Regl Belirtileri Nelerdir? Reglin 9 Belirtisi
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik Öncesi

Regl Belirtileri Nelerdir? Reglin 9 Belirtisi

0

Regl belirtileri nelerdir sorusu, kadınlar tarafından sıklıkla aratılmaktadır. Ergenlik çağından itibaren meydana gelmeye başlayan regl, aslında vücudun kendini yenilemesidir. Rahim duvarının yenilenmesiyle birlikte, vajinadan küçük parçalar halinde kanlar atılır. Halk arasında adet olmak diye de adlandırılan regl, farklı şekillerde tanımlanabilmektedir. Regl dönemini genel olarak ele aldığımızda, periyot, yumurtlama döngüsü veya da kanama menstrüasyon olarak tanımlayabiliriz. Kadınlarda üreme sisteminin bir parçası olan yumurtalama döngüsü, olası bir hamilelik durumuna karşı vücudu hazırlar. Bu döngünün süresi ise 24 ile 38 gün arasında değişiklik göstermektedir. Daha genç yaşlardaki kızlar için bu süre 45 güne kadar çıkabilir. 

Kadınlarda Regl Nedir?

<yoastmark class=

Regl belirtileri nelerdir konusu kapsamında ilk olarak reglin tanımını yaparak başlayalım. Regl, kadınların her ay hamile kalma ihtimaline karşı rahmin iç bölümünde meydana gelen dökülmelerdir. Reglin içerisinde kan ve rahim içi doku kalıntıları mevcuttur. Rahim içerisinde rahim ağzına doğru ilerleyen regl sıvısı, sonra da vajinadan dışarı akar. Regl döneminde hormonların da etkisiyle ağrı ve gerginlik gibi belirtiler görülebilir. Hormonlar, aslında vücudun kimyasal habercileridir. Adet dönemlerinin belirli zamanlarında belirli hormonları salgılayan hipofiz bezi ve yumurtalıklar, aşamalı şekilde yumurtlama ve regl döngüsünü ilerletirler. 

Bu süreçte ilk olarak rahim içi zarının kalınlaşması durumu başlar. Sonra da hamilelik meydana gelirse diye yumurtanın rahim duvarına tutunabilmesi için uygun ortam da sağlanmış olur. Hormonların burada yumurtalıkları yumurta saldırma gibi görevi de vardır. Yumurta, spermi beklemiş olduğu fallop tüplerinden doğru aşağı hareket sağlar. Spermin yumurtayı döllememe durumunda ise gebelik meydana gelmez. Gebeliğin olmaması durumunda, kalın rahim duvarına da gerek kalmaz. Rahmin astarı burada parçalanarak dökülür. İşte bu durumda da regl kanaması meydana gelir. 

Kadınlar, ortalama olarak 12 yaşına geldiklerinde adet görmeye başlarlar. Ancak bu, kişinin anatomik özelliklerine, yaşadığı coğrafyaya ve genetik yapısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Burada reglin meydana gelmesi konusunda bahsedilebilecek en net yaş ifadesi ise 8 ile 16 yaş arasıdır. Kadının göğüslerinin büyümeye başlaması ve kasık ağrılarının meydana gelmesinden sonra, birkaç yıl içerisinde adet görülmeye başlar. Adet, menapoz ile birlikte son bulur. Menapoz, kadınlarda 50 yaşlarında ortaya çıkar. Menapozun çıkması demek, yumurta üretiminin artık son bulduğu anlamına gelir. Yaş olarak uygun bir seviyeye gelen kadın, eğer 1 yıl boyunca adet görmemişse bu onun artık menapoza girdiğini işaret eder. 

Regl Belirtileri Nelerdir?

Şimdi de asıl konumuz olan regl belirtileri nelerdir sorusunu yanıtlayalım. Aslında regil belirtileri, herkeste aynı şekilde meydana gelmez. Bazı insanlar, reglin belirtilerini gerçekten de çok yoğun şekilde yaşarlar. Bazı insanlarda ise böyle bir yoğunluk söz konusu olmaz. Regl olma belirtileri, yoğunluk bakımından kişiden kişiye değişiklik gösterir. En sık görülen regl belirtileri arasında krampları ilk sıraya koyabiliriz. Kadınların pelvik bölgesinde oluşan bu kramplar, rahmin iç yüzeyinin kasılmasına neden olur. Kadınlar, ilk regl belirtileri sırasında genel olarak ani ve normalinden farklı kramplar söz konusu olur. Bu krampların sonrasında da zaten kanama meydana gelir. Tabii aynı zamanda reglin ilk belirtileri arasında sivilce çıkması da görülebilen bir durumdur. 

Regl belirtileri nelerdir sorusuna genel olarak şu maddeler dahilinde yanıt verilebilir;

  • Ruh hali değişiklikleri
  • Uyku problemleri
  • Baş ağrısı
  • İştahın açılması
  • Karın şişkinliği, gaz problemi
  • İshal
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Akneler
  • Yorgunluk

Regl Ne Kadar Sürer?

Kadınlar için vücutta her ay hamilelik olasılığına hazırlanılırken meydana gelen durumlara adet döngüsü denir. Adet dönemi arasındaki günler ise adet döngüsünün uzunluğunu gösterir. Bir adet döneminin ilk gününden diğer adet döneminin ilk gününe kadar geçen süre, kişilere göre farklılık gösterir. Normal adet döngüsü, ortalama olarak 28 günlük bir aralığa sahiptir. Bununla birlikte, adet döngüsünün kişiden kişiye 21 gün ile 38 gün aralığında değiştiği de söz konusu olabilir. Elbette ki bu gayet normal bir süredir. Birçok kadın, 3 ile 7 gün kadar süren bir regl dönemi geçirir. Bu aralıkta ise regl kanamalarının olması normaldır. Adet kanamasının yoğunluğu da yine kişilere göre değişiklik gösterir. 

Regl Takibi Nasıl Yapılır?

Regl takibi yapmak, kadınların yaşam konforlarını sağlaması açısından oldukça önemlidir. Planlarınızı erken bir tarihte yapabilmek için regl döneminizi takip etmenizde fayda var. Bu sayede katılım sağlayacağınız eğlence ve etkinlikleri kendinizce düzenleyebilirsiniz. Yine tatil etkinliklerinizi de kendi isteğinize bağlı olarak adet durumunuza göre ayarlayabilirsiniz. Regl dönemi takibi, aynı zamanda yumurtlama zamanının bilinmesi açısından da çok önemlidir. Yani bu süreçte hamile kalma olasılığınız da yüksek olur. 

Regl dönemi takibinizi şu şekilde yürütebilirsiniz;

  • Adetinizin ilk gününü, birinci gün olarak takvime işaretleyin. 
  • Kandığınız günleri de işaretleyerek ilerleyin. Kanamanız durduğunda ise kanama günlerini işaretlemeyi bırakın. 
  • Kanamanın tekrar başlamasıyla birlikte işaretlemelere devam edin. Bu da bir sonraki adetin birinci günü anlamına gelecektir. 
  • Sonra da regl döngünüzü daha iyi şekilde belirlemek için iki kanamanın ilk günleri aralılığındaki gün sayısına bakın. 

Kadınların Adet Döneminde Vücutta Neler Olur?

<yoastmark class=

Regl belirtileri nelerdir konumuz kapsamında, şimdi de sizler için genel regl sürecinde vücutta ne gibi durumların meydana geldiğini paylaşacağız. Adet döngüsünde hormonların yükselişi ve düşüşü söz konusu olur. Bu da adet döngüsünü tetikler ve regl belirtileri olarak ön plana çıkar. Üreme sistemindeki organlar, hormonlara bağlı olarak belirli şekillerde tepki verirler. Kadınların iki adeta dönemi arasında yaşamış olduğu aşamalar şu şekilde sıralanabilir;

  • Adet Dönemi: Burada adetin ilk günü başlar. Hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda ise rahim astarı yıkıma uğrayarak vajinadan boşaltılır. Bu, çoğu kadında ortalama 4 ile 5 günlük bir kanama olması demektir. 3 ile 7 güne kadar süren kanamalar da yine bu kapsamda normal kabul edilir. Adet dönemi öncesi, pas olarak bilinmektedir. Regl belirtilerine benzer durumlar da yine bu dönemlerde görülebilir. 
  • Foliküler Aşama: Kanama ile birlikte başlayan bu aşama, yumurtlamayla birlikte son bulur. Bu süreçte kadının östrojen hormonunda yükselmeler olur. Bu da rahmin iç zarında gelişen foliküllerden birinin tamamen olgun bir yumurtaya dönüşmesini sağlar. 
  • Regl belirtileri nelerdir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız Erkek Bebek Belirtileri Nelerdir? konulu yazımızı da okuyabilirsiniz. 
  • Yumurtlama: Bu aşama ise ortalama olarak 28 gün süren bir adet döngüsünün 14. gününe denk gelmektedir. Yani yumurtlama dönemini iki adetin ortası olarak nitelendirebiliriz. 
  • Luteal Aşama: Ortalama olarak 28 gün süren adet döneminde, 15. günden başlayarak 28. güne kadar süren aralıktır. Bu aralıkta yumurta yumurtalıktan ayrılır ve follow tüp aracılığıyla rahme doğru ilerler. Artış gösteren progesteron hormonu ise rahim astarını olası bir hamilelik sürecine hazırlar. Sperm tarafından döllenen yumurta, rahim duvarına tutunarak hamileliğin meydana gelmesini sağlar. Döllenmenin olmadığı ve hamileliğin gerçekleşmediği durumda ise östrojen ve progesteron seviyelerinde düşüş görülür. Rahmin kalın astarının regl boyunca döküldüğü dönem ise tam olarak burasıdır. 

Regl Döngüsü Süresi Ne Kadardır?

Regl döngüsü süresi, kadınlarda hayat boyunca aynı seyirde ilerlemeyebilir. İlk defa regl olmaya başlamış bir genç kız, adet sürelerini daha uzun ve daha yoğun şekilde yaşar. Bu da aslında normal bir durumdur. Adet görmeye başlayan gençler, Andak üç yılın ardından adet döngüsünü belirli bir süreye sabitleyebilir. Aynı zamanda adet dönemlerindeki kanamalarda artış görülmesi durumu da normaldir. Kişileri regl dönemlerinde yaşadığı durumlar ise genel olarak kendi normalleri olarak yorumlanabilir. Normal bir adet döngüsü, şu şekilde tanımlanır;

  • Yaklaşık olarak her 21 ile 35 günde bir meydana gelir.
  • Regl belirtileri yaşanır ve 3-7 gün arasında kanama devam eder.
  • 20’li yaşlara ulaşınca adet süresi daha tutarlı ve düzenli hale gelir.
  • Menopoza dönemine girilince adet düzeni değişir ve yavaş yavaş adet olma durumu ortadan kalkar.
  • Doğum sonrası veya emzirme dönemi gibi hormonal olarak vücudun farklılaştığı zamanlarda da adet döneminin değişmesi normaldir.

Unutmayın ki her kadının adet dönemi aslında kendine uygun olacak şekilde normallik içerir. Düzensiz adet tanımı ise şu şekilde örneklendirilebilir;

  • 21 günden az veya 38 günden fazla aralıklarla meydana gelen dönemlerde adet görmek
  • Üç ay adet görmemek
  • Adet akışının normalden çok daha ağır veya daha hafif olması
  • Yedi günden uzun süren adet kanaması
  • Şiddetli ağrı, kramp, bulantı veya kusmanın eşlik ettiği regl dönemleri
  • Adet dönemleri arasında meydana gelen kanama veya lekelenme
  • Regl dönemi boyunca 2-3 yemek kaşığı kan kaybından çok daha az ya da çok daha fazla kanama olması

Regl Döneminde Hangi Sorunlar Olursa Doktora Başvurulur?

Regl belirtileri nelerdir konumuz kapsamında, şimdi de sizler için bu dönemdeki sorunlardan bahsedeceğiz. Kadınlar, regl konusunda farklı sorular sormakta ve bu soruların cevabını aramaktadır. Regl döneminde doktora başvurulması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • 16 yaşına gelinmesine rağmen hala adet görmüyor olmak
  • Üç ay veya daha uzun süre regl olmamak
  • Aniden, regl olma günü gelmemesine rağmen kanama yaşamak
  • Regl zamanı gelince normalden daha fazla gün boyunca regl kanaması yaşamak
  • Regl belirtileri açısından çok şiddetli ağrılar yaşamak
  • Tampon kullandıktan sonra rahatsızlık hissetmek
  • Reglin gecikmesi ve hamilelik şüphesinin olması
  • Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonraki üç ay içinde tekrar adet olmaya başlamamak

Regl Neden Gecikir?

<yoastmark class=

Adet gecikmesi sebepleri, farklı maddeler üzerinden ele alınabilir. Kadınların menapoz döneminde adet olmamaları oldukça normal bir durumdur. Eğer 18 yaşındaki bir kız adet olmuyorsa, bu durumda primer amenore tanımlaması yapılabilir. Düzenli olarak regl olan bir kadının 6 ay boyunca regl olmaması ise sekonder amenore olarak tanımlanır. 

Primer amenore sebepleri nedir diye soracak olursanız, buna Turner sendromu, hipofiz ve hi potalamus sorunları, galaktozemiler, kızlık zarının kapalı olması ve doğuştan rahim gelişmemesi gibi maddeler sayılabilir. 

Gebelik dışında regl gecikmesi sebepleri arasında bir diğeri olan sekonder amenore ise stres, düzensiz uyku, düzensiz hayat rutini, farklı ilaç kullanımları, hipotalamus ve hipofiz sorunları, rahim içi yapışıklıklar, kemoterapi, radyoterapi, tiroid bezi sorunları, kilo almak ve kilo vermek, aşırı egzersiz, polikistik over sendromu ve hormonal problemler olarak sıralanabilir.

EN Çok Sorulan Sorular

AŞIRI REGL KANAMASI NORMAL midir?

Aylık regl dönemi kanaması hacmi 35- 80 mililitre (1-6 yemek kaşığı) olarak kabul edilir. Kırmızımsı kahverengi bir renge sahip olan addet sıvısı kırmızısı, kandan biraz daha koyudur. Adet sıvısının yarısı kandan oluşur. Meydana gelen adet kanaması, demir eksikliğine sebebiyet verecek kadar yoğun ve uzun süreli oluyorsa, bu normal kabul edilmez. Böyle bir durumda en kısa sürede doktora danışılması gerekir. 

REGL İKEN HAMİLE KALINIR mı?

Adet dönemlerinde korunmadan cinsel ilişki yaşamak durumunda kesin olarak gebe kalınıp kalınmayacağı konusunda net bir tıbbi bilgi mevcut değildir. Adet döneminde korunmadan cinsel ilişki yaşamak, nadiren de olsa gebe kalma ile sonuçlanabilir. Bunun sebebi olarak da adet döneminin kısa süreli geçmesini örnek verebiliriz. 

ÖZEL DURUMLARDA REGL ZAMANINI KAYDIRMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Adet dönemler düğün, sınav, tatil ve benzeri durumlara bağlı olarak daha erken veya da daha geç tarihlere alınmak istenebilir. Bunun mümkün olması için doktor kontrolünde kullanılan hormon ilaçları ve doğum kontrol ilaçlarını tercih edebilirsiniz. Böylece adet döneminin istenen tarihlere ertelenmesi de mümkün olacaktır. Bunlara ek olarak, ılık duş almak, egzersiz ve yoga yapmak da kasları gevşeteceği için adetin daha erken sürede meydana gelmesini sağlayabilir. 

REGL AĞRISINA NE İYI GELİR?

Regl ağrısının hafiflemesi için ilaç kullanabilirsiniz. Adet dönemlerinde meydana gelecek uterus kramplarının şiddetini azaltmak için de fiziksel aktiviteleri deneyebilirsiniz. Reglin yaklaştığının anlaşıldığı dönemlerde regl belirtileri boy gösterecektir. Bu dönemlerde yoga yaparak kanama sürecinizi daha konforlu bir hale getirebilirsiniz. Çok şiddetli ağrılarınız oluyorsa, konunun uzmanına danışarak kendisinin size uygulayacağı program dahilinde hareket edebilirsiniz. 

Regl belirtileri nelerdir konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız Sol Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir? konulu yazımızı da okuyabilirsiniz. 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir