Hamilelikte Ödem İle Baş Etmenin Yolları
  1. Anasayfa
  2. Sağlıklı Yaşam

Hamilelikte Ödem İle Baş Etmenin Yolları

0

Çevremizde bulunan kadınların hamilelikte ödem sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını duyarız. Vücudun çeşitli bölgelerinde hamilelik etkisiyle yoğun şekilde oluşan ödem kadınların rahatsızlık duymasına neden olur. 

Bunun etkisiyle de ödemle baş etme yollarını öğrenmek isterler. Ödemle baş edebilmenin ise birden çok yolu vardır. Önemli olan doğru yolu bulmak ve uygulamaktır. Hamilelikte gelişen ödemden baş etmek için öncelikli olarak ödemin neden kaynaklandığını öğrenmek gerekir. 

Bunun ardından ödemi atma ve ödem atmak için yapılabilecekler öğrenilmelidir. Ayrıca yaşanan ödemin tehlike oluşturma durumunun farkında olarak uygulamalar yapılmalıdır. Bunun için hamilelikte ödem konusuyla ilgili tüm detayları içeren bir yazı hazırladık. Bu içerik sayesinde ödemle kolayca baş etme imkanı bulabileceksiniz.

Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır?

hamilelikte ödem

İnsanlarda ödem ayak, el ve yüz gibi uzuvlarda su birikmesine bağlı olarak şişkinlik şeklinde görülen bir durumdur. Hamilelikte de benzer şekilde ortaya çıkar ve 9 ay boyunca varlığını göstermesi mümkündür. Ödemin ortaya çıkma nedeni ise dolaşım sistemi, hormon sistemi ve beslenme düzenindeki değişiklikler ile sıvıların hücrelerde birikme yapmasıdır.

Hamile kadınların hemen hepsinin yaşadığı ödem sorunuyla baş etmenin en kolay yolu ödemin atılmasını sağlamaktır. Bu konuda insanlar tarafından denenen ve önerilen yöntemler ile uzmanlar tarafından önerilen yöntemler vardır. 

Hamilelikte ödemin atılması için kullanılabilecek yöntemler ise şunlardır; 

Bol su içmek, 

  • Egzersiz yapmak, 
  • Yüzmek, tuzlu gıda tüketmemek, 
  • Taze sebze tüketmek, 
  • Ödem atıcı bitki çay içmek, 
  • Dinlenmek ve soğuk kompres yapmaktır. 

Bu yöntemler kullanıldığında ödemin vücuttan atıldığı görülür. Ödem oran azaldıktan sonra yeniden yükselmemesi için öneriler uygulanmaya devam edilmelidir. Hamilelerin vücutlarında bulunan ödemi atılabilmeleri uzanarak dinlenmeleri önerilir. 

Böylelikle kan dolaşımının hızlanması ödemin atılmasını kolaylaştırır. Ödemin atılması için bitki çayı tercih edilecekse mutlaka doktora danışılmalı veya gerekli bilgilendirme yapılmalıdır.

Hamilelikte Ödem Nasıl Geçer?

Ödemin hamilelerde geçmesi için genellikle yürüyüş ve egzersiz önerilir. Düzenli yapılan sabah yürüyüşleri ödem kaynaklı şişliklerin daha az olmasına yardımcı olur. Bunun dışında egzersiz olarak hafif spor yapmak önerilebilir. 

Ayrıca yoga ve yüzme bu aşamada tercih edilen en önemli egzersizleri oluşturur. Yüzme ya da yoga sayesinde annenin kendini mutlu hissetmesi de sağlanmış olur. Bu egzersizler sayesinde terleme yoluyla ödemin atılarak geçmesi mümkün olur.

Ödemin geçmesi için tuz tüketimini büyük ölçüde azaltmak gerekir. Hamilelikte tuz ihtiyacının arttığı gözlemlenir ancak bu ihtiyacı dikkate alarak fazla alınmaması gerekir. Çünkü alınan tuz vücutta tutularak ödemi oluşturur.

Hamilelikte ödemin geçmesi için eylemler arasında mola vermek gerekir. Örneğin oturuluyorsa uzun saatler oturmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca ayakta uzun süre kalmamaya özen gösterilmelidir. Bunun dışında mümkün olduğunda ayaklar, kollar ve eller dinlendirilmelidir. Hamilelikte çalışan bir bayansanız ufak molalar kullanmalısınız.

Tüketilen su veya sıvı miktarının artması ödemin geçmesinde etkili olur. Bu nedenle bol bol su tüketmeye özen gösterilmelidir. Böylelikle tuvalet yoluyla ödem vücuttan dışarıya atılmış olur. Ancak günlük 2,5-3 lt su tüketme sınırını da aşmamak gerekir. Aşıldığı durumlarda fazla su tüketimine bağlı sorunlar ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Ödem Ne Zaman Başlar?

Hamileden hamileye farklılaşsa da genellikle ödem olayı hamileliğin ilk 3 ayının tamamlanmasının ardından görülmeye başlar. Bu zaman genellikle ikinci trimester zamanı olarak anılır. Hafta olarak iade edilmek istenirse hamileliğin 14.haftası itibariyle ödemin görülmeye başladığı söylenebilir.

Ödem oluşum zamanı hamile kadınlarda aynı görülmez. Bazı hamilelerin ödemle daha erken tanıştıkları görülür. Bunda tuz tüketimi, egzersiz eksikliği veya diğer faktörler etkilidir. Bazı hamilelerin ise ödemle daha geç tanıştıkları görülür. Bu da vücutlarındaki hormon ve vücuttaki sistem dengelerinin hamilelik etkisiyle daha geç bozulması ve beslenme alışkanlığının daha düzenli olması etkili olur.

Ödem belirtileri hamileliğin ilk trimesterinde çok nadir görülür. En yaygın görüldüğü aralık ise 20 haftalardır. Ayrıca ödemin yoğun olarak yaşandığı hafta 28.haftadır. Bu haftada şişliklerin daha belirgin olduğunu söylemek mümkündür. Ancak doğru ödem atma yöntemleri ile nadir veya yoğun şekilde görülen ödemin atılarak hamileliğin sağlıkla devam etmesi sağlanabilir.

Hamilelikte Ödem Atmak İçin Ne İçilir?

hamilelikte ödem

Gebeliğin ikinci trimesterinde ortaya çıkan ödemi vücuttan atmak için sıvı tüketilmesi önerilir. Sıvılar sayesinde tuvalet yolu kullanılarak ödemin kolayca atıldığı görülür.

Kadınların hamilelikte ödem atmak için içebilecekleri içecekler şunlardır;

  • Su: Ödemin atılması için kullanılabilecek en önemli içecektir. Günde ortalama 10 bardak suyun içilmesi ödemin atılmasına yardımcı olur. Ancak su tüketiminin her gün düzenli şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir.
  • Ihlamur: Ödemin atılması için ıhlamur çayının içilmesi mümkündür. Günlük 1 fincan tüketiminde herhangi bir zarar oluşturmaz. Ödemin atılmasının dışında annenin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Zencefil: Ödem için tüketilebilecek ikinci bitki çayını zencefil çayı oluşturur. Günlük 1 bardak zencefilin tüketilmesi şişkinlik hissinin azalmasına da yardımcı olur.
  • Papatya: Ödem için tüketilebilecek en önemli bitki çaylarından birisi papatyadır. Taze kurutulmuş olan papatyadan yapılan çayın içilmesi ödemin kolayca vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca sindirim sorunlarına da yardımcı olur.
  • Kuşburnu: Şifalı bitkiler arasında bulunan kuşburnu ödem içinde çay yapılarak tüketilebilen bir bitkidir. Günde 1 bardak tüketilmesiyle ödem sorunundan kurtulmak mümkün olur.
  • Yeşil çay: Ödem için en fazla tüketilen bitki çaylarından birisi yeşil çaydır. Ödemin yanı sıra bağışıklığın korunmasına yardımcı olur. Ayrıca kafein oranının az olması güvenle tüketilmesini sağlar.
  • Rezene: Ödem için içilebilecek çaylar arasında bulunan rezene ödemin dışında da fayda sağlar. Bu faydalar arasında ise iştahsızlık düzenleme, gaz problemini çözme ve sindirime yardımcı olmak yer alır.
  • Siyah çay: Ödem için tüketilebilecek son bitki çayı ise siyah çaydır. Ancak siyah çayın günde ortalama 2-3 bardakla sınırlandırılması önerilir. Çünkü içerisinde bulunan kafeinin zarar oluşturması mümkündür.

Hamilelikte bu çayların birbiriyle karıştırılmadan içilmesi önerilir. Ayrıca çay tüketiminde günlük 1-2 bardak üzerine çıkmamak şarttır. Buna ek olarak hamilelikte ilaç kullanımı yapılıyorsa doktordan onay almadan bitki çayı kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

Hamilelikte Ayakta Ödem Nasıl Geçer?

Hamilelikte ödemin görüldüğü uzuvlardan birisi ayaktır. Ayakta görülen şişlikler kadınların hareketlerini kısıtlar. Bu nedenle var olan ödemin atılması gerekir. Ayaktaki ödemin atılması için öncelikle kısa yürüyüş yapmak gerekir. Düzenli yapılan kısa yürüyüşler ödemin atılmasını kolaylaştırır.

Çalışan hamile kadınlarda tercih edilen ayakkabı ödem oluşma oranını artırır. Bu nedenle ödemin ortadan kalkması için uygun ayakkabı kullanmaya dikkat edilmesi gerekir.

Ayakta bulunan ödemin atılması için ayakların dinlendirilmesine özen gösterilmelidir. Bunun için ayakların uzatılarak dinlendirilmesi ve uzun süre ayakta kalınmaması gerekir.

Hamilelikte Ödem Ne Zaman Tehlikeli?

Hamile kadınların ödem şikayetleri incelendiğinde ortada tehlikeli durum yoktur. Ancak ödemin şiddeti ve ödemle birlikte gelişen bazı durumlar tehlikenin ortada olduğunu gösterir.

Hamilelerin elleri, ayakları ve yüzlerinde şiddetli şekilde ödem geliştiği görülür. Ödemin yanında ise kadının baş ağrısı, karın ağrısı, görme sorunu ve vücutta kızarıklık görülüyorsa tehlikeli olarak görülür. Bu nedenle kadının mutlaka doktor kontrolünden geçmesi önerilir.

Hamile vücutta bulunan ödem şişliklerinin farklı özelliklerde olması ve ödemin atılması için kullanılan yöntemlerin işe yaramaması durumlarında da uzman desteğinin mutlaka alınması gerekir.

Hamilelikte Ödem Nasıl Anlaşılır?

Gebelikle birlikte yaşanan değişimler arasında ödem oluşumunu görmek mümkün olur. Gebe olan kadının vücudunun belirli bölgelerinde ödemin oluştuğu gözle görülerek anlaşılabilir. Böylelikle ödemin atılması adına zaman geçmeden çalışmaya başlamak gerekir. Bu sayede hamilelik süresince zorlukların yaşanması durumu ortadan kalkar.

Hamilelikte ödemin anlaşılmasını sağlayan belirtiler ise şunlardır;

  • Vücutta şişliklerin ortaya çıkması (yüz, ayak, el ve bacaklarda)
  • Bacaklarda doku oluşumunun ortaya çıkması
  • Parmaklara takılan yüzüklerin dar gelmeye başlaması
  • Bacaklarda ağrının başlaması
  • Giyilen ayakkabıların dar gelmeye başlaması
  • Ciltte çukurumsu görünümlerin ortaya çıkması
  • Baş ağrısının yaşanmaya başlaması
  • İdrar sıkışması sorunlarının yaşanması
  • Tansiyonda yükselişlerin yaşanması
  • Kilo alış hızının artması

Bu belirtiler hamilelikte ödem için olağan kabul edilen belirtilerdir. Bu belirtilerin ortaya çıkması kadınları korkutmamalıdır.

Hamilelikte Ödem Ne Zaman Olur?

Ödem hamilelikte olan bir şişlik durumudur. Ödem hamilelikte anne adayları aşırı tuz tükettiğinde, ayakta uzun süre kaldığında, dengeli beslenmediğinde, hareketsiz kaldığında ve fazla kafein tükettiğinde olur. Ayrıca hormon yapısının değişmeye başlamasıyla ve vücudun hamileliğe hazırlanmaya başlamasıyla birlikte olur.

Hamilelikte ödemin oldu zaman aralığı ise 14-40. haftalardır. Bundan da anlaşılacağı gibi ikinci 3 ay başladığında ödem görülme durumu ortaya çıkar. İlk 3 ay içerisinde ödemin görülme oranı oldukça azdır. Ancak görüldüğünde ödem şişliklerinin ilerlememesi için ödemin atılmasının sağlanması gerekir.

Hamilelikte Ödem İçin Ne Yapmalı?

hamilelikte ödem

Ödem sorunu yaşanan hamileliklerde herhangi bir girişimde bulunmadan önce gebelik takibinin yapıldığı sağlık kuruluşu ve doktora başvurulmalıdır. Böylelikle ortaya çıkan şişliklerin ödem kaynaklı yaşandığı zaman geçmeden kanıtlanır.

Vücutta ödem oluştuğu tespit edildikten sonra ilk olarak egzersiz programı hazırlanmalıdır. Böylelikle egzersiz yapılırken yaşanan terleme vücutta ödemin atılmasını kolaylaştırır. Ödemin atılması için yapılması gereken ikinci şey tuz tüketimini kontrol altına almaktır. Bunun için miktar azaltması veya gerekirse tuz tüketiminin bırakılması sağlanmalıdır.

Hamilelikte ödemin atılması için ayrıca dengeli beslenme yapılmalıdır. Beslenme programının aşırı kilo almayı sağlamayacak şekilde oluşturulduğundan emin olunmalıdır. Bunun dışında ayakkabı ve giysi seçimine önem verilerek ödemi kolaylaştıracak giyim ürünlerinden kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Ödem Ne Zaman Geçer?

Hamileliklerde genellikle 14.hafta itibariyle başlayan ödem doğuma kadar devamlılığı olan bir problemdir. Ancak doğru yöntemler sayesinde ödem oranının azaltılması mümkün olur. Ödem ayrıca doğum yapıldıktan bir süre daha kadar anne üzerinde bulunmaya devam eder. Doğum ardından ödemin yok olması ise ortalama 15 gün sürer.

Hamileliğin üçüncü trimester zamanına ulaşması ödem oranının daha yüksek olmasına neden olur. Vücudun doğuma hazırlık evresinin başlaması ve damarlarda görülen genişlemeler ödem oluşumuna uygun zeminin oluşmasına yardımcı olur.

Hamilelikte Ödem Nasıl Önlenir?

Hamilelik döneminde oluşan ödemin vücuttan atılması mümkün olduğu kadar ödemin gelişmeden önce önlenmesi de mümkündür. Bunun için hamilelik boyunca sık sık dinlenmeye önem verilmelidir. Ayaklar uzatılmalı ve ayakların özel olarak dinlenmesine dikkat edilmelidir. Uzun saatler ayakta kalmamaya özen gösterilmelidir.

Ödem oluşmaması için vücuda rahat giysiler giyilmelidir. Böylelikle vücudun darlık yaşamaması sağlanır. Bunun dışında ayakkabı tercihinde bulunurken hamilelik dikkate alınmalı ve topuklu ayakkabıdan büyük ölçüde kaçınılmalıdır. Ayrıca ayakkabıların dar olmadığından emin olunmalıdır.

Ödem takibi için hamilelik sürecini takip eden doktordan randevu alınmalıdır. Ayrıca doktorun belirlediği kontrol zamanlarını aksatmamaya dikkat edilmelidir. Böylelikle ödemin önlenmesi adına neler yapılacağı trimester dönemlerine uygun olarak öğrenilip uygulanır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir