Kimyasal Gebelik Neden Olur? Belirtileri ve Detayları
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik Sonrası

Kimyasal Gebelik Neden Olur? Belirtileri ve Detayları

0

Kimyasal gebelik, hamileliğin erken döneminde meydana gelen düşükleri ifade etmektedir ve kimyasal gebeliğin nedeni ile ilişkili çok sayıda faktör bulunabilmektedir. Hamile kalan kişilerdeki genetik düşük yapma yatkınlığı, anatomik bozukluklar, enfeksiyonlar immün faktörler gibi nedenler kimyasal gebeliğe neden olabilmektedir. Bu faktörlerin yanı sıra spontane olarak gerçekleşen düşüğe neden olan ilaçlar da bulunabilmektedir.

Kimyasal gebelik aynı zamanda kronik astım, hipertansiyon, böbrek hastalığı, tiroid bozuklukları, diyabet, polikistik over sendromu ve romatoid artrit gibi hastalıklara sahip anne adaylarında da görülebilmektedir. Bu nedenle, birden fazla risk faktörüyle ilişkilendirilen ve hamile kalmayı düşünen kadınların, gebelik öncesi ve sonrasında uzman desteği almaları faydalı olacaktır.

Kimyasal Gebelik Nedir?

Kimyasal gebelik, embriyonun, uterusa gömülmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıkan ve hamileliğin erken döneminde yaşanan bir düşüktür. Düşüklerin %50’si ila 75’i kimyasal gebelik olarak gerçekleşmektedir. Bu tarz düşüklerde hamilelik testi pozitif çıksa da embriyo fetüse tutunamadığı için ultrasonda gözükmemektedir. En garanti yol olarak hamilelik şüphesine sahip kişilerin test yaptıktan sonra ultrason kontrolüne gitmesi ve hamileliklerini kesinleştirmesi gerekmektedir.

Kimyasal Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kimyasal gebelik belirtileri, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. En fazla görülen belirtiler şunlardır:

  • Klasik hamilelikte adet gecikmesi yaşanır. Kimyasal gebelikte ise bu gecikme daha kısa sürer.
  • Pozitif olarak görülen hamilelik testi kısa süre sonra negatife düşerse en önemli belirtisidir.
  • Hafif lekelenme olabilir. Buna implantasyon kanaması adı da verilir. Genellikle regl kanamasından bir haf önce görülür.
  • hCG seviyesi düşük olur.
  • Test sonucu pozitif çıksa bile vajinal kanama olabilir.
  • Midede bulantı yaşayabilirsiniz. Bazı kokulara hassasiyet duyabilirsiniz.
  • Yorgun hissedebilirsiniz.
  • Kramplar ve karın ağrıları yaşayabilirsiniz.

Kimyasal Gebelik Sonrası Yumurtlama Ne Zaman Olur?

Kimyasal gebelik yaşandıktan sonraki 2 hafta içerisinde yumurtlama gerçekleşmektedir. Bu süreçte vücut eski hormonsal döngüsüne geri döndüğü için yeniden gebe kalma durumu da düşük yaptıktan sonraki iki hafta içerisinde mümkündür. Bazı kişilerde 2 hafta gibi kısa bir zamanda yumurtlama başlarken bazı kişilerde ise 6 haftaya kadar bu durum gecikebilir.

Kimyasal Gebelik Kaçıncı Haftada Düşer?

Kimyasal gebelik hamileliğin ilk haftalarında ve genellikle 4 ila 6 haftalık döneminde gerçekleşmektedir. Kimyasal gebelik belirtisi olarak bu haftalar arasında yapılan testlerin pozitiften negatife döndüğü gözlemlenmektedir. Bu nedenle anne adayları özellikle hamileliğin ilk ayında süreci sıkı takip etmelidir.

Kimyasal Gebelikte Kürtaja Gerek Var Mı?

Hayır, kimyasal gebelik yaşayan hasta gebeliğini doğal yollarla sonlandırmaktadır. Bu nedenle kürtaj veya başka bir tıbbi işleme gerek yoktur. Bu süreçte anne adayı da herhangi bir tedavi almadan kendiliğinden iyileşebilmektedir.

Kimyasal Gebelikten Sonra Hemen Hamile Kalınır Mı?

Evet, kimyasal gebelikten sonra hamile kalmak mümkündür. Kimyasal gebelikten sonra vücut iki hafta içerisinde eski döngüsüne dönmektedir. Anne adaylarının yine de bu dönemde yeniden hamile kalmak için 1-2 ay beklemeleri önerilmektedir.

Kimyasal Gebelik Kimlerde Görülür?

Kimyasal gebelik, her yaştaki kadında meydana gelebilmektedir, ancak 30’lu yaşların sonlarında hamile kalan kadınların ilk kimyasal gebelik deneyimlerini yaşama ihtimali daha yüksektir. Bu süreçte anne adayının sahip olduğu genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak da kimyasal gebelik riski artabilmektedir.

Kimyasal Gebelik Olmaması İçin Ne Yapmalı?

Kimyasal gebeliğin tam anlamıyla önlenmesi mümkün değildir. Yine de hamile kalmayı planlayan anne adaylarının bazı önlemler alarak süreci kolaylaştırabilmeleri mümkündür. Öncelikle düzenli sağlık kontrolü yapılması ve sağlıklı bebeğin gelişimini destekleyecek doğum öncesi vitaminlerinin alınması bu süreçte faydalı olacaktır. Anne adaylarının aynı zamanda düzenli egzersiz yapması ve sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturması düşük yapma ihtimalini azaltacaktır.

Kimyasal Gebelik Kanaması

Kimyasal gebelikte yaşanan adet kanamaları standart veya daha fazla olabilir. Adet kanamalarınızda lekeler görebilirsiniz. Buna ek olarak kramplar yaşayabilirsiniz. Süreç ilk olarak basit lekeli bir kanama ile başlar ve daha sonraki süreçte ağrılı bir hal alabilir.

Kimyasal Gebelik Kötü Bir Şey Midir?

Çocuk sahibi olmak istiyorsanız ve aniden kimyasal gebelik teşhisi konduysa kötü bir şey olarak nitelendirilir. Çocuk sahibi olmak istemiyorsanız ve bu teşhis size konduysa olumlu haberdir. Kimyasal gebelikte düşük yaşarsınız ve bunun sonucunda da mevcut hamilelik döneminde bebek sahibi olamazsınız.

Kimyasal Gebelik Gerçek Gebelik Midir?

Kimyasal gebelik, gerçek gebeliğe benzeyen bir durum olsa da gerçek gebelikten oldukça farklıdır. Ultrason ve kan testleri sonucunda bu durum kolaylıkla tespit edilebilir. Bu gebelik türünde embriyo gelişimi durduğu için herhangi bir gelişme gerçekleşmez ve dolayısıyla gerçek gebelik yaşanmaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir