Sol yumurtalık kisti belirtileri, kadınlar tarafından özellikle araştırılan bir konudur. Biz de sizler için bu konuda çok önemli bilgilendirmeler sağlayacağız. Kadın rahminin her iki yanında yumurtalıklar yer alır. Bu yumurtalıkların görevi, yumurtanın gelişimini sağlamaktır. Bu yumurtalıklar, badem büyüklüğünde olmakla birlikte yumurta üretimine ek olarak hormon salgılanmasında da görev üstlenirler. Dişilik hormonu olarak da tanımlanan progesteron ve östrojen, yumurtalıklarda üretilir. Yumurtalıklardan birinin yumurta salgılaması ise menstrüasyon döneminde olur.
Salgılanarak follow tüpüne ulaşan yumurta, burada döllenir ve kadın gebe kalır. Gebeliğin olmaması durumunda ise adet kanaması olur ve döllenmeyen yumurta vücuttan dışarı atılır. Yumurtalıklarda kist oluşma durumları ise farklı sebeplerden ötürü meydana gelebilmektedir. Bunlara başlıca genetik sorunlar, gelişim bozuklukları, hormonal dengesizlik durumları, yağ bezi kısımlarındaki fonksiyon bozukluğu ve benzeri etkenleri örnek verebiliriz. Yani bu saydıklarımız, yumurtalık kisti oluşum sebepleri nelerdir sorusuna cevap olarak verilebilir.
Yumurtalık kisti oluşumu, tek yumurta veya her iki yumurtada birden meydana gelebilmektedir. Ayrıca sağ ve sol yumurtalık kistinin birbirinden tamamen farklı şekilde meydana gelebildiğini de belirtmek isteriz. Yumurta kisti tedavisi ise meydana gelen kistin çeşidi ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterecektir. Yumurta kistleri, kadınlarda farklı yaşta meydana gelebilecek bir sağlık problemidir. Kadınların hayatını etkileyen bu rahatsızlığın uzman kişilerce çözüme kavuşturulması için en doğru tedavi yöntemlerinin sağlanması gerekir.
Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kisti nedir sorusuna kısa ve net bir cevaplandırma yapalım. Yumurtaların içinde veya yüzeyinde oluşan ve içi sıvı dolu olan keseciklere yumurta kisti denir. Akışkan çikolata kıvamında olan bu sıvı, kesenin iç kısmında yer almaktadır. Ayrıca kistin içerisinde saç, yağ, kemik ve diş gibi farklı dokuların yer alması da muhtemeldir. Kist kesesi, rahim iç kısmındaki endometrium yapıdan, yumurtalının gelişerek atıldığı yapıdan veya da yumurtanın direkt olarak kendisinde oluşabilir.
Yaşa Göre Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?
Sol yumurtalık kisti belirtileri konumuz kapsamında, şimdi de yaşa göre yumurtalık kisti çeşitlerinden bahsedeceğiz. Yumurtalık kistleri, öyle tek bir başlık altında elbette ki değerlendirilemez. Bu, oldukça geniş bir konu olmakla birlikte sizlere de olması gerektiği gibi aktarılmalıdır. Biz de gerekli olacak tüm alt başlıklar dahilinde bu önemli konuyu sizler için derledik.
Çikolata (Endometriyotik) Kistler
Çikolata kist olarak tanımlanan bu tür, sıklıkla karşılaştığımız kistlerin de başında gelmektedir. Bu kistlerin içerisinde erimiş çikolataya benzeyen bir yapı vardır. Üreme dönemlerinde daha sık şekilde görülen bu kistler, kadınların doğurganlık dönemlerinde görülmesi durumunda ameliyata gerek görülmez. Bunun sebebi olarak da kadınların annelik planlarını öne sürebiliriz. Tabii hastanın bu kapsamdaki şikayeti fazla olur ve kist de ameliyat gerektirecek bir duruma sebebiyet vermişse, tek çözüm olarak ameliyat edilmesi şarttır.
Yaklaşık 9 ile 10 cm arası bir boyuta uzanan Endometriyotik kist, pelvik baskı yapar ve bunun sonucu olarak da cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi zorunlu olur. Küçük boyuta sahip olan ve şüpheli bir duruma sebebiyet vermeyen kistler ise takip edilerek tedavi altına alınır. Bu kapsamda gerçekleştirilecek cerrahi işlemlerin yapılmaması durumunda, küçük boyuttaki kistin zamanla risk teşkil edeceğini söyleyebiliriz. Kist ameliyatı yapılması, aynı zamanda kadınların yumurta rezervlerini de azaltabilmektedir. İşte bu sebep, kadınları ameliyat konusunda düşündürücü olmaya itiyor diyebiliriz.
Çikolata kisti konusunda dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli husus ise kan tahlili sonuçlarıdır. Kandan alınan ve tümör belirtisi olarak karşımıza çıkan CA-125 miktarının yüksek olması, kadının ameliyat olmasını gerektirir. Üreme dönemine denk gelinen çikolata kistlerde kanser riski düşük olur. Ancak yaşa bağlı olarak oluşan kistlerde kanser riskinin de artış gösterdiği söylenebilir.
Sağ ve sol yumurtalık kisti belirtileri konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI NELERDİR başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
Fonksiyonel Kistler
Kadınlarda genelde 13 ile 18 yaş arasında görülen kistlere fonksiyonel kistler denir. Bunlar aslında vücut tarafından geçici şekilde oluşturulan kistler olarak da bilinmektedirler. Zamanla kaybolurlar. Kadınların ergenlik dönemlerinde hormonları tam olarak dengeli bir zemine oturmamış olur. Hormon dengesizliği durumunda ise kist oluşumu meydana gelebilir. Bu dönemde oluşan kistlerin büyük bir sağlık sorununa yol açtığı görülmez. Daha çok takip yöntemi ile tedavisi sağlanabilir.
Tabii fonksiyonel kistlerin çok düşük ihtimallerle de olsa risk teşkil ettiğini söyleyebiliriz. Kistin neden olduğu ağırlık, “over tansiyonu” denen bir sağlık sorununa yol açar. Bu aslında yumurtanın dönmesi sorunudur. Fonsiyonel kistler, aynı zamanda kadınların doğurganlık dönemlerinde de görülebilmektedir.
Korpus Luteum Kistleri
Adet döneminde görülen korpus luteum kistleri, kadınlarda yumurta ile meydana gelmektedir. Kanamanın olması durumunda ise bu kistler yok olur.
Germ Hücreli Tümörler
Ergenlik döneminde ve o dönemi takip eden üreme çağının ilk dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Germ ücreti tümörler, genel itibariyle solid kistik kitleler olarak kendini belli etmektedir. Germ hücreli tümörlerin bir kısmı için ameliyat tedavisi şarttır. Bir kısmı için de hastalara kemoterapi uygulanması gerekir.
Dermoid Kistler
Gebelik döneminde görülen dermoid kistler, içerisinde yağ, deri, kıl, kemik ve diş gibi dokuları barındırır. Bu dokuların birikmesi, dermoid kislerin içerisinde kısa sürede ağırlık oluşmasına sebebiyet verebilir. Meydana gelen bu ağırlığa bağlı olarak da kısa sürede yumurtalık dönmesi sorunu yaşanması görülür. Tabii bu durumun da hasta açısından acil bir ameliyat gerekliliği söz konusu olur. Yumurtalık dönmesi sorunu, geçmiş dönemlere ve şimdiki döneme bağlı olarak farklı şekillerde tedavi ediliyor. Önceleri dönen yumurtalar direkt olarak alınırdı. Şimdi ise dönen yumurtaların eski haline dönmesi için özel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Gerekli operasyonları yapmak için geç kalınmış olsa bile porsiyon eski haline döndürülerek kistler olduğu bölgeden çıkarılabilmektedir.
Seröz Kistadenom
İyi huylu kistlerden biri de seriz kistadenomdur. İçi berrak şekilde sıvı dolu olan ve büyüklüğü ise 5 ile 15 cm arasında değişen bu kistler, aslında ikiye ayrılır. Yani bu kapsamdaki kistlerin bir kısmı iyi huylu ve bir kısmı da kötü huyludur.
Müsinöz Kistadenom
Yumurtalıklarda görülen en büyük kistler arasında gösterilenlerden biri de müsinöz kistadenomdur. Bu kistin büyüklüğü 10 cm’ye kadar ulaşabilir. Ancak bu kistler iyi huylu kistlerdir ve tedavi edilmesi de kolay olur.
Sol Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Sol yumurtalık kisti belirtileri, farklı sebeplere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu belirtileri ise kistin çeşidine, boyutuna, büyüklüğüne ve hasta üzerindeki etkilerine göre sınıflandırabiliriz. Ayrıca bazı kadınlarda yumurtalık kisti belirtileri konusuna dair herhangi bir etkinin görülmediğini de belirtmek isteriz. Bazı durumlarda ise sol yumurtalık kisti belirtileri şu şekillerde karşımıza çıkmaktadır;
Pelvik Bölgede ya da Karında Ağrı
Kistin en önemli belirtilerinden biri de kasık bölgelerinde oluşan ağrılardır. Yumurtalık kistinin büyümesi ve bu kistin çatlayarak iltihaplanması sonucunda ağrılar başlayabilir. Kasık ağrıları, sağ ve sol yumurtalık kisti belirtileri konusunda farklı bölgelerde meydana gelebilir. Eğer ki yumurtalık kisti kadının sol yumurtalık kısmında gelişme gösterdiyse, sol kasık ağrısı ve yine sol tarafta baskı hisleri şeklinde olur. Kadınlarda sol yumurtalık kisti belirtileri neticesinde, sol tarafta ağrılar oluşur. Eğilme ve cenin pozisyonuna geçme gibi hareketlerde, pelvik ve karın bölgesinde görülen ağrılarda artış olur.
Pelvikte Dolgunluk Hissi
Pelviğin sol tarafta hissedilen dogunluk hissi de yine kadınlarda sol yumurtalık kisti belirtileri arasında gösterilmektedir. Buradaki kist, büyüdükçe ağırlık yapar. Bunun sonucunda ise pelviğin sol kısmında hissedilen dolgunluk, sol yumurtalık kisti belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çocuk Sahibi Olamama
Çocuk sahibi olamama şikayeti de doğurganlık döneminde oluşan çikolata kistinin belirtileri arasındadır.
Adet Düzensizlikleri ve Şiddetli Adet Sancıları
Sağ ve aynı zamanda sol yumurtalık kisti belirtileri dendiğinde, kadınların adeta düzensizlikleri ile şiddetli adet sancıları ön plana çıkmaktadır. Sıklıkla görülen bu rahatsızlıklar, yumurtalık kistlerin hormonal düzensizliklere sebep olması ve bunun da adeta düzensizliği yapması üzerine gelişir. Kistin neden olduğu adet kanamaları, aynı zamanda kişiye sancı da verebilmektedir. Hatta hastalarda bazı durumlarda adetin yanı sıra ara kanama durumları da meydana gelebilir.
Cinsel İlişkide Ağrı
Cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrılar, yumurtalık kisti belirtisi olarak ön plana çıkar.
Şişkinlik Veya Hazımsızlık
Yumurtalık kisti oluşumu, sindirim sistemi organlarına baskı yapar. Bu baskı sonucunda da sindirim sistemi organlarında hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlikler meydana gelebilir. Hatta bazı durumlarda bağırsakların tutulması ve ağrılı dışkılama ile kabızlık sorunları da söz konusu olabilmektedir. Hasatalar, bu süreçte idrarlarını yaparken de sorunlar yaşayabilirler. Organların baskıya maruz kalması, hastaların idrara daha sık şekilde çıkma ihtiyacını artırır. Bunlar da yine sağ ve sol yumurtalık kisti belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ateş
Yüksek ateş de yine enfekte olmuş bir kistin hastalar üzerindeki belirtileri arasında gösterilebilir. Ayrıca tüm bu saydıklarımıza ek olarak iştahsızlık ve kilo kaybı, göğüslerde hassasiyet ve menopozda vajinal kanama gibi durumlar da yumurtalık kisti belirtileri arasında sıralanabilir.
Yumurtalık Kisti Tanısı Nasıl Konur?
Sağ ve sol yumurtalık kisti belirtisi konusu kapsamında, şimdi de yumurtalık kisti tanısının nasıl konduğuna bakalım. Yumurtalık kisti tanısı için öncelikli olarak uzman bir jinekoloji hekimine danışmanız gerekmektedir. Bu konudaki uzmanın size uygulayacağı jinekolojik muayene sayesinde de gerekli tanı koyma işlemleri başlatılmış olacaktır. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları da size bu konuda gerekli yönlendirmeleri yapabilir. Jinekoloji onkoloji cerrahisi kapsamında ise kanser tehlikesine yol açacak kistlerin izlemesi yapılır. Doktorunuz, size ilk işlem olarak fiziksel bir muayene yapacaktır.
Muayene sırasında, kasık ve pelcik bölgesine baskı yapılır. Sonra da ultrason istenir ve yumurtalıkların net şekilde görüntülemesi sağlanır. Bu esnada zaten kistin türü ve büyüklüğü de tespit edilmiş olur. Sonrasında ise bu kistin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu anlaşılmaya çalışılır. Bunun mümkün olması ise bazı tetkiklere bağlıdır. Bu tetkikle, aynı zamanda kistin kanserojen olup olmadığını da belli eder. Bazı gerekli durumlarda ise hastalardan MR istenebilir. Unutmayın ki kanser göstergeleri, her bir kist için farklılık içerebilir.
- Seröz tümörler için: CA-125
- Müsinöz tümörler için: CA19-9
- Germ hücreli tümörler için: AFP ve Beta HCG değerleri göstergedir.
Uzman hekimlerden istenecek olan tetkiklerde ise kanserin derecesinin belirlenmesi ve vücudun başka bölümlerine sıçrayıp sıçramadığı tespit edilir. Tabii bu durum, hastanın menapoz ve menapoz sonrası döneminde kanser oluşumu riskini yükseltir. Hastalarda 40’lı yaşlardan sonra görülen kist, ultrason ile kontrol edilerek tanı konmayı gerektirir. Kistin görüntüsüne bakılarak da yapısının düzenli olup olmasına bakılır. Bu kapsamda diğer faktörler de değerlendirilir ve en sonunda ise teşhis konmuş olur. Menapoz dönemi kistleri, fonksiyonel kist olmaması durumunda ameliyat gerektirebilir.
Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sağ ve sol yumurtalık kisti belirtileri kapsamında, şimdi de bunların tedavisi hakkında sizleri bilgilendireceğiz. Yumurtalık kisti, çoğu zaman tedavi gerektirmez ve kendiliğinden yok olur. Daha çok ergenlik döneminden menapoz dönemine kadar gelişme gösteren kistler, daha çok iyi huylu olarak karşımıza çıkar. İşte bu kistlerin kendiliğinden geçmesi ve ilaç ilaç tedavisi ile çözümlenmesi mümkündür. Bunlara gebelik sürecinde oluşan kistler de dahildir.
Agresif şekilde ilerleme gösteren kötü huylu kisler ise kişi açısından risk teşkil etmektedir. Kadının yumurtalık kisti büyüme gösteriyorsa, bu büyümeyi önlemek için hekim tarafından doğum kontrol haplarının alınması tavsiye edilir. Kisler ilaç kullanımına rağmen büyüme gösteriyorsa, bu durumda ise cerrahi müdahale yapılması şarttır. Bu kapsamda, kistin etrafını saran dokunun yapısı, nodüler yapılar ve kistin büyüklüğü, düzeni bozan dokular olarak ön olana çıkar. Bu dokuların gerçekten de var olup olmadığı ise patolojik incelemelerle takip edilerek tespitleri gerçekleştirilir.
Uzmanların bu durumda komplike kistlerden şüphelenmesi olağan bir ihtimaldir. Kistin kötü huylu olduğunun tespit edilmesi durumunda ise cerrahi müdahalelerin uygulanması gerekir. Hastanın anne olmak istemesi durumunda, koruyucu cerrahi işlemler ele alınır. Kistin hem büyük hem de yayılıyor olması durumunda,
Özellikle komplike kistlerden şüphelenilmesi gerekir. Kistin kötü huylu olduğu tespit edilirse kanser cerrahisi uygulanabilir. Kistin hem büyük ve hem de yayılma gösteren bir yapısının olması, ooferektomi işlemi aracılığıyla yumurtanın alınmasını zorunlu kılacaktır. İşte bunlar da sağ ve sol yumurtalık kisti belirtisi sonrası tedaviler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Yumurtalık Kisti Hamile Kalmaya Engel midir?
Yumurtalık kistinin hamileliğe engel olup olmayacağı, farklı sebeplere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu durumda kistin tipi ve durumu ön plana çıkar. Yani bu etkenlere bakılmadan net bir yorumun yapılması çok zordur. Ancak çoğunlukla, yumurtalıklarda meydana gelen kistlerin kadının hamile kalmasına engel olmayacağını söyleyebiliriz. Bu süreçte, yumurtalık kistiyle birlikte adet düzensizliği ve hormonal bozukluklar da meydana gelebilmektedir. Hamileliğin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi için sağlıklı bir adet döngüsü ve hormon dengesine sahip olunmalıdır. Eğer ki meydana gelen kist yumurtalığın normal fonksiyonlarını bozuyorsa, bunun sonucu olarak da hamile kalma süreci zora girebilir.
Çikolata Kisti Kanama Yapar mı?
Sağ ve sol yumurtalık kisti belirtileri nelerdir başlıklı içeriğimizde, çikolata kistinin kanama yapıp yapmadığı da merak edilmektedir. Çikolata kisti oluşumunda genel olarak kanama meydana gelmez. Hatta bu kistin oluşumu konusunda etken olarak öne süreceğimiz net bir şey de söz konusu değildir. Buna en net şekilde genetik ve çevresel faktörleri örnek verebiliriz. Ayrıca kişinin bağışıklık sisteminin zayıf olması ve adet kadının karın boşluğuna akması gibi nedenler de kiste sebebiyet verebilmektedir.
Sağ ve sol yumurtalık kisti belirtileri konumuza ek olarak, yine sizler için hazırladığımız ERKEK BEBEK BELİRTİLERİ NELERDİR başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.