk günde de takviyenin alınması istenir.

Hamileyken Magnezyum Nasıl Kullanılır?

Hamilelikte magnezyum kullanımının 3 farklı yolu bulunur. Bu yollardan ilki ilaç olarak magnezyumun alınmasıdır. Bu yol genellikle gıdalarla ihtiyacın karşılanmadığı zamanlarda tercih edilir. Gün içerisinde 2 defa ilacın alınması istenir.

Magnezyumun hamilelikte ikinci kullanım yolu ise saşe olarak kullanılmasıdır. Bu yolun gerçekleşmesi saşenin su içerisinde eritilerek içilmesi şeklinde olur. Bunun için de genellikle sabah ve akşam şeklinde 2 doz kullanım önerilir.

Hamilelikte magnezyum kullanımının üçüncü damar yolunun tercih edilmesidir. Doktorun isteği ile hastanın damarlarına magnezyumun enjekte edilmesi gerekir. Bu enjekte işlemi ise genellikle 1 doz şeklinde sağlanır ve uzman tarafından yapılır.

Hamile bir kadın magnezyum içeren besinlerle dengeli bir beslenme alışkanlığına sahipse magnezyumu ilaç ya da saşe şeklinde tüketmesine gerek yoktur. Kan tahliliyle magnezyum değerleri incelenir ve sorun görülmezse beslenme alışkanlığına hamilelik boyunca da devam etmesi istenir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir