Hamilelikte Ne Yemeli?
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Yaşam

Hamilelikte Ne Yemeli?

0

Beslenme, hamilelikte en fazla dikkat edilmesi gereken konuyu oluşturur ve bu nedenle pek çok anne adayı hamilelikte ne yemeli diye düşünmeye başlar. Dokuz aylık süreci kapsayacak beslenmenin bebeğin gelişimine ve annenin sağlıklı olmasına yardımcı olacağı bilinir. 

Bu nedenle yenmesi gereken besinler konusunda önerilere ihtiyaç duyulur. Böylelikle dokuz aylık sürecin beslenme yönünden herhangi bir aksilik yaşanmadan tamamlanması sağlanır. Hamilelik boyunca hangi gıdaların yenip yenmeyeceği kişinin sağlık geçmişiyle alakalı olur. 

Bunun dışında bebek üzerindeki beklentiler de yenmesi gereken besinlerin farklılaşmasına neden olur. Bu nedenle öncelikle nasıl bir hamilelik ve bebek hayali kuruluyorsa yenilmesi gereken besinlerin buna uygun olarak tüketildiğinden emin olmak gerekir.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

hamilelikte ne yemeli

Hamilelikte ne yemeli sorusunun cevabı öncelikle dengeli şekilde olmalıdır. Öğün atlanmaması ve öğünlerde aşırı tüketim yapmaktan uzak durulması gerekir. Bunun dışında karbonhidrat, protein veya yağ içeren gıdaların tüketim miktarına özen gösterilmelidir.

Hamile olunduğu haberi alındığında ilk olarak hazır gıdalardan uzak durma kararı alınmalıdır. Tost, lahmacun, döner veya pizza gibi gıdaların hazır alınarak tüketilmesinden uzak durmak gerekir. Bunun dışında salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş olan gıdaların tüketiminden uzak durmak gerekir.

Hamilelik haberiyle birlikte kafein tüketimi azaltılmalı ve ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle kahve çok fazla tüketiliyorsa günde 1 defa veya gün aşırı 1 defa olacak şekilde yeni düzenleme yapılmalıdır. Bunun dışında çay içim miktarında da azalmaya gidilmesi gerekir. Kola ve gazoz gibi asitli içeceklerden kesinlik uzak durulması lazımdır.

Hamilelik haberiyle birlikte beslenme planı hazırlanmalıdır. Bu planda doktor ve diyetisyen desteğinin alınmasına özen gösterilmelidir. Böylelikle vitamin, protein, mineral ve karbonhidrat dengesinin doğru şekilde ayarlanması mümkün olur. Bunun dışında kilo sorunu varsa hamilelikte obezite riskini ortadan kaldıracak önlemler alınmalıdır. 

Porsiyonların küçültülmesi ve fazla kiloya neden olacak gıdaların listeden çıkarılması sağlanmalıdır. Beslenme kadar hamilelikte su tüketimi de önemlidir. Bu nedenle düzenli su tüketiminin yapıldığından emin olunmalıdır. Böylelikle su ihtiyacı karşılanır ayrıca bebeğin susuz kalması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmaz. 

Bunların dışında hamile beslenme programı yapılırken bebeğin gelişim evresine uygun vitamin veya minerallerin alımı sağlanmalıdır. Ayrıca fazla minerallerin alımından uzak durulmalı ve bu ürünler kaynaklı sağlık sorunlarının oluşması engellenmelidir.

Hamilelikte Bebeğin Beyaz Tenli Olması İçin Ne Yemeli?

İnsanlar arasında gıda tüketimine bağlı olarak bebeğin beyaz tenli olmasının sağlandığı yönünde bir görüş vardır. Bu görüşün etkisiyle yeni hamilelik haberi alan kadınlara gıda önerilerinde bulunur ve bu gıdaların tüketilmesiyle doğacak bebeğinin beyaz tenli olacağı söylenir.

İnsanlar arasındaki inanışa göre ayva gibi gıdalar tüketildiğinde bebeğin beyaz tenli olması mümkündür. Ancak bu inanışın batıl olduğu ve ten durumunun gıdalar aracılığıyla değişmediğini bilmek gerekir. Ten rengi anne ve babadan geçen bir özellik olduğu için anne veya baba beyaz tenliyse bebeğin de beyaz tenli olma ihtimali vardır.

Hamilelikte Bebeğin Renkli Gözlü Olması İçin Ne Yemeli?

Gıdaların bebeğin göz rengi üzerinde etkisi yoktur. Bu nedenle bir bebeğin renkli gözlü olması için tüketilebilecek gıda yoktur. Göz rengi konusunda anne ile babaların genleri etkilidir. Bunun dışında aile büyüklerinin göz renklerinin de bebek üzerinde etkili olduğunu görmek mümkündür.

Anne ya da babadan birisinin göz rengi renkliyse genlerin birleşimine bağlı olarak doğacak bebeğin renkli göze sahip olması mümkündür. Ancak açık renkler çekinik özelliğe sahip olduğu için genellikle bebeğin koyu renk göze sahip olan bireyden gen aldığını söylemek mümkündür. Açıklamadan da anlaşılabileceği gibi tüketilen gıdalar bebeğin renkli olarak doğmasını sağlamaz.

Hamilelikte Bacak Krampları İçin Ne Yemeli?

Hamilelikte Ne Yemeli
Hamilelikte Ne Yemeli

Kadınların hamilelikte yaşadıkları rahatsızlıklar arasında bacak krampları yer alır. Bacak krampının ortaya çıkmasında ise kan miktarındaki azalma, bacaklara hamilelikle birlikte yük binmesi ve damarların baskılanması gibi durumlar etkilidir. 

Hamileliğin genellikle yarısından sonra ortaya çıkan bacak krampları dayanılmaz seviyeye ulaşır. Bu durumu yaşayan kadınların yiyeceklerine dikkat etmeleri durumunda kramp oluşumunu ve kramp nedeniyle oluşan acıyı engellemeleri mümkün olur. Bacak kramplarının nedenlerinden birisi de annede magnezyum eksikliğinin olmasıdır. 

Bu nedenle magnezyum içeren gıdaların tüketilmemesine ağırlık gösterilmesi gerekir. Bacak kramplarını engellemek yenmesi gereken magnezyum içerikli besinler ise şunlardır; baklagiller, yeşil sebzeler, kuruyemişler, soya ürünleri, kepekli tahıllar, kakao ürünleri ve avokado meyvesidir.

Hamilelikte Bebeğin Beyin Gelişimi İçin Ne Yemeli?

Hamilelik boyunca tüketilen besinlerin bebeğin beyin gelişimi üzerinde etkisi olduğu yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumdadır. Bu nedenle beslenme listesine beyin gelişimini destekleyici gıdaların eklenmesi sağlanır. Bu gıdaların düzenli tüketilmesi ise zeki çocukların doğmasına yardımcı olur.

Hamilelikte bebeğin beyin gelişimi için şu besinler yenmelidir;

  • Domates, ıspanak, karnabahar ve marul gibi sebzeler
  • Folik asit yönünden zengin olan pancar, avokado ve brokoli gibi besinler
  • Karaciğer, böbrek ve dalak gibi sakatat ürünleri
  • Omega 3 yönünden zengin olan balıklar
  • Süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal gıdalar
  • Kuru meyveler
  • Kırmızı et veya baklagil gibi demir yönünden zengin olan gıdalar
  • Ceviz, fıstık ve fındık gibi zeka gelişimine katkı sağlayan kuruyemişler

Bu besinlerin tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Çünkü her besinin fazla tüketimi hamilelikte kilo alım oranını artırır. Bu da aşırı kilo alımı kaynaklı sorunların ortaya çıkmasını sağlar.

Kadınların hamilelikte yemek konusunda tereddüt yaşadıklarını söylemek mümkündür. Ne yiyeceği konusunda bir fikri bulunmayan kişilerin öncelikle doktorlarının tavsiyelerini dikkate almaları gerekir. Çünkü uzmanlar bebeğin gelişimine yardımcı olacak gıdalar konusunda anneleri uyarırlar. Bu uyarıların dikkate alınması doğru şekilde beslenmeye yardımcı olur.

Doktorlar hamilelere beslenme önerisinde bulunmadan önce sağlık kontrolünde bulunurlar. Tansiyon, şeker veya diğer kronik rahatsızlıkların bulunmaması durumuna göre liste hazırlanmasını sağlarlar. Bu listelerde mineral, karbonhidrat, yağ ve vitamin dengesi sağlanmaya çalışılır.

Bebeğin Güzel Olması İçin Hamilelikte Ne Yemeli?

Bebeğin güzel olması için hamilelikte ne yemeli diye de sıklıkla soruluyor. Güzel bir bebek ailelerin ve hamile kadınların hayallerinden birini oluşturur. Bu hayalin yemekle gerçekleşip gerçekleşemeyeceği merak edilir. Ancak bu konuda bilimsel bir veri yoktur. Ayrıca her ebeveyne kendi çocuğunun güzel geldiğini söylemek doğru olacaktır.

Bebeğin güzelliği için tüketilebilecek yiyecekler konusunda ayrıca geçmişten günümüze gelen bir inanışta vardır. Bu inanışa göre hamile kadının ayva tüketmesi bebeğinin güzel olmasına yardımcı olur. Bu inanışın kaynağı ise peygamber tarafından söylendiği rivayet edilen bir vahiydir. Ancak bu konuda da kesin bir kanıtın olduğunu söylemek mümkün değildir.

Hamilelikte Guatr Ne Yemeli?

Hamileliğin etkisiyle kadınlarda çeşitli hastalıkların ortaya çıktığı görülür. Guatr bu hastalıklardan ortaya çıkma oranı en yüksek olanlardan birisidir. Tiroid bezlerinin büyüdüğünü ifade eden guatr problemi ortaya çıktığında anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Beslenmede özellikle iyot alımının sağlanması gerekir. 

Bunun için de anne adayının iyotlu tuzları tüketmesi istenir. Hamilelikte guatr ile karşılaşıldıysa beslenme programına meyve ve sebzeler mutlaka eklenmelidir. Çünkü bu besinler guatr etkisinin azalmasına yardımcı olurlar. Ayrıca iyot dengesini sağlarlar.

Hamilelikte guatr teşhisi koyulmuşsa adayın şeftali, ıspanak, lahana ve soya fasulyesi gibi besinlerden uzak durması gerekir. Çünkü bu besinler iyot emilimini engelleme özelliğine sahiptir ve buna bağlı olarak tiroid bezlerinin büyümesini sağlarlar.

Hamilelikte Magnezyum Eksikliği İçin Ne Yemeli?

Hamilelik yaşayan kadına magnezyum eksikliği tanısının koyulduğu durumlarda magnezyum yönünden zengin bir beslenme programının hazırlanması gerekir. Bu programda yeşil yaprağı olan sebzeler mutlaka bulunmalıdır. Maruldan ıspanağa, fasulyeden brokoliye kadar tüm yeşil sebzelerin listeye eklenmesi mümkündür.

Yeşil sebzelerin dışında tam tahıllı gıdaların tüketilmesine özen gösterilmelidir. Yulaf, çavdar ve bulgur içerikli yemekler yapılmalıdır. Bunun dışında badem, ceviz ve fıstık gibi kuruyemişlerin tüketilmesi sağlanmalıdır. 

Süt ürünlerinde de magnezyum bulunur. Bu nedenle doğal süt ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir. İşlenmiş olan süt ürünlerinin istenen etkiyi vermediği bilinmelidir. Balık ve türevleri de magnezyum açısından zengin olan besinleri oluşturur. Ayrıca balığın omega 3 içerdiği bilinir. Bu nedenle balık tüketiminin hamilelik boyunca aksatılmaması gerekir.

Hamilelikte Gece Acıkınca Ne Yemeli?

Hamilelikte Ne Yemeli

Hamilelerin gece acıktıklarını görmek mümkündür. Bebeğin etkisiyle sıklıkla yaşanan acıkma durumu gece saatlerinde de kendisini gösterir. Ancak gece acıkan hamilenin yediği ürünlere dikkat etmesi gerekir. Aksi durumlarda uyku esnasında rahatsızlık, darlık veya kramp gibi rahatsızlıklar yaşayabilir.

Gece acıkan bir hamilenin yiyebilecekleri besinlerden bazıları şunlardır; süt, çiğ kuruyemiş (badem, fıstık veya leblebi), kuru meyveler (kayısı, erik, incir), kefir, ayran ve yoğurt gibi ürünlerdir. Bunun dışında ekmek yenmek istiyorsa kepekli ekmek tercih edilmelidir. Böylelikle tokluk hissinin alınması sağlanır.

Gece geç saatlerde acıkan bir hamilenin kızartma türü yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bu saatlerde yenilen kızartma sindirim sorunlarına ve kilo alımına neden olur. Ayrıca rahat uyku uyunmasını engeller.

Hamilelikte Demir Eksikliği İçin Ne Yemeli?

Hamile olan kadınların demir eksikliği yaşadıkları da görülür. Bu durumda yiyecekler sayesinde demir eksikliğinden kurtulmaya çalışmaları gerekir. 

Demir yönünden zengin olan ve hamile kadınların tüketebilecekleri yiyecekler ise şunlardır;

  • Et ürünleri
  • Süt ürünleri
  • Tahıl ürünleri
  • Kurutulmuş meyveler
  • Balık ürünleri
  • Çiğ kuruyemişler
  • C vitamini içeren sebzeler
  • Lif yönünden zengin meyveler
  • Üzüm pekmezi
  • Taze sıkılmış meyve suları

Bu yiyeceklerin demir eksikliğini gidermede her zaman etkili olduğunu söylemek zordur. Çünkü günümüzde pek çok hamile demir takviyesine ihtiyaç duymaktadır. Bu eksikliği ise ilaç veya iğneler vasıtasıyla gidermektedir.

Hamilelikte B12 Eksikliği İçin Ne Yemeli?

Kadınların hamile olduklarında yaptırdıkları tahlillerde B12 eksikliği ile karşılaşabilirler. Bu vitaminin eksikliğine bağlı olarak nefes darlığı, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk ve vücutta karıncalanma sorunları yaşarlar. Bu sorunlardan kurtulmaları ise B12 içeren besinleri tüketmeleri ile mümkün olur. 

Hamile kadınların tüketebilecekleri B12 yönünden zengin olan yiyecekler şunlardır;

  • Yaban mersini, muz ve elma gibi meyveler
  • Bal kabağı, ıspanak, pancar ve lahana gibi sebzeler
  • Ceviz, leblebi, badem, fındık, kaju ve fıstık gibi kuruyemişler
  • Ciğer, dalak, yürek, işkembe ve beyin gibi sakatatlar
  • Hamsi, sardalya, istiridye ve ton balığı gibi balıklar

Gebelik sürecinde yapılan tahlillerde beslenme yoluyla B12 eksikliğinin giderilmediği anlaşılırsa doktor tarafından farklı tedavi yöntemleri denenir. Bu yöntemler arasında B12 ilaçları ve B12 iğneleri yer alır. İlaçların uygun dozda kullanılmasıyla vitamin eksikliğinin yok olması sağlanır.

Hamilelikte Bebek Kilo Alması İçin Ne Yemeli?

Hamilelikte beslenmenin sağlıklı olması bebeğin kilo almasına yardımcı olur. Sağlıksız beslenme bebeğin kilo alamamasına veya kilo kaybına neden olur. Bu nedenle hamile olan kadınları bebeklerini kilo aldıracak gıdaları tüketmeye özen göstermeleri gerekir.

Bebeğin kilo alabilmesi için protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler arasında süt, yoğurt, peynir ve yumurta vardır. Ayrıca tavuk eti, balık eti ve kırmızı ette protein yönünden zengin olduğu için mutlaka tüketilmelidir.

Bebeğin kilo alması için kuru baklagillerin tüketilmesi gerekir. Bu baklagiller yemek yapılarak tüketilebilir. Kilo almayı kolaylaştıran kuru baklagiller ise fasulye, nohut ve mercimektir. Lif içeren meyveler bebeğin kilo almasına yardımcı olduğu için hamilelikte tüketilmeleri gerekir. Bu meyveler arasında ise elma, kiraz, ananas ve üzüm vardır.

Bebeğin kilo almasına sağlıklı yağlar da yardımcı olur. Bu nedenle beslenme programına sağlıklı yağlarda mutlaka eklenmelidir. Keten tohumu, zeytinyağı ve chia tohumu yağ ihtiyacı için tüketilebilecek gıdalar arasında bulunur.

Hamilelikte Bebeğin Zeki Olması İçin Ne Yemeli?

Zeki bir bebek her ebeveynin hayalidir. Bu nedenle hamilelik evresinde bebeğin zeka gelişiminin tamamlanması istenir. Bu durum ise zeka gelişimine yardımcı olan besinleri tüketmekle mümkün olur. Bebeğin zeki olmasını sağlayabilecek besinlerden bazılarını şunlar oluşturur; ceviz, fındık, marul, yürek, karaciğer ve ıspanak isimli besinlerdir.

Bebeğin zeki olması için ceviz veya fındık tüketiminin ara öğünlerde yapılması gerekir. Böylelikle hem açlık hissi ortadan kalkar hem de zeki bir bebeğin doğması mümkün olabilir. Ispanak ve marul gibi sebzelerin salata şeklinde tüketilmesi fayda sağlamakta etkili olur. Çünkü bu sebzelerin pişirilmesi protein ve mineral değerlerinin düşmesine neden olur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir