Yumurtlama Dönemi
  1. Anasayfa
  2. Hamilelik Öncesi

Yumurtlama Dönemi

0

Bir evlatları olmasını isteyen kişiler için yumurtlama dönemi en önemli konulardan birini oluşturur. Yapılan hesaplamalar sayesinde uygun dönemin belirlenmesiyle birlikte kadında bebek oluşumu ve gelişim ihtimali artar. Bu da evlat isteğinin gerçekleşmesi konusunda önemli adımı oluşturur.

Bebeğin olması için yumurtlama dönemi hesaplama işleminin doğru şekilde yapılması gerekir. Bunun için hangi kriterlerin dikkate alınması gerektiği bilinmeli ve hesaplama yapılmalıdır. Böylelikle doğru hesaplamalar sayesinde ileriki yumurtlama döneminin beklenmesi zorunluluğunun yaşanması gerekmez.

Kadınların yumurtlama dönemlerinin belirtiler üzerine anlaşılması mümkündür. Bu nedenle belirtilerin öğrenilmesi gerekir. Ayrıca hesaplamanın nasıl yapılacağı, nelerin dikkate alınacağı ve dönemin ne kadar sürdüğü gibi detayların bilinmesi gerekir. Böylelikle bilinçli şekilde birliktelik yaşanarak hamileliğin oluşması beklenir.

Yumurtlama Dönemi Nedir?

Yumurtlama Dönemi

Kadın üreme hücrelerine yumurta ismi verilir. Yumurtalar rahmin iki tarafında yer alan yumurtalıklarda bulunan folikül keselerinde yer alır. Olgunlaşan yumurta hücrelerinin yumurtalıklardan çıkarak fallop tüplerine yerleşmesine yumurtlama dönemi denir. Bu olay kadının adet döngüsü içerisinde her ay yaşadığı bir durumdur.

Adet döngüsünde gerçekleşen yumurtlama dönemi hamile kalmak için önem teşkil eden bir durumdur. Bu nedenle hem adet döngüsünün hem de yumurtlama döneminin iyi bilinmesi gerekir. Böylelikle yumurta ve spermin birleşmesinin sonucunda hamileliğin ortaya çıkması ihtimali artar.

Kadınların tamamı adet döngüsünü aynı şekilde ve aynı tarihlerde yaşamazlar. Bu nedenle yumurtlama dönemleri de birbirinden farklı olur. Bunun için çiftlerin bebek sahibi olmak amacıyla yaşayacakları cinsel birleşmenin yumurtlama döneminin en uygun zamanına denk getirmeleri şarttır. 

Böylelikle sperm ve yumurtanın karşılaşma ihtimali artarak gebelik oluşur. Bir kadın ergenliğe girip adet görmeye başladığı andan itibaren yumurtlama dönemini yaşamaya başlar. Bu dönem ise kadının menopoza girmesiyle birlikte sona erer.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Bir kadının yumurtlama dönemi aynı zamanda hamile kalabilme dönemini ifade eder. Bu nedenle gebe kalınmak isteniyorsa hesaplamayla birlikte ortaya çıkan günde mutlaka cinsel ilişkiye girilmelidir. Hesaplamanın yapılabilmesi için adet tarihlerinin bilinmesi gerekir. Çünkü hesaplamalar bu tarih üzerinden yapılır.

Bir kadın ortalama olarak düşünüldüğünde en az 21 gün en fazlada 35 gün aralıklarla adet görür. Adet görme aralığının bilinmesi hesaplamayı kolaylaştırır. Çünkü yumurtlama döneminin belirlenmesi adet olma süresinden 14 sayısının çıkarılması gerekir. 

Döngü 28 gün ise bu sayıdan 14 çıkarılır. Döngü 35 günse de 14 sayısının çıkarılmasıyla hesaplama yapılır. Hesaplamalar sonrasında 1-2 günlük sapmalarında yaşanması mümkündür. Sperm hücrelerinin canlı kalma süresinin 4 ya da 5 gün olması gebelik ihtimalinin bu sürelerin dikkate alınmasıyla artması mümkün olur.

Yumurtlama Dönemi Ne Zamandır?

Kadınların yumurtlama dönemleri aynı değildir. Bu nedenle hesaplama yapmadan yumurtlama dönemi şu zamandır gibi bir bilgi vermek güçtür. Ergenliğini aşan bir kadın adet görmeyi 35 günde bir yaşıyorsa 35’ten 14’ün çıkarılması gerekir. 

Yapılan işlem sonunda çıkan sonuç 21 olur. Buna bağlı olarak da yumurtlama döneminin 21.gün olduğu söylenebilir. Bir diğer ifadeyle kadının yumurtlama için en uygun zamanı ileriki dönem adet başlangıcından 21 gün öncesidir denilebilir. 

Sperm hücrelerinin kalıcılığı göz önüne alınarak 20.gün ve 22.günde de birlikteliğin yaşanması gebelik olasılığını artırır. Kadın 21 günde bir adet görüyorsa 21’den 14 çıkarılır. Bu işleme göre 7.gün yumurtlamanın yaşandığı ve gebelik şansının en yüksek olduğu gün olur. 

Örneklerden anlaşılacağı için zamanın belirlenmesinde adet döngüsünün önemi büyüktür ve her kadına özel olarak hesaplama yapılarak zamanın belirlenmesi gerekir. Böylelikle aylık düzenli ilişki için uygun tarih belirlenerek hamile kalma şansı denenir. Cinsel ilişki konusunda düzensizlik yaşanması hamilelik şansını da azaltır.

Yumurtlama Dönemi Ne Zaman Başlar?

Yumurtlama Dönemi

Ovulasyon isminin verildiği yumurtlama kadınlarda ergenlikle birlikte başlar. Yumurtlama döneminin başlaması için adet kanamasının başlaması gerekir. Adet kanaması başladıktan sonra 14 gün sayılır ve 14 gün sonrası yumurtlama dönemini verir. 

Ayrıca yumurtlamanın başlaması için LH (lütenizian hormone, lüteinleştirici hormon) seviyesinin artışa geçmesi beklenir. Artışın görülmesinin ardından 28-36 saatin geçmesinin ardından gerçekleşir. Hormonun artışı yumurtanın folikül kesesinden çıkarak fallop tüplerine doğru ilerlemesini sağlar.

Kadına ulaşan spermlerin yaşam süresi maksimum 4-5 gündür. Bu nedenle yumurtlama döneminin başlamasından 4-5 gün öncesi veya yumurtlama döneminin sona ermesinden 4-5 gün sonrası da cinsel ilişkide uygun görülür. Bu dönemlerde de ilişkiye girilen gebelik olasılığının artması adına çalışmalar yapılır.

Kadınların yumurtlama döneminin başlamasıyla birlikte isteklerine ulaşmaları mümkündür. Ancak bunun için mutlaka adet düzenine hakim olmaları gerekir. Adet tarihlerini bilmemeleri uygun dönem hakkında hesaplama yapamamalarına neden olur. Buna bağlı olarak da uygun dönemde cinselliğin yaşanmasını engeller.

Yumurtlama Dönemi Belirtileri

Adet olmaya başlayan kişilerin yumurtlama sürecine girdiği oluşan belirtiler sayesinde anlaşılabilir. Bu da hesaplama konusunda yapılan hatalar nedeniyle uygun zamanın kaçırılmasını engeller.

Standart olarak görülen yumurtlama dönemi belirtileri olarak şunlar sayılabilir;

  • Karın altında ağrı
  • Karında yanma
  • Vücut ısısında yükselme (bazal sıcaklık)
  • Servikal mukus akıntısı
  • Cinsel isteklilik
  • Kasık ağrısı
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Kanama
  • Tat hassasiyeti
  • Karında şişlik
  • Koku hassasiyeti
  • Rahim ağzı açıklığı
  • Lekelenme

Belirtileri yaşayan kişilerin cinsel birliktelik için eşlerini veya partnerlerini bilgilendirerek yumurtlama döneminde birleşmeye yaşamaları mümkün olur. Ancak bu belirtilerin farklı nedenlerle ortaya çıkabileceği ve yumurtlama süreci hakkında bilgi vermiyor olabileceği bilinmelidir.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Anlaşılır?

Ovulasyon döneminin anlaşılması kadınlara bağlı bir durumdur. Bu dönem yaklaştığında veya yaşandığında vücutta değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin kadın tarafından anlaşılması yumurtlama dönemi üzerine konuşulmasını ve cinsel birlikteliğin yaşanmasını sağlar. Ancak değişikliklerin anlaşılmaması 21-35 gün daha beklenmesi zorunluluğu oluşturur. Ovulasyon döneminin anlaşılmasında vajinal akıntı, kasık ağrısı, cinsel istek artışı ve vücut sıcaklık artışı etkili olur.

Ovulasyon döneminin anlaşılması için vücut sıcaklığındaki değişimler incelenebilir. Bazal vücut ısısının bu dönemde maksimum 1 derece artış yaşadığı görülür. Bu nedenle adet döngüsüne göre vücut ısısı ölçümleri yapılarak artışın yaşandığı dönem belirlenebilir. Bu da yumurtlama döneminin anlaşılmasını kolaylaştırır.

Gebelik öncesi yumurtlama döneminin anlaşılması cinsel eğilimin ve isteğin artmasıyla anlaşılabilir. Kadınların normal dönemlerde cinsel isteklerinin belirgin olmadığını söylemek mümkündür. Ancak ovulasyon döneminin yaklaşmasıyla birlikte isteklilik ortaya çıkar. Cinsel istek artışı genellikle dönemden 1-2 gün önce başlar.

Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır mı?

Gebe kalma oranının yükseldiği en önemli dönem yumurtlama dönemidir. Çünkü bu dönem yumurta ile spermin karşılaşma oranının en yüksek olduğu dönemdir. Buna bağlı olarak hamile kalma ihtimalini %50 üzerinde artar. Özellikle sağlıklı olan çiftlerde bu oran daha yüksek olur.

Spermin kadınların vücudunda birleşmeden sonra 4-5 gün süreyle kalması mümkündür. Bu nedenle yumurtlama döneminin de içinde yer aldığı 4-5 gün içerisinde gebe kalma ihtimali yüksektir. Ancak bu sürenin geçtiği durumlarda hamile kalma olasılığı oldukça düşer.

Kadınların yumurtlama döneminin dışında yaşanan cinsel birlikteliklerin de hamilelikle sonuçlandığı durumlar vardır. Ancak bu durumun yaşanma oranı çok düşüktür. Genel olarak bakıldığında başarısızlığın yaşandığı söylenebilir. Hamile kalma konusunda önemli oranda istek bulunuyorsa yumurtlama dönemi dikkat edilmeli ve en ideal zamanı seçerek birlikteliği gerçekleştirmek gerekir.

Kadınlarda Yumurtlama Dönemi

Yaşadıkları belirtiler kadınların yumurtlama dönemlerini anlamalarına yardımcı olmayabilir. Bu durumda olan kadınlar düşünülerek yumurta dönemi takip uygulamaları geliştirilmiştir. Teknolojinin etkisiyle ortaya çıkan uygulamalar kadınların hesaplama yapma zorunluluğunu ortadan kaldırır ve kolay şekilde dönemin öğrenilmesini sağlar.

Yumurtlama takip uygulamaları kullanılmak isteniyorsa öncelikle uygulamaların telefonlara yüklenmesi gerekir. Yükleme ardından istenen belirtiler ve adet bilgileri girilerek hesaplamanın yapılması istenir. 

Uygulama hesaplamayı yapar ve yumurtlama döneminin ne zaman olacağını gösterir. Böylelikle uygulamanın belirlediği tarihte, tarihin öncesinde veya sonrasında cinsel birliktelik yaşanarak hamile kalınması amaçlanır.

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Yumurtlama Dönemi

Kadınların yumurtlama dönemleri 1 gün (24 saat) sürer. Bunun için dönemin net şekilde hesaplanması gebelik şansı için önem taşır. Yumurtlamanın gerçekleşmesinden itibaren döllenme yaşanmazsa 24 saatin sonunda geçerliliği sona erer.

Ovulasyon döneminin 1 gün sürmesine karşın sperm ömrünün uzun olması kadınlar için şans oluşturur. Sağlıklı sperm hücrelerinin ömrü maksimum 5 gündür. Bu nedenle döllenmenin gerçekleşmesi için 5 günlük bir süre vardır. Spermin canlılığını koruduğu 5 gün içinde birleşme gerçekleşirse döllenme ihtimali artar. Bu da hamilelik için önemli bir avantaj oluşturur.

Spermin canlılığını koruduğu 3.günde yumurta ile karşılaşma hamilelik için önemli olabilir. Çünkü hem yumurta hem de sperm canlıdır. Bu nedenle spermin yumurtayı döllemesi ve ardından döllenen yumurtanın rahme doğru ilerlemesi mümkün olur. Ancak spermin canlı olduğu 5 gün içerisinde yumurtayla karşılaşma ve dölleme yaşanmazsa 21-35 gün sonraki yumurtlama dönemine ulaşılması gerekir.

Yumurtlama Dönemi Akıntı Rengi

Gebeliğin yaşanması için gerekli olan yumurtlama döneminde kadınlarda vajina akıntısı yaşanır. Bu akıntıya servikal mukus ismi verilir. Bu akıntı dönemin anlaşılmasının sağlanması için önemli bir belirtidir. Ancak kadınlarda zaman zaman vajina akıntıları yaşandığı için yumurtlama döneminde görülen akıntının renginin ve diğer akıntılardan ayırt edilen özelliklerinin bilinmesi gerekir.

Ovulasyon döneminde akıntının rengi şeffaftır. Ayrıca akıntı oldukça berrak ve akışkandır. Bu nedenle görünüm olarak yumurta beyazını andırır. Normalde daha yoğun akıntı görüldüğü için akışkan yapısı ayırt edilmesini kolaylaştırır. Ayrıca akıntının uzama özelliğine sahip olduğu görülür.

Ortalama 2-3 gün süren vajina akıntısının rengi dışında oranında da değişiklik görülür. Buna göre normal zamanlardan daha yoğun bir akıntı yaşanır. Bu da ayırt edilmesini kolaylaştırır. Yumurtlama döneminin bitmesiyle birlikte ise vajina akıntısı bulanık görünüme kavuşur. Ayrıca akıntı miktarının da azaldığı tespit edilir.

Yumurtlama Dönemi Kasık Ağrısı

Bayanlar yumurtlama dönemine girdiklerinde vücutlarında ağrı hissetmeye başlarlar. Kasık ağrısı bu dönem için belirti olarak kabul edilen bir ağrıdır. Bu dönemde ağrı genel olarak 1 gün sürer.

Kasık ağrısı yumurtlama döneminde tek kasıkta görülür. Ancak hangi kasıkta görüldüğü farklılık gösterir. Kadınların bir bölümünde ağrı sağ kasıkta yaşanırken bir bölümünde sol kasıkta yaşanır. Bu ağrılar şiddetli değildir. Birden ortaya çıkıp geçebilir. Ağrıların nadir olarak 1 günü aşarak 2-3 gün boyunca sürdüğü görülebilir.

Yumurtlama Dönemi Adetten Kaç Gün Sonra

Adetin başladığı ilk gün itibariyle yumurtlama dönemi hesaplanır. Hesaplamada dikkate alınan 14 gün içerisinde adet günleri de dahil olur. Bir kadın ortalama 5-7 gün boyunca adet görür. Bunun için yumurtlama döneminin adetin bitiminden 7 veya 9 gün sonra görüldüğünü söylemek mümkündür.

Kadın adet görme olayını bitirdikten sonra adet süresine bağlı olarak 7-9 sonra birliktelik yaşayabilir. Bu sürenin 1-2 gün öncesi ya da sonrası da birliktelik için uygun görülür. Bunda sapmalar, sperm ve yumurta ömürleri etkilidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir